Συναγερμός για το ρεκόρ κρουσμάτων - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Συναγερμός για το ρεκόρ κρουσμάτων - Νέα μέτρα στο τραπέζι

Μετά το νέο ρεκόρ κρουσμάτων της Covid-19  που καταγράφηκε σήμερα Σάββατο, καμπανάκι ανησυχίας χτύπησε τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στις τάξεις των ειδικών

Συγκεκριμένα, το νέο υψηλό με 4.696 νέα κρούσματα, οδηγεί αναπόφευκτα σε σκέψεις για την επιβολή μέτρων, την ώρα μάλιστα που αυξάνεται η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), όπου νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 404 ασθενείς. Επιπροσθέτως, σήμερα, ανακοινώθηκαν 38 νέοι θάνατοι οδηγώντας τον αριθμό των νεκρών από την πανδημία στη χώρα μας σε 15.894.

Υπενθυμίζεται ότι την προσεχή Τετάρτη συνεδριάζει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας και όπως αποκάλυψε νωρίτερα ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, στο τραπέζι βρίσκονται προτάσεις για μια σειρά από μέτρα, ειδικά για περιοχές που προκαλούν ανησυχία, όπως η Θεσσαλία, η Κεντρική και η Ανατολική Μακεδονία.  

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, υπάρχουν σκέψεις για κατηγοριοποίηση περιοχών ανάλογα με την επιδημιολογική τους εικόνα. Εντούτοις, στο επίκεντρο θα βρεθούν κυρίως οι μεικτοί χώροι.

Πιο αναλυτικά, θα συζητηθεί το κατά πόσο σε περιοχές με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο θα επιβληθεί η χρήση μάσκας παντού και κατά πόσο στην διασκέδαση -και στους αμιγείς χώρους- θα είναι όλοι καθιστοί.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν συζητά σε αυτή τη φάση καθορισμό περιοχών μέγιστου κινδύνου και θεωρεί αμφίβολης αποτελεσματικότητας την καθολική χρήση μάσκας.

Επίσης, αρνητική φαίνεται να είναι και σε επιβολή νέων μέτρων σε αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ωστόσο αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για επιπλέον μέτρα σε μεικτούς χώρους.

«Όχι» σε lockdown

«Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Ίσως, να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης διευκρινίζοντας εντούτοις, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως μάλιστα εξήγησε ο καθηγητής Επιδημιολογίας, «το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η εκρίζωση του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την επιστροφή στην κανονικότητα.»

«Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα και βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες και σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού», πρόσθεσε το μέλος της Επιτροπής Ειδικών.

«Ίσως να κλείσουν τα νυχτερινά κέντρα σε αυτές τις περιοχές. Υπάρχει επιτυχημένο παράδειγμα με την απαγόρευση του καπνίσματος. Για παράδειγμα, να φαίνεται με απόδειξη ο έλεγχος στα μαγαζιά. Αυτά τα μέτρα να έχουν σκοπό την αύξηση του εμβολιασμού. Το πιο βασικό είναι να αντέξει το σύστημα υγείας και με κάθε τρόπο θα πρέπει να αυξηθεί ο εμβολιασμός σε τοπικό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά  ο κ. Μαγιορκίνης.

SMS σε ανεμβολίαστους

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες από την προσεχή Δευτέρα και καθημερινά θα στέλνονται μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα 450.000 ανεμβολίαστων.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, τα προσωπικά δεδομένα παραχωρήθηκαν από την πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ και κάθε μέρα οι ανεμβολίαστοι θα λαμβάνουν διαφορετικό sms.

Διαβάστε Περισσότερα

Ενδοσκοπική Καρδιοχειρουργική

Η νεότερη εξέλιξη στις επεμβάσεις της καρδιάς