Μετά από ολονύκτιες διαβουλεύσεις οι «27» της ΕΕ μετέθεσαν τις όποιες αποφάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και την στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες, ενώ συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα η άτυπη Σύνοδος των Ευρωπαίων ηγετών στις Βερσαλλίες.
Με την πρόταση για ευρωομόλογο που θα χρηματοδοτήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και το σχέδιο για αύξηση των αμυντικών δαπανών που κατέθεσε η γαλλική προεδρία να μην προχωρά προς το παρόν, ύστερα από τις αντιδράσεις Γερμανίας, Ολλανδίας και άλλων χωρών, οι τελικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση των «τεκτονικών αλλαγών που συντελούνται στην Ευρώπη» θα ξεκαθαρίσουν στις 24 και 25 Μαρτίου.
Oι ηγέτες της ΕΕ διαφώνησαν στην έκδοση κοινού ευρωομολόγου και για στη λήψη των μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ή έστω να μετριαστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο η ενεργειακή κρίση στις χώρες – μέλη, σύμφωνα με το προσχέδιο των συμπερασμάτων που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Στη δέσμη προτάσεων που προτείνει να μελετήσει και να καταθέσει η Κομισιόν για την ενέργεια συμπεριλαμβάνεται και η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, για προσωρινό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Με την άποψη του Γάλλου Προέδρου για την έκδοση ενός ευρωομολόγου τα έσοδα του οποίου θα διοχετεύονται στα κράτη – μέλη με τη μορφή προνομιακών δανείων, τάχθηκαν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες του νότου, όπως η Ελλάδα αλλά και η Ιταλία με τον Μάριο Ντράγκι να δηλώνει πως ταυτίζεται απόλυτα με την πρόταση του Γάλλου προέδρου. “Πρέπει να απαντήσουμε σε όλα αυτά στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, με την ίδια πεποίθηση και ταχύτητα με την οποία στηρίξαμε την απάντηση στην Ρωσία” τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σόλτς ήταν όμως αντίθετος με την έκδοση του ευρωομολόγου καθώς όπως υποστήριξε μια τέτοια κίνηση θα έθετε σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους της κάθε χώρας. Στο πλευρό του Βερολίνου τάχθηκαν η Ολλανδία, Αυστρία και η Δανία.
“Θα ακολουθήσουμε υγιείς δημοσιονομικές πολιτικές, οι οποίες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους για κάθε κράτος-μέλος, μεταξύ άλλων παρέχοντας κίνητρα για επενδύσεις που ενισχύουν την ανάπτυξη και είναι κρίσιμες για τους στόχους μας για το 2030” ανέφερε το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής βάζοντας «φρένο» στην πρόταση της Γαλλικής προεδρίας.
Η πρόταση Μητσοτάκη
Κοινή συνισταμένη της συζήτησης ήταν ότι πρέπει να υπάρξουν νέα και πιο γενναία μέτρα για την στήριξη των αυξημένων ενεργειακών δαπανών στα κράτη-μέλη με την Κομισιόν να καλείται να ετοιμάσει μια δέσμη μέτρων, πέρα από την «εργαλειοθήκη» που ανακοίνωσε ήδη προχθές. Σε αυτό το πακέτο των έκτακτων μέτρων, υπόψιν θα ληφθεί και η πρόταση 6 σημείων του κ. Μητσοτάκη στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν με βασικές αιχμές το πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, καθορισμό τιμών σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης, αλλά και πλαφόν στο περιθώριο κέρδους στη χονδρική αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων της Συνόδου των Βερσαλλιών, βρέθηκε η ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. καθώς αναζητούνται τρόποι της άμεσης μείωσης του ρωσικού φυσικού αερίου. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν φαίνεται πως έβαλε ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα, με διακοπή των προμηθειών πετρελαίου και αερίου ως το 2027, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μια συνολική πρόταση ως το τέλος Μαϊου.
Μακρόν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αλλάξει την Ευρώπη
«Η Ευρώπη άλλαξε υπό την επίδραση της πανδημίας και θα αλλάξει γρηγορότερα και ισχυρότερα, λόγω του πολέμου», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προσερχόμενος στην άτυπη σύνοδο κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις Βερσαλλίες.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα οδηγήσει τους «27» να λάβουν «ιστορικές αποφάσεις» για «να επανακαθορίσουν πλήρως την αρχιτεκτονική της Ευρώπης μας», πρόσθεσε, ευχόμενος να ληφθούν αποφάσεις για τον ενεργειακό τομέα «και ίσως για τη γεωργία» μέχρι τα τέλη Μαρτίου. Θα πρέπει όμως να ληφθούν και «αποφάσεις σε ό,τι αφορά την άμυνα», σε μια έκτακτη σύνοδο κορυφής που θα οργανωθεί για το θέμα αυτό πιθανότατα τον Μάιο.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, πριν από την έναρξη της άτυπης συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, δήλωσε αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή».
«Είχα μακρά συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν. Μιλήσαμε για τον πόλεμο και για τις συνέπειές του για την Ευρώπη και την Ιταλία. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι ευθυγραμμισμένες με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, τόσο σε ό,τι αφορά την απάντηση των κυρώσεων, όσο και την αναγκαία στήριξη που θα χρειαστούν οι χώρες μας, λόγω των κυρώσεων αυτών», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να ζητά από τον Πούτιν να σταματήσει τους βομβαρδισμούς και ιδίως κατά του άμαχου πληθυσμού» και κατέστησε σαφές ότι «η απάντηση σε αυτό το δράμα δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή». Διαπίστωσε, επίσης, ότι «η ευρωπαϊκή οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται αλλά με βραδύτερους ρυθμούς, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, των τροφίμων, του χάλυβα, της παραγωγής χαρτιού και της κεραμικής.
Τέλος, ο Ιταλός πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την δυνατότητα να στηριχθούν, οι επιχειρήσεις και οι ευρωπαίοι πολίτες, «με ένα ενιαίο ευρωπαϊκό χρέος», υπογράμμισε ότι «οι θέσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας ταυτίζονται πλήρως και σε αυτό το θέμα».