Τα 8 στάδια για την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer

Τα 8 στάδια για την παραγωγή του εμβολίου της Pfizer

Eκατοντάδες χιλιάδες δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά της Covid-19 έχουν ήδη βγει από τη γραμμή παραγωγής. Η διαδικασία από την παρασκευή μέχρι την παραγωγή του εμβολίου ξεκινά από τον «βιοαντιδραστήρα», που παράγει τον τεχνητό γενετικό κώδικα στην καρδιά του όλου εγχειρήματος, που ανέπτυξε η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech.

Ο σχεδιασμός είναι το πρώτο βήμα, ενώ στη συνέχεια τη σκυτάλη παραλαμβάνει η Pfizer για την παρασκευή εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου. Για τον επιτυχή εμβολιασμό απαιτούνται δύο δόσεις και το εμβόλιο πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διανομή του σε σύγκριση με άλλα, πιο παραδοσιακά εμβόλια, που μπορούν να αποθηκεύονται σε μορφή σκόνης σε θερμοκρασία δωματίου.

Η κατάσταση με την πανδημία ήταν τόσο επείγουσα που η Pfizer άρχισε να παράγει δόσεις του εμβολίου ακόμη και πριν υπάρξουν στοιχεία ότι θα είναι αποτελεσματικό και ασφαλές. Οι ακόλουθες φωτογραφίες απεικονίζουν την προσπάθεια που καταβάλλεται σε όλα τα στάδια, από την ανάπτυξη του νέου εμβολίου έως τη μαζική του παραγωγή.

Η παραγωγή του τεχνητού γενετικού κώδικα

Ο συνθετικός γενετικός κώδικας που «ενθαρρύνει» τον ανθρώπινο οργανισμό να δημιουργήσει δικά του αντίγραφα της πρωτεΐνης-ακίδας του SARS-CoV-2, ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να την αναγνωρίζει και να την αποκρούει, παράγεται σε εγκαταστάσεις της BioNTech στο Μάιντς της Γερμανίας.

Γραμμή παραγωγής

Τεχνικοί εργαστηρίου συλλέγουν σε εξαιρετικά αποστειρωμένο περιβάλλον το εμβόλιο σε ειδικές φιάλες.


Διαδικασία καθαρισμού

Η παραγωγή μεταφέρεται στο εργοστάσιο της Pfizer στην πόλη Πουρς του Βελγίου, όπου το υγρό φιλτράρεται για να διασφαλιστεί ότι είναι απαλλαγμένο από ξένα στοιχεία.

Το γέμισμα των φιαλιδίων

Τα εμβόλια είναι έτοιμα να μεταφερθούν στα γυάλινα φιαλίδια, που τελικά θα χρησιμοποιηθούν για τις ενέσεις.

Τοποθετούνται τα καπάκια

Στο επόμενο στάδιο τοποθετούνται στα φιαλίδια τα καπάκια στη μονάδα της Pfizer που έχει αναλάβει την τροφοδοσία της Ευρώπης με το εμβόλιο.

Έλεγχοι ασφαλείας

Κάθε μεμονωμένη δόση του εμβολίου πρέπει να περάσει από προσεκτική επιθεώρηση και σχολαστικό έλεγχο προτού βγει από τη μονάδα παραγωγής.

Η βαθιά κατάψυξη

Το εμβόλιο της Pfizer πρέπει να φυλάσσεται σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίας, γύρω στους -75 βαθμούς Κελσίου, για να διατηρείται σταθερή η χημική του σύνθεση.

Το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί για μόλις πέντε ημέρες σε κανονικές θερμοκρασίες ψυγείου, γι’ αυτό και ο φαρμακευτικός κολοσσός θα τα διατηρεί κατεψυγμένα για τη διανομή τους.

Η συσκευασία 

Τα εμβόλια τοποθετούνται στα ειδικά κουτιά με τον ξηρό πάγο και είναι έτοιμα για αποστολή σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η διανομή του εμβολίου

Οι δόσεις από τη γραμμή παραγωγής στην πόλη Πουρς του Βελγίου, θα διατεθούν στην Ευρώπη, ενώ οι δόσεις που θα διανεμηθούν στις ΗΠΑ θα προέρχονται από το εργοστάσιο παραγωγής που βρίσκεται στο Kalamazoo του Μίσιγκαν. Η αποστολή τους θα περιλαμβάνει τεράστια εμπορευματοκιβώτια, φορτηγά και αεροπλάνα.

Τα θερμομονωμένα κοντέινερς μεταφοράς θα είναι γεμάτα με ξηρό πάγο και θα μεταφέρουν 975 φιαλίδια του εμβολίου που το καθένα περιέχει πέντε δόσεις, για συνολικά 4.875 δόσεις.

Η εταιρεία υπολογίζει ότι, κατά μέσο όρο, θα γίνονται ημερησίως 20 αεροπορικές αποστολές παγκοσμίως.

Όταν τα κουτιά φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, μπορούν να ανοίξουν μόνο για λίγο, και μόνο δύο φορές την ημέρα.

Σήμερα οι υπογραφές μεταξύ Κομισιόν και των εταιρειών Pfizer/ BioNTech για 300 εκατ. δόσεις 

Η καλύτερη ευκαιρία για να νικηθεί ο κορονοϊός είναι «ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενημερώνοντας ότι σήμερα εγκρίνεται «συμβόλαιο για έως και 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech και Pfizer».

«Είναι το πιο υποσχόμενο εμβόλιο μέχρι στιγμής. Μόλις γίνει αυτό το εμβόλιο διαθέσιμο, το σχέδιό μας είναι να το αναπτύξουμε γρήγορα, παντού στην Ευρώπη» σημείωσε σε δήλωσή της η κ. Φον Ντερ Λάιεν και προσθέτοντας ότι «αυτή θα είναι η τέταρτη σύμβαση με μια φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά εμβολίων».

Η πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε ότι «έχουμε ήδη ξεκινήσει να συνεργαζόμαστε με τα κράτη μέλη για την προετοιμασία εθνικών εκστρατειών εμβολιασμού».

Η Επιτροπή «θα πρέπει να αποφασίσει την Τετάρτη εάν αποδέχεται ή όχι την συμφωνία που βρίσκεται στο τραπέζι και αυτή στην συνέχεια θα σταλεί στα κράτη μέλη, τα οποία θα αποφασίσουν τι ποσότητες θέλουν να αγοράσουν με βάση το συμβόλαιο» που υπέγραψε η Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρίνισε εκπρόσωπος της Κομισιόν κα Κυριακίδου.

Πληροφορίες της εφημερίδας Bild ανέφεραν ότι οι δύο πλευρές είχαν ολοκληρώσει τις συνομιλίες και είχαν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία από τις 9 Σεπτεμβρίου, αλλά εκκρεμούσε η υπογραφή του συμβολαίου.

Η παραγγελία, όπως ήταν ήδη γνωστό από την προκαταρκτική συμφωνία, αφορά 200 εκατομμύρια εμβόλια και οψιόν για επιπλέον 100 εκατομμύρια και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γερμανού ευρωβουλευτή, ειδικού για θέματα υγείας, Πέτερ Λίζε, μέχρι την άνοιξη και το καλοκαίρι θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι.

Biontech: «Το εμβόλιο θα διανεμηθεί ομοιόμορφα και δίκαια - δεν θα προτιμηθούν οι ΗΠΑ»

Την ίδια ώρα σε διευκρινίσεις για την παγκόσμια διανομή του εμβολίου κατά της νόσου Covid- 19 προέβη σήμερα η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Biontech», με έδρα το Μάιντς, ξεκαθαρίζοντας ότι, το εμβόλιο που ανέπτυξε με την αμερικανική εταιρεία «Pfizer» δεν θα διανεμηθεί πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Συμφωνήσαμε με την Pfizer ότι θα διανείμουμε το εμβόλιο ομοιόμορφα και δίκαια», τόνισε το υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας Biontech, Ζιρκ Πέτινγκ σε δηλώσεις του στα γερμανικά ΜΜΕ "Stuttgarter Nachrichten" και το "Stuttgarter Zeitung".

Η εταιρεία «σίγουρα δεν θέλει τις παρτίδες εμβολίων να διογκώνονται άδικα σε μεμονωμένες περιοχές»...«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Biontech κατέστησε σημαντικό το μεγαλύτερο μέρος του εμβολίου να μπορεί να παρασκευαστεί στην Ευρώπη. Θα συναποφασίσουμε για τη διανομή με την Pfizer», πρόσθεσε ο Πέτινγκ .