Αναταράξεις στο πλάνο των εμβολιασμών για τον κορονοϊό σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο προκαλεί το ντόμινο των αποφάσεων 11 ευρωπαϊκών κρατών να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά τις περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων που αναφέρθηκαν.
Μετά την Αυστρία όπου σημειώθηκε και ο πρώτος θάνατος νοσηλεύτριας από θρομβοεμβολικό επεισόδιο, την αναστολή των Covid εμβολιασμών από την «ύποπτη» παρτίδα εμβολίων της Astra Zeneca αποφάσισαν η Δανία, η Γερμανία, η Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, η Λετονία, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Ισλανδία, μέχρι να διερευνηθεί σε βάθος το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συσχέτισης ανάμεσα στα περιστατικά θρόμβωσης και στον εμβολιασμό.
Φήμες που κυκλοφορούν στις Ευρωπαϊκή Ένωση λένε ότι τα εμβόλια αυτής της «ύποπτης» παρτίδας ενδεχομένως δεν έχουν συντηρηθεί σωστά, παρότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων συνιστά ψυχραιμία και υπενθυμίζει πως οι θρομβώσεις στον γενικό πληθυσμό είναι συνήθη περιστατικά και πως οι μέχρι στιγμής καταγεγραμμένες θρομβώσεις δεν μπορούν να συνδεθούν με τον Covid εμβολιασμό και το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ωστόσο και η Επιτροπή Εμβολιασμών της Ιρλανδίας γνωμοδότησε την προσωρινή διακοπή των εμβολιασμών με το σκεύασμα της Astra Zeneca κι αν η σύσταση μετατραπεί σε απόφαση, θα είναι τελικώς -και μέχρι νεοτέρας-12 τα κράτη που βάζουν «στον πάγο» το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Μπροστά σε αυτές τις ανησυχητικές εξελίξεις και μετά την ανακοίνωση της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτικής εταιρείας ότι θα μειώσει τις παραδόσεις της, λόγω περιορισμού των εξαγωγών, 5 ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν την διεξαγωγή έκτακτων συνομιλιών για την άνιση κατανομή των δόσεων στα κράτη μέλη της ΕΕ.
Επικαλούμενη «περιορισμούς στις εξαγωγές» για τα εμβόλια που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ, η Astra Zeneca ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει παρά μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
Παραδόσεις 70 εκατ. δόσεων
Αυτό σημαίνει ότι κατά το δεύτερο κρίσιμο τρίμηνο του 2021 και σε εκείνη την συγκυρία όπου πρόκειται να ανοίξει ο τουρισμός, η βρετανο-σουηδική φαρμακοβιομηχανία θα παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις αντί για 180 εκατ. που προβλεπόταν αρχικά. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε ότι ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, η εταιρεία είχε μειώσει τον στόχο της, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα «αποδοτικότητας» στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.
Το εμβόλιο της Astra Zeneca εγκρίθηκε προς χρήση στην ΕΕ στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου και εξαρχής βρέθηκε στο επίκεντρο ενός αναβρασμού και συζητήσεων, που στέλνουν αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία. Το πρώτο πρόβλημα δημιουργήθηκε όταν αρκετές χώρες -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα-δεν ενέκριναν την χρήση του για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, καθώς στις κλινικές μελέτες δεν είχαν συμπεριληφθεί συμμετέχοντας από αυτές τις ηλικιακές ομάδες.
Αργότερα η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών άλλαξε τη σύσταση της, εντάσσοντας τους άνω των 65 ετών στο πλάνο των εμβολιασμών με το συγκεκριμένο εμβόλιο, ενώ ακολούθησε η υπόθεση με τις θρομβώσεις.
Όπως αναφέρει από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών η πρόεδρος Μαρία Θεοδωρίδου, από τα ευρήματα της Μ. Βρετανίας και τον εμβολιασμό 5 εκατ. ανθρώπων με το εμβόλιο της Astra Zeneca, διαπιστώθηκαν 30 περιστατικά θρόμβωσης, ενώ στην Ελλάδα, από τις ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε το συγκεκριμένο εμβόλιο, καταγράφηκε ένα περιστατικό θρόμβωσης, το οποίο και διερευνάται.
Οι αναταράξεις και ο αγώνας δρόμου
Μέχρι να αποδειχθεί αν υπάρχει σχέση αιτίας κι αποτελέσματος, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, καθώς η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έκρινε πως τα περιστατικά θρόμβωσης στις ομάδες των εμβολιασμένων δεν ξεπερνούν τα περιστατικά θρόμβωσης στον γενικό πληθυσμό.
Ωστόσο όλες αυτές οι αναταράξεις, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις από μέρους της παρασκευάστριας εταιρίας για καθυστερήσεις στις παραδόσεις-και συγκεκριμένα για παράδοση 110 εκατ. δόσεων λιγότερο-δημιουργούν εύλογους φόβους για το κατά πόσο θα μπορέσει να προχωρήσει βάσει σχεδίου η επίτευξη της συλλογικής ανοσίας.
Ο αρχικός στόχος της ελληνικής κυβέρνησης να έχουν εμβολιαστεί όλα τα άτομα άνω των 60 ετών μέχρι τον Μάιο και ο στόχος της Κομισιόν να «χτιστεί» συλλογική ανοσία μέσα στο καλοκαίρι στηρίζεται σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Μεταξύ αυτών το εμβόλιο της Astra Zeneca διέθετε έως πρότινος δύο «προσόντα».
Αφενός, η δεύτερη δόση του απέχει 3 μήνες από την πρώτη και συνεπώς δεν ασκείται αφόρητη πίεση στα εμβολιαστικά κέντρα μέσα στο κατακαλόκαιρο. Αφετέρου το εμβόλιο είναι φθηνό, αποθηκεύεται και συντηρείται πολύ εύκολα και συνεπώς μπορεί να διανεμηθεί και σε τρίτες χώρες για μαζικούς εμβολιασμούς.
Μένει να φανεί κατά πόσο θα ξεπεραστούν τα εμπόδια και κατά πόσο το επόμενο εμβόλιο που έλαβε έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το μονοδοσικό της Johnson & Johnson μαζί με της Pfizer/BionTech θα μπορέσουν να καλύψουν το «χαμένο» έδαφος σε ό,τι αφορά τις παραληφθείσες δόσεις, καθώς η Moderna έχει μικρότερη παραγωγική ικανότητα από τους δύο παραπάνω κολοσσούς.