Αγώνα αντοχής και υπομονής δίνουν κοινωνία και οικονομία με ορόσημο τα τέλη της άνοιξης, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε θα έχει κερδηθεί το μεγάλο στοίχημα του προγράμματος εμβολιασμών, αλλά και ότι, όποτε χρειαστεί, η κυβέρνηση θα ενισχύσει με νέα μέτρα στήριξης όσους δοκιμάζονται από την πανδημία.
Η αλήθεια των αριθμών δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού, οι αντοχές του προϋπολογισμού είναι πεπερασμένες, παρ΄ όλα αυτά οι ζημιές και οι συνεχιζόμενες απώλειες τζίρου που μετρούν λιανεμπόριο, εστίαση, τουρισμός, θα επιβάλουν αναπόφευκτα νέα μέτρα στήριξης, με ό,τι αυτό σημαίνει για προϋπολογισμό, αύξηση στα ελλείμματα και στο χρέος.
Η μεγάλη ελπίδα επαφίεται στη πορεία του προγράμματος εμβολιασμών, όπου καθώς η θωράκιση των πλέον ευάλωτων ομάδων έχει δρομολογηθεί, η κυβέρνηση μελετά τώρα τα επόμενα βήματα.
Στο τραπέζι βρίσκονται σκέψεις, μετά τους 60άρηδες να πάρουν τη σκυτάλη των εμβολιασμών ακόμη νεαρότερες ηλικιακά ομάδες, ακόμη και ολόκληροι επαγγελματικοί κλάδοι υψηλού κινδύνου, όπως εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς, στον τουρισμό και ντελιβεράδες, εργαζόμενοι δηλαδή που έρχονται σε συχνή επαφή με πολύ κόσμο.
Δεδομένο πάντως θεωρείται ότι τα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα, τα μέτρα θα αυστηροποιούνται και θα χαλαρώνουν «εναλλάξ», θα έχουν τη λογική «ανοίγουμε και κλείνουμε», που σημαίνει ότι κοινωνία και οικονομία θα συνεχίσουν να κινούνται μεταξύ ελπίδας και απογοήτευσης.
Τη διάρκεια των μέτρων «ακορντεόν» θα κρίνει η κατάσταση στα νοσοκομεία, η αποσυμφόρηση των απλών κλινών και των ΜΕΘ και μέχρι τότε το οικονομικό επιτελείο θα επεξεργάζεται συνεχώς νέα μέτρα, όπως ακόμη πιο γενναιόδωρο πάγωμα χρεών σε Εφορία και των εισφορών σε Ταμεία (έχει ήδη ανακοινωθεί σχετική ρύθμιση για το 2021), μαζί με νέες αναστολές εργασίας, για τις οποίες εξάλλου δέχεται βροχή αιτημάτων. Η επιμονή της πανδημίας αποσυντονίζει σχολεία, μαθητές, οικογένειες και φυσικά την οικονομία, με το μεγάλο στοίχημα να είναι η επίτευξη των δύσκολων στόχων του προγράμματος εμβολιασμών για ένα «ελεύθερο καλοκαίρι» κι ολα αυτά σε ένα περιβάλλον όπου τα μεταλλαγμένα στελέχη καθιστούν πιο μεταδοτικό και επικίνδυνο τον ιό.
Η μάχη για το καλοκαίρι
Την ίδια μάχη δίνουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αρμόδια επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου να δηλώνει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα εγκρίνει με ταχείες διαδικασίες εμβόλια κατά της Covid προσαρμοσμένα στην καταπολέμηση παραλλαγών του κορονοϊού, συντηρώντας ζωντανές τις ελπίδες ότι θα μειωθεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού και δεν χαθεί ένα ακόμη καλοκαίρι.
Αντιθέτως, απαισιοδοξία τροφοδοτούν προτροπές, όπως αυτές της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον προς τους βρετανούς πολίτες, να μην κάνουν ακόμη κράτηση για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τους στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό, προειδοποιώντας τους πως «είναι πολύ νωρίς» για κάτι τέτοιο, καθώς τα πάντα ακόμη βρίσκονται στον αέρα.
Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση, αφού έλαβε τα εύσημα της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, συζητά διμερώς με διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Βρετανία, ενόψει καλοκαιριού. Σπεύδει να προωθήσει τις συμφωνίες για να διευκολύνει τους τουρίστες με τη γραφειοκρατία και τα τεστ έτσι ώστε να γίνει ακόμα πιο ελκυστικό το ελληνικό καλοκαίρι.
Σύμφωνα πάντως με τον επικεφαλής του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννη Ρέτσο, ο στόχος για ανάκτηση του 50% των εσόδων του 2019 εμφανίζεται αυτή τη στιγμή ως επιεικώς αισιόδοξος. Εξηγεί με κάθε ευκαιρία πως θα χρειαστεί στήριξη του τουρισμού καθ’ όλο το πρώτο εξάμηνο και παράλληλα ζητεί την υλοποίηση ενός ευρύτατου επενδυτικού προγράμματος για την αναβάθμιση των παρωχημένων υποδομών πολλών προορισμών, καθώς η επόμενη μέρα της πανδημίας θα φέρει μεγάλες προκλήσεις για τον κλάδο σε ένα έντονα ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.
Διαβάστε ακόμα:
Αυτό είναι το νέο κέντρο στο Μαρούσι με δυνατότητα 150.000 εμβολιασμών το μήνα
Αθ. Σκουτέλης: Το σχέδιο για 5 εκατ. εμβολιασμένους πολίτες έως το καλοκαίρι
Μ. Θεμιστοκλέους: Πιθανό εντός Μαρτίου να εμβολιαστούν πολίτες 70-74 ετών με σοβαρές ασθένειες
Κυρ. Μητσοτάκης: «Το ραντεβού για εμβολιασμό είναι ραντεβού ζωής»
Handelsblatt: Η Ευρώπη χρειάζεται πιστοποιητικό εμβολιασμού τώρα
Ηλ. Μόσιαλος για mRNA εμβόλια: Μόλις 0,000377% η πιθανότητα αναφυλαξίας - Κανένας θάνατος