Στόλτενμπεργκ: Περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας - Νέες ομάδες μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία
Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΝΑΤΟ

Στόλτενμπεργκ: Περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας - Νέες ομάδες μάχης σε Βουλγαρία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σλοβακία

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, παρουσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με κεντρικό θέμα συζήτησης τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλά και τις επιπτώσεις της τόσο σε οικονομικό όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. 

«To NATO συμφώνησε για περαιτέρω ενίσχυση της Ουκρανίας» δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γιαν Στολτενμπεργκ ενώ πρόσθεσε ότι θα της δοθεί εξοπλισμός αποτροπής για βιολογικά, χημικά και πυρηνικά όπλα.

Παράλληλα δήλωσε ότι το ΝΑΤΟ θα ενισχύσει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη. Συγκεκριμένα, είπε ότι «ενεργοποιήσαμε τα αμυντικά σχέδια του ΝΑΤΟ, αναπτύξαμε στοιχεία της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και αναπτύσσουμε 40.000 στρατιώτες στην ανατολική μας πλευρά» ενώ πρόσθεσε ότι  εγκρίθηκαν τέσσερις νέες ομάδες μάχης στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, οι οποίες προστίθενται σε τέσσερις άλλες ομάδες στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Οι δυτικοί ηγέτες με την - για πρώτη φορά στην ιστορία- τριάδα Συνόδων Κορυφής μέσα με μία ημέρα (ΝΑΤΟ, G7, «27») δείχνουν την ενότητά τους ενάντια στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία με την Ουάσιγκτον να αναζητά περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, το Λονδίνο να επιβάλλει νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας και το ΝΑΤΟ να εκχωρεί περισσότερα στρατεύματα στην ανατολική πλευρά.

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα αναπτύξουν επίσης σχέδια για επιπρόσθετες δυνάμεις και ικανότητες πριν από τη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου, ανέφερε στη δήλωση ο Μπάιντεν, ο οποίος επισκέπτεται την Ευρώπη στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να επιβάλλουμε κυρώσεις στη Ρωσία για να τελειώσει αυτός ο βάναυσος πόλεμος», είπε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση ότι τάσσεται υπέρ της αποστολής περισσότερων στρατευμάτων στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον εργάζεται για να υποστηρίξει την Ουκρανία με πυραύλους κατά πλοίων.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από το ΝΑΤΟ - συμμετέχοντας μέσω τηλεδιάσκεψης- την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο, όπως είπε, μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες». 

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεομήνυμά του που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο Telegram που απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ατλαντικής Συμμαχίας που συνέρχονται εκτάκτως στις Βρυξέλλες με θέμα τον πόλεμο της Ουκρανίας.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία, ακριβώς έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

«Σήμερα το πρωί (...) έπεσαν ρωσικές βόμβες φωσφόρου. Μεγάλοι σκοτώθηκαν και παιδιά σκοτώθηκαν και πάλι», κατήγγειλε στο ίδιο μήνυμα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στόλτενμπεργκ: Ο Πούτιν "διέπραξε ένα μεγάλο λάθος" με την εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο (Ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος. Τέσσερις τακτικοί σχηματισμοί θα δημιουργηθούν στην Ρουμανία , την Ουγγαρία την Βουλγαρία και την Σλοβακία, ενώ θα ενισχυθούν οι τέσσερις που έχουν ήδη συγκροτηθεί στην Πολωνία και στις τρεις χώρες της Βαλτικής.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης – θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Την σημερινή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ θα ακολουθήσουν η σύνοδος κορυφής της G7 στην έδρα της Ατλαντικής Συμμαχίας με την συμμετοχή του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Φούμιο Κισίντα, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για την σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Τζόνσον: Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας

«Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

Μπορέλ: Η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται για κατάπαυση του πυρός

Η ρωσική κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να διαπραγματευθεί κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία προς το παρόν, καθώς ο στρατός της δεν έχει επιτύχει τους στρατιωτικούς του στόχους, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

«Αυτήν τη στιγμή, η Ρωσία δεν θέλει να καθίσει και να διαπραγματευθεί οτιδήποτε: αυτό που θέλει είναι να έχει υπό την κατοχή της το έδαφος», δήλωσε ο Μπορέλ σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE.

«Θέλει να περικυκλώσει καταλαμβάνοντας την ακτή μέχρι τα σύνορα με την Μολδαβία και να αποκόψει την Ουκρανία από την θάλασσα. Θα θέλει να διαπραγματευθεί πραγματικά όταν θα έχει διασφαλίσει μία θέση ισχύος».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι σύμμαχοί της θα συνεχίσουν να αποστέλλουν στρατιωτική βοήθεια στον στρατό της Ουκρανίας, διευκρίνισε ο Μπορέλ. «Είναι σημαντικό διότι όλα θα αποφασισθούν εντός των 12 προσεχών ημερών. Αυτό που θα καθορίσει την Ιστορία είναι η ικανότητα των Ουκρανών να αντισταθούν».

Σλοβένος πρωθυπουργός: Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων θα μπορούσαν να προκαλέσουν "καταστροφή μεγάλης κλίμακας"

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί χημικών εργοστασίων στην Ουκρανία θα μπορούσαν να προκαλέσουν "καταστροφή μεγάλης κλίμακας", δήλωσε ο Σλοβένος πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα κατά την έναρξη έκτακτης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

"Ανησυχούμε όταν βλέπουμε ότι οι ρωσικές επιθετικές δυνάμεις βομβαρδίζουν εργοστάσια χημικών και παρόμοιες εγκαταστάσεις", σημείωσε. "Αυτό θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια καταστροφή μεγάλης κλίμακας". Σημειώνοντας ότι ο ίδιος δεν πιστεύει πως ο ρωσικός στρατός θα χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα, σκοπίμως για λόγους τακτικής, ο Σλοβένος πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτό θα ήταν "πολύ απερίσκεπτο".

Επίσης ενόψει της συνόδου κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα σημείωσε ότι η χώρα του θα αυξήσει πιθανώς τις αμυντικές της δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ τα ερχόμενα χρόνια για την αντιμετώπιση της ρωσικής απειλής.

"Κανείς δεν μπορεί να αισθανθεί ασφαλής τώρα", σημείωσε, αναφερόμενος σε μια ενδεχόμενη επίθεση από τη Ρωσία σε έδαφος του ΝΑΤΟ.

"Ίσως να είναι η Πολωνία, ίσως να είναι οι χώρες της Βαλτικής, αλλά κανείς στην Ευρώπη, ακόμη και αυτές οι χώρες που βρίσκονται μακριά από τα απευθείας σύνορα με τη Ρωσία, ακόμη και αυτές οι χώρες δεν είναι ασφαλείς σήμερα", υπογράμμισε ο Ναουσέντα.

Τριντό: Η Ρωσία να σταματήσει την "παράνομη και βάρβαρη εισβολή" στην Ουκρανία

To NATO δεν είναι μία γεωγραφική συμμαχία σημείωσε ο Καναδός Πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό προσερχόμενος στην Έκτακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και τόνισε την ενότητα για την στήριξη της Ουκρανίας.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «τρομερό λάθος» από την πλευρά του Πούτιν, καλώντας τον να σταματήσει την «παράνομη και βάρβαρη εισβολή» στην Ουκρανία.

Κάγια Κάλας: Η Συμμαχία πρέπει να σταματήσει τον «εγκληματία πολέμου» Πούτιν

Το ΝΑΤΟ θα πρέπει να «διπλασιάσει» τις προσπάθειές του να τερματίσει τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλας, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου κορυφής της Συμμαχίας.

«Πιστεύω ότι πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας. Ο (Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν μπορεί να κερδίσει αυτό τον πόλεμο», πρόσθεσε η ίδια. Ο Πούτιν κάνει βήματα «για να μας τρομάξει» και «να μας αποτρέψει από το να βοηθήσουμε την Ουκρανία περισσότερο ή να αναλάβουμε περαιτέρω δράση», εκτίμησε η Κάλας.

«Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να πέσουμε σε αυτή την παγίδα», τόνισε. «Πρέπει να σταματήσουμε τον εγκληματία πολέμου».

Το μήνυμα Μπάιντεν

Ήδη στη Γηραιά Ήπειρο έχει μεταβεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ώστε να σταλεί το μήνυμα ότι η συμμαχία του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης είναι ενωμένη και αποφασισμένη να λάβει δράση τουλάχιστον σε επίπεδο οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και να κόψει τους δεσμούς εξάρτησης από αυτήν στον ενεργειακό τομέα.  

O Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί με τηλεδιάσκεψη στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, καθώς και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, αλλά και της G7. Όλοι οι ηγέτες της Δύσης αναμένεται να καταδικάσουν τη ρωσική εισβολή, να υποστηρίξουν την Ουκρανία και να εντείνουν την πίεση κατά της Μόσχας με ενότητα και συντονισμό.

Όπως προανήγγειλε ο ΓΓ της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσουν την ενίσχυση της παρουσίας των νατοϊκών δυνάμεων σε όλο το ανατολικό μέτωπο, με την ανάπτυξη νέων τεσσάρων μονάδων μάχης στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία.

Επιπλέον, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα επαναβεβαιώσουν τη στήριξή τους στην Ουκρανία. «Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας, βάσει του χάρτη των Η.Ε. και θα τη βοηθήσουμε να διατηρήσει αυτό το θεμελιώδες δικαίωμά της», δήλωσε ο Γ. Στόλτενμπεργκ. Όπως ανέφερε, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική στήριξη προς την Ουκρανία, με την παροχή αντιαρματικών, συστημάτων αεράμυνας, drones, πυρομαχικών, καυσίμων, καθώς και με την παροχή οικονομικής βοήθειας και με τη φιλοξενία εκατομμυρίων προσφύγων. «Αύριο αναμένω ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν στην παροχή επιπλέον στήριξης, η οποία θα περιλαμβάνει βοήθεια στον κυβερνοχώρο, αλλά και εξοπλισμό που θα βοηθήσουν την Ουκρανία να προστατευτεί από χημικές, βιολογικές και πυρηνικές απειλές», πρόσθεσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Γ. Στόλτενμπεργκ επανέλαβε ότι το ΝΑΤΟ έχει την ευθύνη να διασφαλίσει ότι ο πόλεμος δεν θα κλιμακωθεί πέραν της Ουκρανίας και δεν θα μετατραπεί σε μία σύγκρουση ΝΑΤΟ-Ρωσίας, που θα έφερνε περισσότερους θανάτους και καταστροφές.

Σύνοδος των 27 και G7

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ θα βρεθούν γύρω από το ίδιο τραπέζι και θα συζητήσουν τόσο τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας (εφαρμογή της Στρατηγικής Πυξίδας). Το μείζον ζήτημα της ενέργειας, αναμένεται να συζητηθεί την Παρασκευή και όλα δείχνουν το ενδιαφέρον της ΕΕ θα εστιαστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαχείριση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Μάλιστα στην ανακοίνωση νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα προχωρήσουν ΗΠΑ και Ευρώπη  όπως ανέφερε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, σύμφωνα με το Reuters.

Πρόσθεσε, δε, ότι θα ανακοινωθεί κοινή δράση για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα ταξιδέψει στην Ευρώπη, όπου θα συναντηθεί με συμμάχους του ΝΑΤΟ, ηγέτες της G7 και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα συμμετάσχει μαζί με τους συμμάχους στην εφαρμογή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία και την αυστηροποίηση των υφιστάμενων κατά το ταξίδι του στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα, δήλωσε o Τζέικ Σάλιβαν.

Στην αρχή της συνεδρίασης θα συμμετάσχει και ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενώ αναμένεται να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις, η εφαρμογή των δεσμών κυρώσεων έναντι της Ρωσίας και η περαιτέρω ανθρωπιστική και οικονομική συνδρομή στην Ουκρανία με στόχο να εκπεμφθεί ισχυρό μήνυμα στήριξης των 27.

«Καθώς ο πόλεμος εξελίσσεται, βλέπουμε τη Ρωσία να επιτίθεται όλο και περισσότερο στον άμαχο πληθυσμό και να στοχεύει νοσοκομεία, σχολεία και καταφύγια. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Οι υπεύθυνοι και οι συνεργοί τους θα λογοδοτήσουν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», τονίζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ στην καθιερωμένη επιστολή-πρόσκληση προς τους ευρωπαίους ηγέτες για τη Σύνοδο Κορυφής.

«Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα σε περαιτέρω συντονισμένες κυρώσεις», σημειώνει ο Σαρλ Μισέλ στην επιστολή του. Οι κυρώσεις είναι ένα από τα κύρια εργαλεία που έχει η ΕΕ για να ασκήσει πίεση στη Ρωσία να σταματήσει τον πόλεμο, ενώ μαζί με τους διεθνείς συμμάχους, έχουν ήδη υιοθετηθεί τα ισχυρότερα μέτρα που έχουν υπάρξει ποτέ κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας. «Πρέπει τώρα να διασφαλίσουμε ότι αυτές οι κυρώσεις δεν θα παρακαμφθούν», επισημαίνει ο Σαρλ Μισέλ.

Οι ελληνικές θέσεις

Η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα εκφράσει τη στήριξη της στην Ουκρανία, στήριξη η οποία εκφράστηκε εμπράκτως από την πρώτη στιγμή, όταν η χώρα μας έστειλε ανθρωπιστικό και αμυντικό υλικό και παράλληλα υιοθέτησε, χωρίς αστερίσκους, τις δέσμες κυρώσεων έναντι της Ρωσίας, όπως επιβάλλει η συμμαχική και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Σε ό,τι αφορά τις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται για την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας και συνεπώς για το ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να υπογραμμίσει τη διάσταση της συνεργασίας ΝΑΤΟ-Ε.Ε., καθώς και τη σημασία της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας που γίνεται περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, καθώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφάλειας θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στο ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της ενέργειας, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επαναλάβει τις προτάσεις του για το θέμα των ανατιμήσεων που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Ως προς το ζήτημα της σταδιακής απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς στηρίζει την πρόταση της Κομισιόν για κοινή αποθήκευση και προμήθεια αερίου. Υπενθυμίζεται, άλλωστε, ότι σχετική πρόταση είχε υποβάλει ο πρωθυπουργός στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το φθινόπωρο.

Ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών των τροφίμων και η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας.