39η Philoxenia: Αναγκαία η δημιουργία εθνικού φορέα για τον συνεδριακό τουρισμό

39η Philoxenia: Αναγκαία η δημιουργία εθνικού φορέα για τον συνεδριακό τουρισμό

Τη βούληση τους για τη δημιουργία ενός εθνικού φορέα, που θα καλύπτει όλους τους οργανισμούς και τους φορείς, οι οποίοι ασχολούνται με το συνεδριακό τουρισμό, εξέφρασαν εκπρόσωποι τους, σε εκδήλωση στο πλαίσιο της 39ης Philoxenia, στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ.

Η πρωτοβουλία προωθείται από την "Greek Meetings Alliance", μια σύμπραξη του Συνδέσμου Ελλήνων Επαγγελματιών Εκδηλώσεων και Οργανωτών Συνεδρίων - HAPCO & DES, του Thessaloniki Convention Bureau, του This is Athens-Convention & Visitors Bureau, οι οποίοι ήδη εστιάζουν στην προώθηση του ελληνικού συνεδριακού τουρισμού προς το εξωτερικό. Η "Greek Meetings Alliance" δημιουργήθηκε μέσα στην πανδημία του κορονοιού, ως απάντηση στην ανάγκη για επικοινωνία και εύρεση κοινών λύσεων στις νέες προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία και συγκεκριμένα για τη βιομηχανία των συνεδρίων και εκδηλώσεων (MICE). Τη συζήτηση συντόνισε η εκπρόσωπος της, Ελένη Σωτηρίου.

Την εκδήλωση παρακολούθησε η υφυπουργός Τουρισμού Έλενα Ράπτη και οι αντιπεριφερειάρχες Βίκυ Χατζηβασιλείου και Νικόλαος Τζόλλας.

«Ενα συνέδριο, μικρομεσαίο, πεντακοσίων ανθρώπων αφήνουν στον προορισμό, πάνω από ένα εκατομμύριο εκατό χιλιάδες ευρώ, σύμφωνα με το παγκόσμιο οργανισμό συνεδρίων» τόνισε η υπεύθυνη ανάπτυξης του Athens Convention & Visitors Bureau, Μαρία Παπαδοπούλου και πρόσθεσε: «Επίσης, ένας σύνεδρος υπολογίζεται ότι δαπανά τέσσερεις ως επτά φορές παραπάνω χρήματα, από τον απλό τουρίστα, σε έναν προορισμό. Επίσης, στο συνεδριακό τουρισμό εμπλέκονται πολλές άλλες παράλληλες δουλειές, επαγγέλματα, υπηρεσίες, όπως εκτυπώσεις cetering, οπτικοακουστικές υπηρεσίες. Ακόμη ο συνεδριακός τουρισμός συμβάλει στην μείωση της εποχικότητας και είναι δυνατόν να φιλοξενηθεί σε εποχές χαμηλής τουριστικής ζήτησης. Η Αθήνα έχει μπει στο top 10 σε αυτήν την κατηγορία, είμαστε στη 10η θέση στην Ευρώπη και στη 15η στον κόσμο».

Ο διευθυντής του Thessaloniki Convention Bureau, Δημήτρης Γανίτης τόνισε ότι αντίστοιχα καλή πορεία με την Αθήνα έχει και η Θεσσαλονίκη που πέρυσι κατατάχθηκε «στην 26η θέση στην Ευρώπη και στην 42η στον κόσμο» και πρόσθεσε: «Το 2023 η Θεσσαλονίκη κατάφερε να ξεπεράσει κλασικούς συνεδριακούς προορισμούς, όπως το Μόναχο και τη Βαλένθια, και πρωτεύουσες όπως το Βελιγράδι, το Ταλίν, το Ζάγκρεμπ, φυσικά, αναμένουμε πολλά και από την ανάπλαση της ΔΕΘ τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με στοιχεία που ακούστηκαν στην εκδήλωση το πρώτο convention bureau στις ΗΠΑ ιδρύθηκε το 1896. Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Στην Ιταλία λειτουργούν 18 convention bureau, με έναν εθνικό συντονιστικό φορέα, στην Ισπανία 62 με πρώτο αυτόν της Βαρκελώνης, στη Γερμανία 28 και με εθνικό φορέα - ομπρέλα που ιδρύθηκε το 1973. Η Πορτογαλία έχει οκτώ convention bureau.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ενισχύσουμε και άλλο την προσπάθεια της δημιουργίας εθνικού συνεδριακού φορέα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Παύλος Τάσιος και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ από τη Χαλκιδική γιατί εμείς έχουμε αποδείξει ότι συμπράττουμε με το dcb της πόλης για ένα ενιαίο προορισμό, αυτό που μας λείπει όμως είναι και η μεγάλη εθνική συμμετοχή, εδώ ξεκινάει ο διάλογος σήμερα και νομίζω ότι από αυτό θα μπουν και τα πρώτα βήματα μαζί με το Υπουργείο Τουρισμού να το πράξουμε, νομίζω ότι ωριμάζουν οι συνθήκες για να δημιουργηθεί αυτός ο φορέας».

Ο εκπρόσωπος του Πιερικού Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, Στυλιανός Ούζας σημείωσε ότι η Πιερία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επισκεπτών στο κομμάτι του συνεδριακού τουρισμού, αλλά συμφώνησε ότι πρέπει να γίνουν ενέργειες για έναν εθνικό φορέα.

«Φυσικά είμαστε υπέρ της δημιουργίας ενός κοινού φορέα για τον καλύτερο συντονισμό του συνεδριακού τουρισμού» είπε ο κ. Ούζας και επεσήμανε: «Εδώ ερχόμαστε για να εκφράσουμε τη θέλησή μας και, αν κρίνουμε από τη συνεργασία που έχουμε τον τελευταίο χρόνο, πιστεύουμε ότι τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά και ευελπιστούμε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού, Αναστάσιος Κωνσταντάρος επεσήμανε ότι η προσπάθεια που γίνεται μέσω του greek meetings alliance θα βοηθήσει στη δημιουργία ενός εθνικού φορέα, που αφορά το κομμάτι των εκδηλώσεων και του συνεδριακού τουρισμού και σημείωσε ;

«Η Ρόδος έχει βιώσει από τη δεκαετία του '70 πάρα πολλά συνέδρια και έχοντας τεράστια εμπειρία στο κομμάτι αυτό. Διαθέτουμε από τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλα τα Βαλκάνια και αίθουσες που μπορούν να φιλοξενήσουμε 3.000 ανθρώπους, ειδικά για το συνεδριακό τουρισμό στην Ελλάδα».