Τον επενδυτικό σχεδιασμό της, την ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ABO Wind αναλύθηκαν σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η εταιρεία. Η ABO Wind ιδρύθηκε το 1996 στη Γερμανία και φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια δραστηριότητα στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Μέχρι σήμερα διεθνώς έχει αναπτύξει και πωλήσεις έργων ισχύος 3.600 MW, τα μισά εκ των οποίων είναι ετοιμοπαράδοτα. Το portfolio της εταιρείας περιλαμβάνει ανάπτυξη έργων σε διάφορα στάδια, ξεπερνά τα 15.000 MW και ο ετήσιος όγκος επενδύσεων στα έργα αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.
Η εταιρεία διεθνώς απασχολεί περίπου 730 εργαζομένων και εκτός των headquarters που βρίσκονται στο Wiesbaden στη Γερμανία, η εταιρεία διαθέτει άλλα 28 γραφεία σε όλο τον κόσμο. Η δραστηριότητα της ABO Wind περιλαμβάνει όλη την αλυσίδα λειτουργία των ΑΠΕ, από την ανάπτυξη, τη μελέτη, τη χρηματοδότηση έως τη λειτουργία και τη συντήρηση των έργων.
Επιστρέφοντας στην ελληνική πραγματικότητα, η εταιρεία δραστηριοποιείται στη χώρα από το 2017, ενώ το 2018 ίδρυσε την 100% θυγατρική της ABO Wind Hellas. Έχει ήδη κατασκευάσει φωτοβολταϊκά έργα ισχύος 45 MW, μεταξύ αυτών το μεγαλύτερο σε λειτουργία φωτοβολταϊκό έργο της χώρας ισχύος 38MW.
Η εταιρεία έχει δρομολογήσει σημαντικές επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ την επόμενη τριετία, ενώ σήμερα βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης 22 φωτοβολταϊκά και αιολικά έργα, σε διάφορες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και έξι υβριδικά έργα σε νησιά του Αιγαίου.
Ειδικότερα 50MW φωτοβολταϊκών είναι σε φάση κατασκευής, 36MW φωτοβολταϊκών έχουν λάβει τις απαραίτητες άδειες και αναμένουν οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ 780 MW φωτοβολταϊκών και αιολικών αναμένουν την έκδοση A.E.Π.Ο και μη δεσμευτικών όρων σύνδεσης.
Ωστόσο η δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, που αφορούν στη «λερναία ύδρα» της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με την εταιρεία ο ΑΔΜΗΕ δεν εφαρμόζει το νόμο και δεν εκδίδει προσφορές σύνδεσης, καθώς 770 ΜW έργων αναμένουν μη δεσμευτική προσφορά, εξ’αυτών τα 200 MW αναμένουν για πάνω από… ένα έτος. Επίσης, 36 MW έργων της ABO Wind Hellas αναμένουν δεσμευτική προσφορά για να συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία της ΡΑΕ, εκ των οποίων 11 ΜW εδώ και 4 μήνες.
Ως αποτέλεσμα της γραφειοκρατίας η εταιρεία «έχασε» την ευκαιρία συμμετοχής στον προσεχή διαγωνισμό της ΡΑΕ, τη στιγμή -που σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη τύπου- η εταιρεία προσφέρει συνεχώς τη χαμηλότερη τιμή για το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα.
Εκτός όμως από τα ζητήματα που προκύπτουν από τον ΑΔΜΗΕ, η εταιρεία έχει «μπλεχτεί» στο «δαιδαλώδη λαβύρινθο» της γραφειοκρατίας και των σκοπιμοτήτων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι εκδίδουν αρνητικές γνωμοδοτήσεις, όχι για λόγους ουσίας αλλά «πολιτικής». Ειδικότερα το 100% των έργων στην Ήπειρο, ισχύος 260 MW έχουν λάβει αρνητική γνώμη από την Επιτροπή Ενέργειας της Περιφέρειας Ηπείρου με την επίκληση «κορεσμού του δικτύου» και άλλων επιχειρημάτων. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι ανακλήσεις των θετικών γνώμεων που είχαν πραγματοποιηθεί από τους Δήμους Ηγουμενίτσας και Μετσόβου, όπου σύμφωνα με την εταιρεία «προέκυψαν μετά από πολιτικές πιέσεις».
Η εταιρεία σημειώνει πως για να απελευθερώσει τις αναπτυξιακές της δυνάμεις, που περιλαμβάνουν επενδύσεις 650 εκατ. ευρώ εντός τριετίας, πρέπει να «αρθούν» τα παραπάνω αντικίνητρα και να εξορθολογιστεί η αγορά. Η συνέντευξη τύπου κατέληξε με την επισήμανση πως υπάρχει η πολιτική βούληση για αλλαγές και πως για να μπορέσει να αναπτυχθεί ο κλάδος πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες πολλών ετών.