Του Γιώργου Φιντικάκη
Καμία προσφορά δεν κατατέθηκε στον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό για την εξαγορά του 50,1% των ΕΛΠΕ, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.
Τόσο η κοινοπραξία Glencore-Carlyle, όσο και το σχήμα Vitol-Sonatrach, δεν υπέβαλαν προσφορές, παρά απέστειλαν επιστολές στο ΤΑΙΠΕΔ εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους δεν εμφανίστηκαν.
Το γεγονός θεωρείται σε κάθε περίπτωση μεγάλη αποτυχία, καθώς δείχνει ότι αμφότερα τα ζευγάρια έκριναν ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις του διαγωνισμού δεν είναι τέτοιοι ώστε να καταθέσουν δεσμευτικά τιμήματα.
Όπως ενημέρωσε το ΤΑΙΠΕΔ με σχετική ανακοίνωσή του, οι λόγοι που δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές οι δύο επενδυτές άπτονται σε λόγους που αφορούν τους ίδιους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ:
Για λόγους που αφορούν στους ίδιους τους υποψήφιους επενδυτές και πρόσφατες εξελίξεις στο διεθνές περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν τις κοινοπραξίες, δεν κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές από τα επενδυτικά σχήματα που συμμετείχαν στην B' φάση του διαγωνισμού για την απόκτηση 50,1% του μετοχικού κεφαλαίου των Ελληνικών Πετρελαίων (από κοινού πώληση από το ΤΑΙΠΕΔ και την Paneuropean Oil and Industrial Holdings S.A.).
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ θα συγκληθεί άμεσα για να εξετάσει τα επόμενα βήματα.
Εδώ και ημέρες πάντως το κλίμα δεν ήταν τόσο πανηγυρικό όσο προ καιρού, και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα παρέπεμπε σε σενάρια, ένα τουλάχιστον από τα δύο σχήματα, να μην εμφανιστεί.
Αυτό που μένει να φανεί, και από τις επιστολές που αμφότερα απέστειλαν είναι κατά πόσο έκριναν ότι οι όροι των συμβατικών κειμένων (SPA και SHA) δεν συμβάδιζαν με τα συμφέροντά τους όπως και τι ρόλο έπαιξαν τα τεχνοοικονομικά στοιχεία που εντόπισαν κατά τη διάρκεια του due diligence στη συγκεκριμένη απόφαση.