Του Απόστολου Σκουμπούρη
Ξεκίνησε από ένα μικρό μπακάλικο το 1955 στο Αγρίνιο σε μια Ελλάδα που πάσχιζε να επουλώσει τις πληγές από το Β' παγκόσμιο πόλεμο αλλά και τον εμφύλιο που ακολούθησε, και πλέον, 65 χρόνια μετά, έχει καταστεί μια από τις πιο σύγχρονες εταιρείες τροφίμων της χώρας, με τρεις μονάδες παραγωγής, πέντε γραμμές παραγωγής ρυζιού, σημαντικές εξαγωγές και 174 εργαζόμενους.
Ο λόγος για την Agrino από το... Αγρίνιο, εταιρεία που έχει στο... DNA της το χώρο των τροφίμων, μια εταιρεία που έχει συνδεθεί όχι μόνο με την περιοχή αυτή της δυτικής Ελλάδας, αλλά είναι από τις πρωτοπόρες στη χώρα καθώς ανέδειξε, τυποποίησε και αναβάθμισε την εκτεταμένη καλλιεργητική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής, προσδίδοντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.
Από το εμπόριο χύμα ρυζιού τις δεκαετίες '50, '60 και '70, εδώ και πολλά χρόνια έχει βάλει το ελληνικό ρύζι σε συσκευασίες, δίνοντας του «ταυτότητα», ενώ πλέον το ταξιδεύει σε πάνω από χώρες, καθώς έχει σημαντική εξαγωγική δραστηριότητα.
Χθες, σε συνάντηση της διοίκησης με δημοσιογράφους στην Αθήνα, ανακοινώθηκε νέο επενδυτικό πρόγραμμα 10 εκατ. ευρώ έως το 2022 – το μεγαλύτερο που έχει υλοποιήσει στην 65χρονη ιστορία της – καθώς και το λανσάρισμα νέων προϊόντων – παραγώγων ρυζιού.
Στην κατηγορία του ρυζιού η εταιρεία κατέχει την πρώτη θέση με ποσοστό 32%, στην κατηγορία οσπρίων κατέχει τη δεύτερη θέση με μερίδιο 25%, ενώ στην κατηγορία της ρυζογκοφρέτας διατηρεί μερίδιο με ποσοστό 10%.
Το επενδυτικό πρόγραμμα, αποτελείται από τρία επιμέρους επενδυτικά προγράμματα τα οποία έχουν εγκριθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και έχει ορίζοντα υλοποίησης από το 2019 έως το 2020.
Όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Αναστάσιος Πιστιόλας, η στόχευση του επενδυτικού πλάνου είναι ο εκσυγχρονισμός του μηχανολογικού εξοπλισμού και των παραγωγικών διεργασιών, η αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας και η εισαγωγή πρόσθετων αυτοματισμών.
Περιλαμβάνονται επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία με εισαγωγή νέων προηγμένων λογισμικών, η παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων που ενσωματώνουν νέες τεχνολογίες, καθώς και η δημιουργία υποδομών αποθήκευσης και ξήρανσης πρώτων υλών με σκοπό την υποστήριξη της μοναδικής για τα ευρωπαϊκά δεδομένα ιχνηλασιμότητας σε επίπεδο παραγωγού.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας το 2019 οι καθαρές πωλήσεις έφτασαν στα 29,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας οργανική ανάπτυξη της τάξεως του +6,3%, ενώ η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) για την ίδια χρονιά υπερέβη τα 2 εκατ. ευρώ, έναντι 1,56 εκατ. το 2018.
Η διοίκηση της Agrino παραμένει ανοιχτή σε συνεργασίες με πιθανή είσοδο στρατηγικού επενδυτή – partner, έχοντας κάνει επαφές με εγχώρια επενδυτικά σχήματα, όμως απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε πιθανή συζήτηση, είναι η οικογένεια Πιστιόλα να διατηρήσει την καταστατική πλειοψηφία και φυσικά το management.
Η ανάδειξη της ελληνικής παραγωγής και η ιχνηλασιμότητα
Από το 2006 η εταιρεία είχε ξεκινήσει ένα οργανωμένο πρόγραμμα δημιουργίας ομάδων παραγωγών και ανάδειξης περιοχών που μπορούν να καλλιεργήσουν όσπρια, όπως η Καστοριά, ο Φενεός και τα Φάρσαλα. Αυτό έδωσε περαιτέρω κίνητρα σε Έλληνες παραγωγούς να συνεχίσουν να παράγουν στις συγκεκριμένες περιοχές, εκμεταλλευόμενοι με βιώσιμες μεθόδους τη γη τους. Έως τότε, 85% των οσπρίων εισάγονταν από άλλες χώρες.
Συνάμα, στρατηγικής σημασίας ήταν η πρωτοβουλία της εταιρείας να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα τις ιχνηλασιμότητας των προϊόντων που παράγει. Έτσι, από το 2007 ξεκίνησε η αναγραφή του ονόματος του καλλιεργητή και του τόπου παραγωγής πάνω σε κάθε πακέτο ρυζιού και ελληνικού οσπρίου, κάτι που πιστοποιεί στον καταναλωτή ότι το προϊόν προέρχεται από τη συγκεκριμένη περιοχή και παράλληλα προβάλλεται το έργο των Ελλήνων παραγωγών.
Η Agrino συνεργάζεται με περισσότερους από 260 Έλληνες παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν πάνω από 20.000 στρέμματα, ενώ συνδέεται με παραγωγική δραστηριότητα σε 13 νομούς.
Εξαγωγές από το 1990
Από το 1990 η Agrino έχει έντονη εξαγωγική δραστηριότητα έχοντας φτάσει σήμερα να εξάγει προϊόντα της σε πάνω από 30 χώρες, κυρίως Ευρωπαϊκές, στις ΗΠΑ, στην Νότιο Αφρική, και πιο πρόσφατα στην Ισλανδία, αλλά και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.
Οι εξαγωγές αποτελούν το 13% των συνολικών της πωλήσεων έχοντας καλό momentum αύξησης περί το 8% ετησίως, ενώ σε επίπεδο όγκου ξεπερνούν το 20% της παραγωγής της. Στόχος είναι μέσα στην επόμενη διετία οι εξαγωγές να ξεπεράσουν το 30% του όγκου παραγωγής, ενώ απώτερη στόχευση είναι να φτάσει στο 50% στο τζίρο της, σε ορίζοντα πενταετίας.
Η εταιρεία επενδύει στην καινοτομία και στα νέα προϊόντα σε μια εποχή που οι καταναλωτικές ανάγκες εξελίσσονται διαρκώς, οπότε μέσα στο 2019 λάνσαρε μια νέα σειρά ρυζογκοφρετών σε πέντε διαφορετικές γεύσεις. Πρόκειται για ξεχωριστή πρόταση, καθώς είναι υγιεινές, χωρίς γλουτένη και με όλη τη γεύση και τη διατροφική αξία των καρπών της ελληνικής γης, αφού παράγονται στο υπερσύγχρονο εργοστάσιο στη Σίνδο.
Οι παραγωγικές μονάδες
Η Agrino έχει πάνω από 65 χρόνια παράδοση στο χώρο του ρυζιού, ενώ στην παραγωγή οσπρίων μπήκε από το 1993. Διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες στο Αγρίνιο και την Σίνδο και μία μικρότερη στην Καστοριά για συλλογή και επεξεργασία των γιγάντων-ελεφάντων Καστοριάς ΠΓΕ, καθώς και τρία κέντρα αποθήκευσης και διανομής, σε Αγρίνιο, Αθήνα και Σίνδο.
Το εργοστάσιο στη Σίνδο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1998, καθώς περίπου το 90% της ελληνικής καλλιέργειας ρυζιού είχε φτάσει να γίνεται στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης (Χαλάστρα, Σίνδο, Κατερίνη, Πέλλα, Σέρρες), ενώ αυτό έδωσε περαιτέρω ώθηση στις εξαγωγές προς τις βαλκανικές χώρες.
Έχει εγκατεστημένες πέντε γραμμές παραγωγής ρυζιού, συνολικής δυναμικότητας 20 τόνων ανά ώρα, δύο μονάδες υγροθερμικής επεξεργασίας-parboiled δυναμικότητας 3,5 τόνων ανά ώρα και μια μονάδα παραγωγής ρυζιού ταχέως βρασμού, καινοτομική σε παγκόσμιο επίπεδο.
Επίσης, διαθέτει μια γραμμή επεξεργασίας οσπρίων δυναμικότητας πέντε τόνων ανά ώρα, ενώ η πλέον πρόσφατη είναι η πλήρης μονάδα παραγωγής ρυζογκοφρετών που εγκαταστάθηκε στο εργοστάσιο της Σίνδου, το 2019.
Βραβεύσεις και πιστοποιήσεις
Η εταιρεία έχει λάβει πλήθος διακρίσεων και βραβεύσεων μεταξύ των οποίων για τη συντονισμένη εφαρμογή των κανόνων Ορθής Γεωργικής Πρακτικής στους προμηθευτές παραγωγούς της, για τις καινοτομίες της σε επίπεδο προϊόντος και παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και για τη συνεισφορά της στο ελληνικό επιχειρείν.
Επίσης, διαθέτει πιστοποιήσεις, εδώ και μια 20ετία, για την εφαρμογή των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων ISO 9001:2015, ISO 22000:2005, BRC, IFS, Agro 2.1 & 2.2, Globalgap, καθώς και δύο πλήρως εξοπλισμένα και σύγχρονα εργαστήρια για τον εσωτερικό ποιοτικό έλεγχο των προϊόντων της.
Ιστορικό
1955 Ίδρυση της εταιρείας με έδρα το Αγρίνιο.
1962 Κατασκευή του πρώτου εργοστασίου στο Αγρίνιο.
1969 Δημιουργία του σήματος Agrino‐ Τυποποίηση στη χάρτινη συσκευασία.
1976 Η πρώτη στην Ελλάδα μονάδα υγροθερμικής επεξεργασίας‐ parboiling
1980 Η Agrino καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις προτιμήσεις του Έλληνα καταναλωτή
1992 Κατασκευή των νέων γραφείων και του κέντρου διανομής στην Αθήνα.
1993 Η εταιρεία εισέρχεται και στην αγορά οσπρίων.
1996 Ολοκληρώνεται το νέο κτίριο γραφείων και σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων στο Αγρίνιο. 1998 Ολοκληρώνεται το δεύτερο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη το πλέον σύγχρονο στην Ευρώπη 1999 Δημιουργία εργαστηρίων ποιότητας‐ R&D‐Πιστοποίηση HACCP και ISO 2000 Η Agrino εμπλουτίζει την γκάμα των προϊόντων της με τη δημιουργία των ημιετοίμων Agrino Specialites.
2005 Δημιουργία του πρώτου Ελληνικού ρυζιού γρήγορου βρασμού
2006 Πιστοποίηση του ρυζιού Agrino με τους κανόνες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής και Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Καλλιέργειας‐ μοναδική στον κλάδο στην Ευρώπη
2008 Επανακαλλιέργεια Ελληνικών οσπρίων σε ημιορεινές περιοχές.