Τις πληγές που προκάλεσε η πανδημία, επουλώνουν σταδιακά οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα, οι οποίες, ύστερα από απότομη βουτιά, κυρίως το 2020, ανακάμπτουν. Δίχως αμφισβήτηση οι ισορροπίες στο Airbnb παραμένουν εύθραυστες, όμως η συγκεκριμένη αγορά, που τροφοδοτεί την άνοδο των αξιών, έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα ή τουλάχιστον έχει σταθεροποιηθεί. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρίας Airdna για τη μεταβολή της ζήτησης τον φετινό Οκτώβριο έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2020. Ειδικότερα, η ζήτηση για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις παραμένει σε σχέση με το 2019 μόλις κατά 2% μικρότερη, με τη χώρα μας να ανήκει στο «κλειστό κλαμπ» των πέντε ευρωπαϊκών χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις. Μετά δηλαδή τη Ρωσία και τη Γερμανία όπου το Airbnb έχει ενισχυθεί κατά 31,3% και 12%, όπως και τη Γαλλία (4,2%) και την Ελβετία (2,9%), ακολουθεί η χώρα μας που έχει ανακτήσει το 98% των απωλειών του Airbnb λόγω Covid-19. Αντίθετα, στην εξίσου τουριστική Ισπανία η ζήτηση παραμένει χαμηλότερη κατά 12% σε σχέση με το 2019.
Η προσοχή βέβαια είναι στραμμένη στις πιθανές επιπτώσεις από τη νέα μετάλλαξη που έχει προκαλέσει, ήδη, τροποποιήσεις δρομολογίων αεροπορικών εταιριών. Την ίδια στιγμή, το διάστημα Νοέμβριος-Ιανουάριος 2022 οι κρατήσεις στην Ελλάδα μέσω Airbnb είναι χαμηλότερες κατά 28% έναντι του 2019, με το ποσοστό της υποχώρησης να υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που διαμορφώνεται στο -17%. Βέβαια, σύμφωνα με αναλυτές, η «ψαλίδα» αυτή έχει να κάνει με το γεγονός ότι τη χειμερινή περίοδο, η Ελλάδα δεν έχει ακόμη καθιερωθεί ως προορισμός για τους εισερχομένους τουρίστες.
Για παράδειγμα, χώρες με παράδοση στο χιονοδρομικό τουρισμό, όπως η Γαλλία, η Ελβετία, η Γερμανία και η Αυστρία προσελκύουν, παραδοσιακά, ισχυρή ζήτηση, αν και όλα θα κριθούν από το πόσο σοβαρές θα είναι οι επιπτώσεις της νέας μετάλλαξης.
Οι αποδόσεις
Σε κάθε όμως, περίπτωση, οι αποδόσεις που σχετίζονται από την μίσθωση ενός ακινήτου μέσω Airbnb έχουν μειωθεί, τάση που είχε γίνει αισθητή πριν ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού. Από τα μέσα δηλαδή του 2019 είχε παρατηρηθεί υποχώρηση των yields, η οποία όμως, τότε σχετιζόταν με την υπερπροσφορά καταλυμάτων. Είναι, δε, ενδεικτικό ότι σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), το 2010 οπότε άρχισε να εμφανίζει η δραστηριότητα της βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτων, σε όλη τη χώρα, διαθέσιμα ήταν μόλις μερικές δεκάδες καταλύματα! Ωστόσο, το 2018 ο αριθμός των διαθέσιμων, προς βραχυχρόνια μίσθωση, καταλυμάτων, εκτοξεύθηκε σε περισσότερα από 126.000.
Υπό τη σκιά όμως, της πανδημίας, οι αποδόσεις έχουν συμπιεστεί επειδή το τελευταίο διάστημα σημαντικός αριθμός ιδιοκτητών επέλεξε να νοικιάσει το ακίνητό του μακροχρόνια. Κι αυτό επειδή οι αποδόσεις των παραδοσιακών ενοικιαστηρίων είναι υψηλές, δεδομένου ότι η ζήτηση είναι πολύ υψηλότερη, σε σχέση με την προσφορά, γεγονός που τροφοδοτεί την εκρηκτική άνοδο των ενοικίων. Δεν είναι τυχαίο ότι μισθώματα χαμηλότερα από 400 ευρώ είναι δυσεύρετα για διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, καταλύτης για την αύξηση της προσφοράς ακινήτων μέσω Airbnb είναι η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού, αλλά και η επιστροφή των Κινέζων αγοραστών.