Το αίτημα για την πρόωρη εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ υπέγραψε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο συνετάχθη κατόπιν πλήρους συνεννόησης με τους Ευρωπαίους.
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών υπέγραψε και απέστειλε τις επιστολές προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και το Eurogroup για την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του δανείου του ΔΝΤ (2,9 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,13%, από συνολικό υπόλοιπο 8,8 δισ. ευρώ).
Η όλη διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει περίπου δύο μήνες και μετά την ολοκλήρωσή της το μεσοσταθμικό επιτόκιο του δανεισμού από το ΔΝΤ αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 3%.
Χρ. Σταϊκούρας: Κίνηση ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα
Σε δήλωσή του για την αποπληρωμή του δανείου, ο υπουργός Οικονομικών, αναφέρει τους τέσσερις λόγους που προσδίδουν στην κίνηση αυτή, ιδιαίτερη σημασία για την χώρα. Όπως αναφέρει, ενισχύεται η αξιοπιστία και η αυτοπεποίθηση, διασφαλίζονται άμεσα κέρδη για το ελληνικό δημόσιο, βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους ενώ θετικές θα είναι και οι επιδράσεις στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα:
«Διακηρυγμένος στόχος του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών υπήρξε η όσο το δυνατόν γρηγορότερη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο Υπουργός Οικονομικών, μετά την αναγκαία ενημέρωση των ομολόγων του στο Eurogroup της προηγούμενης Παρασκευής για την πρόθεση της Κυβέρνησης να αποπληρώσει, πρόωρα, τμήμα των δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, προχώρησε σήμερα, σε συνεργασία με τον ΟΔΔΗΧ, στην αποστολή των σχετικών επιστολών - αιτημάτων προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα και την οικονομία της γιατί:
1ον. Ενισχύει την αξιοπιστία και την αυτοπεποίθηση της χώρας.
2ον. Διασφαλίζει άμεσα κέρδη για το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους περίπου 70 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι προεξοφλούνται δάνεια υψηλού κόστους, ετήσιου επιτοκίου 4,91%, όταν τόσο το τρέχον κόστος δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου για 10-ετή διάρκεια όσο και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους διαμορφώνονται κοντά στο 1,6%.
3ον. Βελτιώνονται οι δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, ενώ επιτυγχάνεται και σχετική αντιστάθμιση των κινδύνων αγοράς που οφείλονται στα ειδικά χαρακτηριστικά των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, διασφαλίζοντας έτσι την αναγκαία προβλεψιμότητα για τις μελλοντικές δαπάνες.
4ον. Αναμένονται έμμεσες θετικές επιδράσεις και στην πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.
Το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει να εργάζεται, μεθοδικά και τεκμηριωμένα, για την προώθηση της οικονομίας και της χώρας».