Των Βασίλη Γεώργα, Γιώργου Φιντικάκη
Με την απουσία της νομικής κατοχύρωσης του «ακαταδίωκτου» των μελών του νέου υπερ Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων συνδέεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάθεση από τον Thomas Wieser για τη Δευτέρα της κρίσιμης συνεδρίασης του euroworking group που θα ξεκλειδώσει και τη δόση.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Άμυνας, παρότι γέμισε με τροπολογίες για προαπαιτούμενα και ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, εντούτοις, και παρά τις αρχικές κυβερνητικές διαρροές, δεν περιελάμβανε τη σημαντικότερη ίσως –κατά τους δανειστές– ρύθμιση, αυτή για τη νομική κατοχύρωση όσων τρέχουν τις αποκρατικοποιήσεις.
Μόνο έτσι «ξεκλειδώνουν» τα 7,5 δισ.
Δίχως να είναι σαφές για ποιο λόγο η κυβέρνηση δεν τη συμπεριέλαβε στις δεκάδες, ήσσονος συχνά διατάξεις που πέρασε, ούτε αν αυτό πρόκειται να συμβεί τις αμέσως επόμενες ημέρες σε άλλο νομοσχέδιο, το βέβαιο είναι πως οι θεσμοί της έχουν διαμηνύσει, πως μόνο εφόσον ψηφιστεί, θα ακολουθήσει και η θετική εισήγηση του EWG που εν συνεχεία θα σταλεί προς επικύρωση στα πέντε κοινοβούλια των χωρών της ευρωζώνης αλλά και στο Δ.Σ. του Ευρωπαικού Μηχανισμού Σταθερότητας. Η ρύθμιση είναι αυτή που θα πατήσει και το κουμπί για την αποδέσμευση του ποσού των 7,5 δισ. ευρώ, το οποίο η Ελλάδα έχει ανάγκη για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.
Η νομική κάλυψη της διοίκησης και των ξένων εμπειρογνωμόνων του Ταμείου ήταν άλλωστε ένα από τα βασικά θέματα τα οποία ανέβασαν το θερμόμετρο στις τηλεδιασκέψεις που είχε όλες τις προηγούμενες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με το κουαρτέτο των δανειστών. Εσκεμμένα η κυβέρνηση επιχείρησε να κρατήσει χαμηλά το θέμα συντάσσοντας ταυτόχρονα τροπολογία προκειμένου να ανακατευτεί με το μαζικό κύμα των διατάξεων που ήρθαν στη Βουλή και να μην ανέβει στα ψηλά το ακαταδίωκτο των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου.
Αυτός είναι ο λόγος που ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας, Thomas Wieser (ΦΩΤ.), μετέθεσε για τη Δευτέρα τη συνεδρίαση του EWG για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης περιμένοντας από τη Βουλή να ψηφίσει όλα τα εκκρεμή προαπαιτούμενα εντός των οποίων κρύβεται και η συγκεκριμένη διάταξη.
Τελικά τέτοια «ξεκάθαρη» ρύθμιση στη Βουλή δεν ήρθε. Ήρθε όμως μια άλλη, μέσα στην πληθώρα των χθεσινών διατάξεων που αφορά τις τυχόν ποινικές ευθύνες του ΔΣ του νέου Ταμείου και που πιθανόν να δίνει μια σολομωντεια λύση στο θέμα που «καίει» τους δανειστές.
Η αρχική διατύπωση αναφέρει ότι «σε κάθε περίπτωση μήνυσης, έγκλησης, καταγγελίας ή αναφοράς για πράξεις ή παραλείψεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, επιλαμβάνεται ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αυτοπροσώπως». Εδώ προστέθηκε η φράση ότι ο Εισαγγελέας «αν κρίνει ότι τα παραπάνω χρήζουν προκαταρκτικής εξέτασης, την εκτελεί αυτοπροσώπως ή την αναθέτει σε έναν εκ των Αντιεισαγγελέων του Αρείου Πάγου». Σύμφωνα με κάποιες ερμηνείες, η παραπάνω διατύπωση θα μπορούσε να εκληφθεί ως συμβιβαστική πρόταση, με την έννοια ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει ευθέως στο έργο της Δικαιοσύνης.
Λόγω των παλιότερων διώξεων, οι Θέσμοι θέλουν να είναι σίγουροι
Η αιτία που οι θεσμοί έχουν στείλει μήνυμα στη κυβέρνηση πως δεν πρόκειται να δει το χρώμα του χρήματος αν προηγουμένως δεν ψηφίσει την τροπολογία για το «ακαταδίωκτο» των στελεχών του Ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, δεν είναι τυχαία. Σχετίζεται άμεσα με τη δίωξη που αντιμετωπίζουν μέλη του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία έχουν κληθεί να λογοδοτήσουν για απιστία στην υπόθεση της πώλησης και επαναμίσθωσης 28 ακινήτων του Ελληνικού Δημοσίου. Η επίμαχη συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2014 με ομόφωνη εισήγηση του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων και απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το συνολικό τίμημα ανήλθε σε 261 εκατ. ευρώ, ενώ το Δημόσιο ανέλαβε την υποχρέωση να καταβάλλει ετησίως μισθώματα που για το πρώτο έτος ανέρχονταν σε 25,5 εκατ. ευρώ.
Οι εμπειρογνώμονες κατηγορούνται ότι «παρότι μπορούσαν λόγω των γνώσεων και των ικανοτήτων τους να εισηγηθούν τροποποίηση των όρων της συναλλαγής, ώστε η αξιοποίηση της περιουσίας να καταστεί συμφέρουσα για το Δημόσιο, δεν το έπραξαν και ομόφωνα γνωμοδότησαν προς το ΔΣ ότι η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν επωφελής».
Να σημειωθεί ότι με βάση τον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ τα μέλη του ΔΣ του Ταμείου δεν έχουν καμία ποινική ή αστική ευθύνη για πράξεις ή παραλείψεις τους που έχουν την έγκριση του επιστημονικού συμβουλίου κι έχουν περάσει από την κρίση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Έτσι, δεν διώκονται για το αδίκημα της απιστίας, αλλά μόνο για την υπεξαίρεση.
Το θέμα των διώξεων των μελών του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ είχε απασχολήσει έντονα το Eurogroup της 24ης Μαΐου με τον πρόεδρό του, Jeroen Dijsselbloem, να εκφράζει έντονη δυσφορία στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη δίωξη που αντιμετωπίζουν οι εμπειρογνώμονες (ΦΩΤ.).
Προφανώς, το θέμα αυτό δεν μπορεί να ρυθμισθεί νομοθετικά, αφού εκκρεμεί ήδη στη Δικαιοσύνη, δίχως αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε η υπόθεση να παραπεμφθεί στις καλένδες.
Αυτό ωστόσο το προηγούμενο θεωρείται από τους θεσμούς πολύ σοβαρό, γι' αυτό και απαιτούν να νομοθετηθεί ότι τα μέλη του νέου Ταμείου θα απαλλάσσονται των ποινικών τους ευθυνών, προκειμένου να κατοχυρωθούν πως δεν θα επαναληφθεί παρόμοιο φαινόμενο.