Η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου είναι, δίχως αμφισβήτηση, μία σημαντική μεταρρύθμιση, καθώς όλες οι πληροφορίες για ένα κτίριο, κατοικία ή οικόπεδο, δηλαδή άδειες, σχέδια, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, τίτλοι ιδιοκτησίας, πίνακα κατανομών της πολυκατοικίας, θα ανήκουν σε έναν και μόνο φάκελο.
Με άλλα λόγια, η ηλεκτρονική ταυτότητα δεν είναι ένα ακόμη καινούργιο ψηφιακό «έγγραφο», αλλά λειτουργεί ως φάκελος, όπου μπαίνει κάθε είδους πληροφορία της οποίας όμως, η εξασφάλιση έχει γίνει δύσκολη.
Κι αυτό επειδή το Δημόσιο παραπαίει, λόγω πανδημίας, ενώ τα υποθηκοφυλακεία και τα κτηματολογικά γραφεία υπολειτουργούν ή είναι κλειστά -σε περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» λόγω Covid-19.
Τι σημαίνουν όλα αυτά πρακτικά; Ότι η έναρξη της υποχρεωτικής ισχύος της ηλεκτρονικής ταυτότητας από την 1η Απριλίου απειλεί να παραλύσει την αγορά ακινήτων.
Να διευκρινίσουμε ότι από 1η Φεβρουαρίου τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα του ΤΕΕ που σχετίζεται με την ηλεκτρονική ταυτότητα. Μέσω αυτής, είναι δυνατόν να μεταβιβαστεί σήμερα ένα ακίνητο, αρκεί να υπάρχει βεβαίωση μηχανικού που να έχει ημερομηνία έως 31 Ιανουαρίου 2021, της οποίας η ισχύς είναι δύο μήνες (άρα καλύπτει την τρέχουσα περίοδο και έως τα τέλη Μαρτίου).
Ωστόσο, εάν μία μεταβίβαση «κλειστεί», για παράδειγμα, σήμερα, χρειάζεται το λεγόμενο πιστοποιητικό πληρότητας ταυτότητας, το οποίο απαιτεί υπεύθυνη δήλωση του αρμόδιου μηχανικού, βάσει της οποίας όλα τα στοιχεία που καταχωρήθηκαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν ελεγχθεί από τον ίδιο, τόσο ως προς την πληρότητα όσο και ως προς την ορθότητα τους.
Αυτά όμως, θα αντικατασταθούν από την 1η Απριλίου, οπότε είναι υποχρεωτική (δεν θα «περνάει» η βεβαίωση του μηχανικού) για κάθε νέα οικοδομή ή μεταβίβαση ακινήτου, από την ηλεκτρονική ταυτότητα, δηλαδή έναν ηλεκτρονικό φάκελο που θα περιλαμβάνει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, όπως έκθεση ελέγχου τρωτότητας, πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης, κ.ό.κ.
Με τις υπηρεσίες όμως, όπως προείπαμε, να υπολειτουργούν λόγω πανδημίας, η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας-που απαιτεί τη συμπλήρωσή της με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά- είναι δύσκολη υπόθεση.
Παράταση;
Γι' αυτό και πληροφορίες της αγοράς θέλουν στο υπουργείο Περιβάλλοντος να εξετάζουν το ενδεχόμενο παράτασης της έναρξης ισχύος της ηλεκτρονικής ταυτότητας. Ακόμη, δεν έχει «κλειδώσει» καμία απόφαση, δεδομένου ότι η ηλεκτρονική ταυτότητα είναι μία μεγάλη μεταρρύθμιση, η οποία όμως, υπό τις παρούσες συνθήκες πέφτει «θύμα» της πανδημίας.
Σε κάθε περίπτωση, βραχυπρόθεσμα, η ηλεκτρονική ταυτότητα θα δώσει ώθηση στην αγορά ακινήτων, επειδή θα περιοριστεί η γραφειοκρατία και το «χαρτομάνι».
Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, "myProperty", μέσω της οποίας οι πολίτες μπορούν να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ακινήτων, χωρίς να απαιτείται η επίσκεψή τους στις ΔΟΥ, θα μπορούσε να κάνει πραγματικά την διαφορά στο real estate. Και κυρίως θα μπορούσε να αποτυπωθεί στις τιμές των ακινήτων, καθώς η ευκολία των συναλλαγών θα αυξήσει και τον αριθμό τους.