Η χθεσινή επιτυχής έξοδος της Ελλάδος στις αγορές δημιουργεί προσδοκίες ότι ένα μέρος του επιπλέον κόστους χρηματοδότησης της κρίσης από την πανδημία μπορεί να καλυφθεί από επιπλέον εκδόσεις.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες στο υπουργείο Οικονομικών υπάρχει η σκέψη, αν όχι η απόφαση, να ακολουθήσουν και άλλες εκδόσεις τους επόμενους τρεις τουλάχιστον μήνες, από τις οποίες θα αντληθούν κεφάλαια μεταξύ 5 και 10 δις ευρώ, ανάλογα βέβαια με τις συνθήκες που επικρατούν στις αγορές.
Μπορεί κατά πολλούς η χθεσινή έκδοση να μην συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον από τους ξένους επενδυτές - αντλήθηκαν 2 δισ. ενώ οι συνολικές προσφορές έφτασαν λίγο πάνω από 6 δισ.- ωστόσο υπό τις παρούσες συνθήκες αυτό κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό. Να σημειωθεί ότι ανάλογη έκδοση είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Ιούλιο με το επιτόκιο να είναι 1,9% και είχαν συγκεντρωθεί περί τα 12,5 δις. Οι συνθήκες βέβαια ήταν εντελώς διαφορετικές, αφού η Ελλάδα τότε, μόλις είχε μπει σε μία νέα εποχή με την νίκη της ΝΔ στις εκλογές.
Σήμερα οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί, αφού έχει μεταβληθεί το status της παγκόσμιας οικονομίας. Οι φόβοι για χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έχουν αντικατασταθεί από εκτιμήσεις τρόμου για βαθιά ύφεση.
Όπως τόνισε χθες μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «σήμερα η Ελλάδα, μέσα στις αντίξοες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που έχει δημιουργήσει παγκοσμίως η πανδημία, βγήκε στις αγορές. Και τα κατάφερε!» και χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» την έκδοση 7ετούς ομολόγου.
«Οι Έλληνες μπορούμε να αισθανόμαστε ικανοποίηση, αφού το κόστος δανεισμού είναι ίσο της αντίστοιχης έκδοσης Ιουλίου του 2019, με πολύ καλύτερο μάλιστα τότε οικονομικό περιβάλλον» είπε και πρόσθεσε πως «είναι πολύ χαμηλότερο της αντίστοιχης έκδοσης Μαρτίου του 2018, όταν διαμορφώθηκε στο 3,5%».
Αναφέρθηκε επίσης στην «καλή ποιότητα της σημερινής έκδοσης, δεδομένου ότι η πλειοψηφία είναι ξένα χαρτοφυλάκια και θεσμικοί επενδυτές».
Το μαξιλάρι
Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε χθες από στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μέχρι τέλους Ιουνίου θα έχουν «καταναλωθεί» περί τα 12 δις ευρώ, από το «μαξιλάρι» των αποθεματικών 20 δις που υπάρχουν στα κρατικά ταμεία και προέρχονται από καταθέσεις φορέων του Δημοσίου στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Από εκεί και πέρα ένα μέρος θα χρηματοδοτηθεί από τις επικείμενες νέες εκδόσεις, ένα ποσό δηλαδή έως 10 δις ίσως και περισσότερα, εφόσον χρειαστεί θα υπάρξουν νέες εκδόσεις από τον Σεπτέμβριο.
Και βέβαια υπάρχει και η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τα 8 δισ ευρώ, περίπου από τις δομές των ΕΕ, σε εφαρμογή των αποφάσεων του τελευταίου Eurogroup. Πιθανότατα θα υπάρξουν και νέες δυνατότητες άντλησης κεφαλαίων, άλλα 8 δισ, από το Ταμείο που θα αποφασιστεί στην Σύνοδο Κορυφής από την επόμενη εβδομάδα.