Τη μία μέρα μπήκε για συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο η κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου, και την άλλη βγήκε. Οι λόγοι δεν έγιναν γνωστοί. Μόνο μια «ανακοινοποίηση στο ορθό» της ημερήσιας διάταξης του συμβουλίου μαρτυρούσε για τον προσεκτικό αναγνώστη την αλλαγή.
Το επίμαχο θέμα είχε εισαχθεί ως εξής: «Έγκριση ή μη κήρυξης – οριοθέτησης ως αρχαιολογικού χώρου περιοχής των Δήμων Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης, Π.Ε. Νότιου Τομέα Αθηνών, Περιφέρειας Αττικής.»
Η τοπική εφορεία αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων έχει καταθέσει τις προτάσεις της για κήρυξη μέρους από την επένδυση, όπως και για άλλες κηρύξεις, στον Αλιμο και στη Γλυφάδα. Πόση έκταση θα έχει η κήρυξη; Αυτό κρατείται μυστικό και δεν αναφέρει κανείς τον αριθμό των στρεμμάτων, έστω και κατά προσέγγιση.
Η συζήτηση επί της αρχαιολογικής κήρυξης δεν ολοκληρώνει τις συζητήσεις σε όργανα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μόλις πριν λίγες μέρες έγινε η συζήτηση για τα κτήρια των δύο αεροδρομίων στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων και ακολουθεί άλλη συνεδρίαση για τουλάχιστον ένα υπόστεγο και μερικά κινητά.
Είναι όμως απαραίτητο να γίνει σύντομα, καθώς οι δύο κηρύξεις από το ΚΑΣ και το ΚΣΝΜ είναι αναγκαίες προκειμένου ο επενδυτής να υποβάλει το σχέδιο ολοκληρωμένης ανάπτυξης (ΣΧΟΑΠ) για έγκριση. Υποτίθεται πως η κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού δεν επηρεάζει τον σχεδιασμό του ακινήτου, αλλά επιβάλλει προσεκτικότερη διαχείριση των εργασιών σε σχέση με το ενδεχόμενο εύρεσης αρχαιοτήτων. Τα αρχαιολογικά ευρήματα μπορούν, σύμφωνα με τη σύμβαση, να δημιουργήσουν ουσιαστικό πρόβλημα (αιτήματος αποζημίωσης) μόνο αν μειώσουν τη δομήσιμη επιφάνεια πάνω από 5%. Αλλά όλα αυτά μένει να τα δούμε με τη συνεδρίαση του ΚΑΣ.
Οι δήμοι της περιοχής είχαν προτείνει να δημιουργηθεί στον χώρο του πρώην αεροδρομίου αρχαιολογικό πάρκο ενταγμένο στο μητροπολιτικό πάρκο των 4.000 στρεμμάτων η δημιουργία του οποίου είχε προβλεφθεί πριν από την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την επένδυση. Έχουν εντοπισθεί ίχνη κατοίκησης από τα τέλη της 4ης χιλιετίας π.Χ. μέχρι τον προηγούμενο αιώνα. Η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως μνημεία διάσπαρτα στον χώρο του πρώην αεροδρομίου, καθώς και νεκροταφεία αλλά και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις. Εξ ου και η πρόταση να διαμορφωθεί ένας αρχαιολογικός περίπατος μέσα στο πάρκο που να συνδέει τα αρχαία κατάλοιπα, όσα διατηρούνται είτε ορατά είτε καταχωμένα, και στην διαδρομή του να οργανώνονται εκπαιδευτικά προγράμματα όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για όσους πολίτες – επισκέπτες το επιθυμούν.
Πρέπει να αναφέρουμε όμως ότι τα ευρήματα είναι αρκετά αραιά και η κήρυξη πρέπει να γίνει με προσοχή και χωρίς υπερβολές. Με γνώμονα, τη προστασία των αρχαιοτήτων και μόνο.
Αντιγόνη Καρατάσου