Ακριβό μου δάνειο: Γιατί η δόση φούσκωσε 30%
Shutterstock
Shutterstock

Ακριβό μου δάνειο: Γιατί η δόση φούσκωσε 30%

Είναι Ιούνιος του 2022. Ο δανειολήπτης, ανυποψίαστος γι’ αυτό που έρχεται πληρώνει τη δόση του δανείου του. Έχει απομείνει υπόλοιπο 80.000 ευρώ το οποίο τοκίζεται με 1,5% (επιτόκιο ΕΚΤ που είναι 0% συν spread 1,5%). Με την υπόλοιπη διάρκεια αποπληρωμής στα 15 χρόνια, η δόση βγαίνει στα 501 ευρώ.

Είναι Φεβρουάριος του 2023. Ο δανειολήπτης έχει ήδη καταβάλλει τη δόση του Ιανουαρίου του 2023 η οποία και διαμορφώθηκε στα 596,6 ευρώ. Και ενημερώνεται ότι τον επόμενο μήνα θα πρέπει να πληρώσει  616,9 ευρώ λόγω της αύξησης που ανακοίνωσε χθες η ΕΚΤ ενώ τον μεθεπόμενο μήνα θα χρειαστούν  637,65 ευρώ καθώς η Κριστίν Λαγκάρντ φρόντισε να ανακοινώσει και την επόμενη αύξηση του Μαρτίου. Συνολική επιβάρυνση τον φετινό Μάρτιο σε σχέση με τον περυσινό; 137 ευρώ.

Η δόση θα είναι φέτος κατά τουλάχιστον 27% αυξημένη σε σχέση με πέρυσι. Και αυτό για τους δανειολήπτες είναι το μεγαλύτερο «χτύπημα» που επιφυλάσσει η κρίση χωρίς μάλιστα να υπάρχει κάποια… παροχή ή κάποιο pass στον ορίζοντα.

Η πλατφόρμα των τραπεζών δεν θα καλύψει παρά 30.000 δανειολήπτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και γι’ αυτούς, η βοήθεια θα συνίσταται στην καταβολή του 50% της αύξησης της δόσης. Ακόμη και γι’ αυτούς λοιπόν είναι ένα ερώτημα αν τα δάνεια θα καταστεί εφικτό να κρατηθούν πράσινα. Σε κάθε περίπτωση, η «μεσαία ιδιοκτησία» με τα υπόλοιπα δανείων των 100.000-150.000 ευρώ είναι αυτή που θα αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Διότι η αύξηση του επιτοκίου καταλήγει να εξαερώνει πάνω από 1,5 μισθό και αυτό επιπλέον της ζημιάς που έχει γίνει από τα τρόφιμα, τα καύσιμα κλπ.

Το ζητούμενο τώρα, αν δεν καταστεί δημοσιονομικά εφικτό να υπάρξει βοήθεια για τους δανειολήπτες είναι να υπάρξουν ρυθμίσεις εκεί που θα χρειαστεί ώστε να μην κοκκινήσουν δάνεια. Περίοδοι χάριτος, επιμηκύνσεις, μετατροπές σε σταθερά επιτόκια χωρίς όμως ψιλά γράμματα είναι μερικά από τα σενάρια. Ούτε και αυτά όμως θα είναι εύκολο να εφαρμοστούν σε εκτεταμένη βάση καθώς τέτοιου είδους επεμβάσεις αυξάνουν τα δάνεια σε κίνδυνο και επιβαρύνουν τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Tα νοικοκυριά θα χρειαστούν σωστή ενημέρωση το επόμενο διάστημα καθώς τα πράγματα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Ειδικά αν τα σταθερά επιτόκια (σήμερα κυμαίνονται από 3,6% έως 4,4% ανάλογα με τη διάρκεια) ακριβύνουν ακόμη περισσότερο, τότε η απόφαση μετατροπής στο σταθερό θα είναι πολύ δύσκολη. Διότι ναι μεν αυτή τη στιγμή το κυμαινόμενο θα είναι ακριβότερο αλλά πρέπει να μπει το ερώτημα. Μέχρι πότε θα διαρκέσει αυτό;