Αλ. Βασιλικός (ΞΕΕ): Τα «κλειδιά» για επιστροφή του τουρισμού το 2021

Αλ. Βασιλικός (ΞΕΕ): Τα «κλειδιά» για επιστροφή του τουρισμού το 2021

Την περιφρούρηση με κάθε τρόπο της επιτυχούς διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από τη χώρα μας και τη διατήρηση του τουριστικού κλάδου σε λειτουργική συντήρηση θέτει ως τα δύο κεντρικά ζητήματα της Ελλάδας στην παρούσα φάση ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) Αλέξανδρος Βασιλικός.

Μιλώντας στο liberal.gr σημειώνει ότι η φετινή χρονιά – ασχέτως αν υπάρξει μικρή τουριστική ροή που δεν θα κάνει τη διαφορά – είναι χαμένη εντελώς, οπότε οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να έχει ορίζοντα την προετοιμασία της χώρας για τις επόμενες σεζόν και κυρίως το 2021 και το 2022.

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βασιλικός σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να περιφρουρήσει με κάθε τρόπο την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και να συνεχίσει χωρίς αποκλείσεις σ' αυτό το επιτυχές μοντέλο, διότι αυτό θα της αποφέρει σημαντικά οφέλη και θα ενισχύσει το παγκόσμιο brand της, κάτι που ήδη γίνεται.

Συνάμα, τονίζει πως ο τουριστικός κλάδος θα πρέπει να κρατηθεί «ζωντανός», δηλαδή να διατηρηθεί σε μια ελάχιστη λειτουργική συντήρηση που να μπορεί να επανέλθει εύκολα το 2021, κάτι που προϋποθέτει τη στήριξη των ξενοδοχείων αλλά και των εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο.

Για τη φετινή χρονιά ο πρόεδρος του ΞΕΕ αναφέρει ότι είναι η φύση του προβλήματος τέτοια που πραγματικά κάθε πρόβλεψε είναι παρακινδυνευμένη. «Θα ανοίξουν τα σύνορα; Και πότε; Οι αεροπορικές θα έρθουν στην Ελλάδα; Με ποιους όρους και με πόσο κόσμο; Επίσης, πλήττονται οι κεντρικές τουριστικές “δεξαμενές” της χώρας μας, όπως είναι οι Ιταλία, Μ. Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ισπανία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλικός.

Την ίδια στιγμή επισημαίνει ότι σε όλες αυτές τις χώρες, η προτροπή φέτος είναι οι πολίτες να κάνουν διακοπές εντός των συνόρων, να ενισχύσουν τις τοπικές οικονομίες, τους τοπικούς επαγγελματίες σε εστίαση, διασκέδαση και φιλοξενία. Επίσης, ο κ. Βασιλικός βάζει και μια παράμετρο που έως τώρα δεν έχει δοθεί έμφαση: Την οικονομική δυσχέρεια και τη μεγάλη ανεργία που αντιμετωπίζουν πλέον οι χώρες από τις οποίες ελκύει αυξημένο τουρισμό η Ελλάδα.

Σημειώνει ότι φέτος το διαθέσιμο εισόδημα για διακοπές στους περισσότερους Eυρωπαίους θα είναι μειωμένο έναντι όλων των προηγούμενων ετών, άρα και η δυνατότητα διεθνών ταξιδιών – πέραν του σκοπέλου του κορονοϊού – μειωμένη.

Αναφερόμενος στα… τεχνικά ζητήματα που σχετίζονται με το άνοιγμα των συνόρων τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεται τεστ για τον κορονοϊό στη χώρα άφιξης – για τους ευνόητους λόγους που όλοι αντιλαμβανόμαστε, οι έλεγχοι θα γίνονται στις χώρες προέλευσης».

Τέλος, αναφερόμενος στην προοπτική που ίσως έχει ο οδικός τουρισμός λόγω του ότι το αυτοκίνητο θεωρείται πιο ασφαλές από υγειονομικής άποψης συγκριτικά με το αεροπλάνο, δηλώνει ότι «όντως, υπάρχουν μορφές τουρισμού που έχουν αβαντάζ φέτος. Όμως για να υπάρξει οδικός τουρισμός, θα πρέπει να ανοίξουν τα σύνορα, να οριστικοποιηθούν οι κανόνες συγκριτικά με τα τεστ που θα γίνονται στις χώρες προέλευσης, και να οριστικοποιηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα ξενοδοχεία. Εξάλλου ο οδικός τουρισμός αφορά συγκεκριμένες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να κάνει τη διαφορά.