Διαθέσιμη θα παραμείνει από την Τετάρτη (8/1) μέχρι τα τέλη Μαρτίου η πλατφόρμα για το πρόγραμμα Εξοικονομώ 2025, ένα πρόγραμμα που όπως τόνισε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, «το αγκαλιάζει πάρα πολύ ο κόσμος και κάθε φορά που βγάζουμε στον αέρα ένα νέο πρόγραμμα, όντως υπάρχει πολύ μεγάλη απήχηση».
Ειδικότερα, η υφυπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο» επεσήμανε ότι «θα ανοίξει η πλατφόρμα το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης. Θα μείνει μέχρι τέλος Μαρτίου, οπότε υπάρχει χρόνος. Δεν υπάρχει αυτή η σπουδή σήμερα να μπουν οι αιτήσεις, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είναι με βάση τη χρονική προτεραιότητα που κάνεις την αίτηση, αλλά είναι με βάση μια αξιολόγηση που γίνεται της αίτησης με ενεργειακά κριτήρια και άλλα».
Το νέο αυτό πρόγραμμα Εξοικονομώ έχει προϋπολογισμό 424 εκατομμύρια, ανέφερε η κ. Σδούκου υπολογίζοντας ότι θα διανεμηθούν σε περίπου 15.000-16.000 ωφελούμενους κατ’ εκτίμηση.
Αφορά σε ενεργειακή αναβάθμιση σε κύριες κατοικίες, όχι εξοχικά, είτε είναι ιδιόκτητες είτε είναι μισθωμένες. Στην περίπτωση της μίσθωσης υπάρχει προϋπόθεση να έχουν προηγηθεί 7 χρόνια τουλάχιστον διάρκεια μίσθωσης από την ημερομηνία υποβολής.
Αναφορικά με τις επιλέξιμες παρεμβάσεις, ανέφερε η κ. Σδούκου «μπορώ να αντικαταστήσω τα κουφώματα, να τοποθετήσω θερμομόνωση, να αναβαθμίσω τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης, κλιματιστικά, να αλλάξω για παράδειγμα το πετρέλαιο που χρησιμοποιώ για θέρμανση και να βάλω αντλία θερμότητας, να τοποθετήσω συστήματα ζεστού νερού χρήσης. Να μπουν έξυπνα συστήματα διαχείρισης, αυτό που λέμε smart home. Και μια βασική προϋπόθεση είναι κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις στο σπίτι να επέλθει μετά το τέλος μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξεως του 30% σε σχέση με το πριν».
Όσο αφορά κριτήρια και ποσά επιδότησης, η κ. Σδούκου είπε τα εξής.
«Επιδοτούμε τον ευάλωτο πληθυσμό, εννοώ κάποιος που έχει ένα ατομικό εισόδημα έως 5.000 ευρώ ή οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ. Είναι δύο κατηγορίες μόνο. Είναι οι ευάλωτοι, με τα εισοδηματικά που σας ανέφερα, οι οποίοι λαμβάνουν επιδότηση 95%. Και από κει και πέρα όποιος είναι άνω των 10.000 τον αποκαλούμε γενικός πληθυσμός, έχει μία επιδότηση 50%. ( ..) Μέσα στο πρόγραμμα δεσμεύσαμε κάποιους λίγους πόρους για κάποιες περιοχές της χώρας μας, όπως είναι οι πληγέντες στη Θεσσαλία, όπως είναι οι σεισμόπληκτοι στη Σάμο, αποκλειστικά για κάποιες πολύ μικρές κατηγορίες, βάλαμε κάποια χρήματα εκεί. (…) Υπάρχει ένα ταβάνι στις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει (σ.σ. ο δικαιούχος) το αυξήσαμε αυτό κατά 10.000. Άρα μπορεί κανείς έως 35.000 ευρώ να κάνει εργασίες στο σπίτι του. Είναι αυτά που μπορούμε να δώσουμε εμείς μέσα από το πρόγραμμα».
«Μπαίνοντας κανείς στο σύστημα το πληροφοριακό, θα πρέπει να δηλώσει το υπόλοιπο κομμάτι, δηλαδή 50%, είπαμε ότι είναι η επιδότηση, το υπόλοιπο κομμάτι πώς θέλει να το καλύψει; Θα το κάνει με δικούς του πόρους, με δικά του κεφάλαια ή θα πάρει δάνειο; Θα κάνει ένα κλικ λοιπόν στο πληροφοριακό και θα πει, θα το κάνω με δικούς μου πόρους ή θέλω να πάρω δάνειο. Εδώ να ανοίξω μια παρένθεση και να πω ότι εμείς επιδοτούμε και το επιτόκιο. Αν λοιπόν εγώ επιλέξω ότι θα καλύψω το υπόλοιπο με δικούς μου πόρους, θα πρέπει πρώτα να ξοδέψω τα δικά μου χρήματα. Να πω όμως ότι από την πρώτη στιγμή εμείς ως Υπουργείο δεσμεύουμε στον λογαριασμό του ωφελούμενου ένα 70% προκαταβολή, το οποίο βρίσκεται δεσμευμένο στον λογαριασμό του. Θα ξοδέψει πρώτα τα δικά του χρήματα, το υπόλοιπο 50% και μετά θα αποδεσμεύσουμε εμείς το 70% της προκαταβολής», εξήγησε η κ. Σδούκου, σημειώνοντας ότι όλη η διαδικασία γίνεται διαδικτυακά και πως ενδεχομένως ο πολίτης να χρειαστεί να απευθυνθεί σε έναν μηχανικό, σε ένα σύμβουλο για να βοηθήσει.
«Να πω βέβαια ότι εμείς καλύπτουμε και αυτά. Καλύπτουμε τα πιστοποιητικά. Καλύπτουμε κάποιες δαπάνες. Αυτό που κάναμε όμως αυτή τη φορά είναι να μειώσουμε τα δικαιολογητικά. Υπάρχει και κάποια περιττή γραφειοκρατία», συμπλήρωσε.
Στο τελικό αποτέλεσμα θα πρέπει να αναβαθμιστεί το σπίτι κατά τρεις κατηγορίες ενεργειακής απόδοσης.
«Δεν είναι λογικό να απευθύνεσαι στα σπίτια της χώρας μας που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα; Και πιο δίκαιο, γιατί είναι και τα πιο ενεργοβόρα. Να έχουν μια προτεραιότητα. Επίσης, είναι δίκαιο θεωρώ, να μπορεί να έχει προτεραιότητα κάποιος πολίτης στη χώρα μας, όπου εκεί έχει μεγαλύτερες ανάγκες ψύξης-θέρμανσης. Δηλαδή κάποιος που οκτώ μήνες το χρόνο έχει κρύο και έχει ένα παλιό σπίτι, νομίζω ότι πρέπει μέσα στο σύστημα και αυτό έχουμε κάνει, αυτά είναι τα κριτήρια που σας λέω λοιπόν ότι στο τέλος, αφού κλείσει η πλατφόρμα στο τέλος Μαρτίου, αυτόματα μέσα το σύστημα θα βάλει μία σειρά προτεραιότητας με όλα αυτά τα στοιχεία που ανέφερα. Δηλαδή πόσο παλιό είναι το σπίτι, τις βαθμοημέρες, πού είναι το σπίτι, κάποια κοινωνικά επίσης κριτήρια, οικογένειες που έχουν μέλη ΑμεΑ ή τρία και παραπάνω εξαρτώμενα τέκνα. Και θα βγει λοιπόν η σειρά κατάταξης και στη συνέχεια μετά, έχει 1 χρόνο αφότου εγκριθεί η αίτησή του για να ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις. Θα πρέπει να πιστοποιήσουμε μετά με ένα καινούργιο πιστοποιητικό του σπιτιού του ότι σε σχέση με το σήμερα, το σημερινό πιστοποιητικό του σπιτιού σας δείχνει ότι είναι κατηγορία Ε, ότι έχει ανέβει τρεις κλάσεις στη σκάλα με ένα καινούριο πιστοποιητικό» είπε καταλήγοντας η κ. Σδούκου.