Υπάρχει άλλος δρόμος τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και την απόφαση να συμπεριληφθεί στην ατζέντα της συζήτησης το ελληνικό χρέος.
Ο πρωθυπουργός, κατά την έναρξη της διημερίδας για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, χαρακτήρισε κρίσιμο το σημερινό Eurogroup που συνεδριάζει για το ελληνικό πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «είναι ίσως το πιο σημαντικό, η ημερήσια διάταξη αυτής της συνεδρίασης». Και αυτό γιατί, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά στην ατζέντα, εκτός από μέτρα λιτότητας θα εισαχθεί και το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
«Πιστεύω ότι δεν χρειάζεται να αναφερθώ στο πόσο σημαντικό είναι ότι ξεκινάει αυτή η συζήτηση. Η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία και μπορεί να δημιουργήσει ένα εντελώς νέο κλίμα στην ελληνική οικονομία, να δώσει μια βαθιά ανάσα στα δημοσιονομικά της χώρας και ένα σήμα ότι φύγαμε οριστικά από τον φαύλο κύκλο και περνάμε σε έναν ενάρετο κύκλο, όπου αυτό που θα μας απασχολεί δεν θα είναι πια περικοπές, αλλά θα είναι πώς θα παράξουμε πλούτο και το πώς θα τον κατανείμουμε με δικαιοσύνη για να βοηθήσουμε τους πιο αδύναμους», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:
«Αυτός είναι και ο λόγος που το ζήτημα του χρέους αποτέλεσε κεντρικό διαπραγματευτικό στόχο της κυβέρνησης σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση που μίλαγε διαρκώς για βιώσιμο χρέος και ζητούσε απλά ένα πιστοποιητικό αυτής της βιωσιμότητας, παρά το γεγονός ότι όλοι οι αναλυτές έλεγαν το αντίθετο». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η στόχευση αυτή της σημερινής κυβέρνησης βρίσκεται «σε αντιδιαστολή με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση που δεν λέει κουβέντα για αυτό το θέμα- ίσως γιατί δεν έχει κάτι να πει».
«Θέλω, ωστόσο, από αυτό το βήμα να επαναφέρω μια βασική δέσμευση», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός. «Κάθε βήμα προς τα μπρος για την ελληνική οικονομία, είτε αυτό αφορά στην αναγκαία ελάφρυνση του χρέους, είτε αφορά σε θετικά αποτελέσματα που θα έχουμε σε σχέση με την απόδοση της οικονομίας, κάθε θετικό βήμα θα μετασχηματίζεται σε συγκεκριμένες πολιτικές για την αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της στήριξη των πιο αδύναμων, είτε άμεσα είτε μέσα από την ανασυγκρότηση και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους», είπε ο Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε:
«Έχουμε λοιπόν σημαντικούς λόγους να είμαστε αισιόδοξοι γιατί είμαι βέβαιος ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν αυτά τα απαραίτητα βήματα, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, για την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση και από την επιτροπεία».
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα γίνουν τα απαραίτητα βήματα για να στηριχτεί η χώρα στα πόδια της, να γυρίσει σελίδα, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα μέλλον ισότητας, κοινωνικής προστασίας και δικαιοσύνης, «γιατί, παρότι η χώρα περνάει τον πιο δύσκολο κάβο, αυτή η κυβέρνηση, που παρέλαβε ένα κράτος για την κατάσταση του οποίου δεν έφερε ευθύνη, μάτωσε και ματώνει καθημερινά σε ένα δύσκολο αγώνα ο οποίος έρχεται η στιγμή που θα φέρει ουσιαστικά αποτελέσματα, με αποφασιστικότητα και σκληρή δουλειά».
«Έχουμε ήδη αρχίσει να κάνουμε μεγάλες τομές με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που από χθες το βράδυ αποτελεί νόμο του κράτους, με τον δημόσιο διάλογο για την παιδεία, με την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, με τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Τσίπρας και τόνισε: «Με όλα αυτά αποδεικνύουμε ότι υπάρχει ο άλλος δρόμος, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη. Αποδεικνύουμε ότι η πολιτική δεν είναι απλώς διαχείρισης της κρίσης, διαχείριση της μιζέριας, αλλά και σχέδιο για την αλλαγή της ζωής, ακόμα και όταν αυτό το σχέδιο είσαι κάποιες στιγμές αναγκασμένος να το υλοποιήσεις στις πιο δυσμενείς, στις χειρότερες συνθήκες».
Κομβικής σημασίας η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας για την κυβέρνηση
Την κάλυψη κάθε πολίτη σε κάθε γωνιά της χώρας θα έχει ως στόχο η εφαρμογή του σχεδίου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) που προωθεί το υπουργείο Υγείας. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την παρουσία του και την ομιλία του στην διημερίδα που συνδιοργάνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μαζί με το υπουργείο Υγείας, στήριξε την προσπάθεια για μια εκ βάθρου μεταρρύθμιση στο χώρο της Υγείας.
«Φιλοδοξούμε η μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ και η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ να είναι μια από τις σημαντικότερες τομές που θα υλοποιήσει η κυβέρνησή μας. Να αποτελέσει την πιο εμβληματική προσπάθεια στην διακυβέρνησή μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος απαρίθμησε μια σειρά από μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση -παρά τις δύσκολες δημοσιονομικές συνθήκες- για να βοηθήσει όλους τους πολίτες να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.
Επίσης, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την εξασφάλιση της πλήρους πρόσβασης στα νοσοκομεία των ανασφάλιστων πολιτών, την κατάργηση του 5ευρου, τη λίστα χειρουργείου για να χτυπηθεί ο χρηματισμός και αναφερόμενος στα οικονομικά της Υγείας είπε: «αυξήσαμε το όριο των δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ για το 2016 κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2015».
Όσον αφορά στην ΠΦΥ, επισήμανε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα υγείας που στηρίζεται στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας, δίνοντας ελάχιστη σημασία στην πρόληψη. «Στη χώρα μας ακόμα και για ένα κρυολόγημα, πηγαίνουμε στο νοσοκομείο με αποτέλεσμα την υπερφόρτωση ενός επιβαρυμένου συστήματος που λειτουργεί στα όριά του χωρίς προσωπικό, και έτσι διογκώνει τα ήδη συσσωρευμένα προβλήματα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις προσλήψεις και είπε ότι γίνονται με διαφανή τρόπο, ενώ αναφερόμενος στο παρελθόν εξήγησε ότι «μέχρι το 2015 είναι γνωστό ότι είχαν γίνει μόνο απολύσεις στο χώρο της Υγείας. Είναι γνωστή η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης για μαζικές απολύσεις από το Δημόσιο, που θα ήταν πλήγμα για το δημόσιο σύστημα υγείας».
Ο Α. Τσίπρας αφού αναφέρθηκε στο σύνολο των προσλήψεων που αφορούν το ΕΣΥ -τις ΜΕΘ, τα νησιά και άλλες δομές Υγείας-, επισήμανε ότι όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν ως προϋπόθεση το άνοιγμα στους πολίτες και τον διάλογο με όλα τα συμβαλλόμενα μέρη που θα υλοποιήσουν την προσπάθεια.
Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός όταν αναφέρθηκε στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς δεν διαχειριζόμαστε τα κονδύλια και τις χορηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για να έχουμε καλή σχέση με τα ΜΜΕ και να περάσουμε τις πολιτικές μας».
Η ομιλία του πρωθυπουργού στην διημερίδα για την ΠΦΥ, είχε και αρκετά σημεία κριτικής προς την αντιπολίτευση. Αναφερόμενος στην περίοδο 2010-15, τόνισε ότι το κοινωνικό κράτος ήταν ο πιο εύκολος στόχος μιας καταστροφικής πολιτικής λιτότητας. «Το ίδιο πολιτικό προσωπικό που προώθησε αυτές τις πολιτικές επιμένει και σήμερα να ζητά την μείωση των δαπανών του Δημοσίου. Και επιμένουν για να αποφύγουν να πουν ξεκάθαρα τι εννοούν» επισήμανε και διερωτήθηκε: «Εννοούν μείωση προσωπικού στα νοσοκομεία, υποβάθμιση της δημόσιας υγείας και στήριξη του ιδιωτικού τομέα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ