Αλ. Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα ακόμη και ενός ευρώ

Αλ. Τσίπρας: Καταστροφική η συζήτηση για μέτρα ακόμη και ενός ευρώ

«Φθάνει πια με τη λιτότητα στην Ελλάδα» τόνισε κατά τη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο επίτροπο Pierre Moscovici στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και υπογράμμισε ότι «μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ».

«Είναι ώρα να αναγνωρίσουν όλοι τις θυσίες του ελληνικού λαού. Μπορούμε να συζητήσουμε για μεταρρυθμίσεις, αλλά φτάνει με τη λιτότητα» υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι ένας σημαντικός εταίρος σε μια συμμαχία της λογικής που χρειαζόμαστε σήμερα στην Ευρώπη».

Ο πρωθυπουργός, ξεκίνησε το χαιρετισμό του αναφερόμενος στα αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας. «Είδαμε τα αποτελέσματα της Eurostat τα οποία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει μία εντυπωσιακή υπεραπόδοση» είπε απευθυνόμενος στον Ευρωπαίο επίτροπο ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Επιστρέψαμε στην ανάπτυξη νωρίτερα, το 2016 και το πιο σημαντικό σημείο είναι ότι είχαμε μία απόδοση στα έσοδα, καταφέραμε τους στόχους στο πλεόνασμα 0,5% και μιλάμε για ένα τελικό αποτέλεσμα του 2%. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας, ότι οι προβλέψεις για το 2017 και το 2018 για την ανάκαμψη μιλούν για 2,5% και 3% για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018..

Συνεπώς θα ήθελα να υπογραμμίσω, ότι αυτά τα αποτελέσματα, οφείλονται στις θυσίες του ελληνικού λαού», είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε.

«Όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν τα νούμερα, και να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Το μήνυμα είναι ότι φθάνει πια με την λιτότητα στην Ελλάδα. Μπορεί να είναι καταστροφική μία συζήτηση σχετικά με μέτρα ακόμη και ενός ευρώ, επί τη βάση των αποτελεσμάτων που ήδη είπαμε. Μπορούμε να συζητήσουμε για δομικές μεταρρυθμίσεις, για ένα μείγμα πολιτικών αλλά με μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο. Είμαι επίσης της άποψης, ότι τώρα δεν χρειαζόμαστε περισσότερο φορτίο αλλά περισσότερη ανακούφιση. Ανακούφιση στη φορολογία, ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και επίσης θεωρώ ότι είναι ζωτικής σημασίας πως πρέπει να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο λογικής» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Μια συμμαχία, αν θέλετε, των λογικών έτσι ώστε να φθάσουμε σε μία ανάπτυξη και στην καινοτομία το ταχύτερο δυνατόν. Ο χρόνος είναι πάρα πολύ σημαντικός για τη δική μας στρατηγική και είμαι σίγουρος, και αισιόδοξος ότι η Επιτροπή πρέπει και θα είναι ένας ανεκτίμητος σύμμαχος σε αυτό τον συνασπισμό των λογικών», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

P. Moscovici: Η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να δει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας», δήλωσε ο Pierre Moscovici εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, έπειτα από τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. 

«Είμαστε πιο κοντά σε συμφωνία και τις επόμενες ημέρες θα είμαστε ακόμα πιο κοντά» είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος και πρόσθεσε ότι «στόχος για το Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου είναι να τεθούν οι παράμετροι μιας συμφωνίας». Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ελλάδα εντός της καρδιάς της Ευρωζώνης», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο P. Moscovici συνεχάρη την Αθήνα «για την πρόοδο που έχει επιτύχει» και προσέθεσε ότι «πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις».

Αναφερόμενος στο ΔΝΤ, τόνισε ότι το ΔΝΤ είναι σημαντικός έταιρος, θέλουμε το ΔΝΤ μαζί μας, χρειάζεται να έχουμε μια συμφωνία συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ και επίσης αποτελεί δικλείδα ασφαλείας για την Ελλάδα. 

«Οι αριθμοί μας (της Κομισιόν) είναι στο τραπέζι, οι αριθμοί μας είναι επιβεβαιωμένοι από τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις μας είναι ρεαλιστικές. Το ΔΝΤ είναι πολύ σημαντικός εταίρος, εμείς θέλουμε τη συμμετοχή του, χρειαζόμαστε μια συμφωνία που να περιλαμβάνει το ΔΝΤ. Αυτό συνιστά εγγύηση και ασφάλεια για την Ελλάδα και πρέπει να γίνει αντιληπτό. Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις έως τις 20 Φεβρουαρίου, έτσι ώστε να συμμετέχουν όλοι και ο καθένας να είναι ικανοποιημένος με τις παραμέτρους που θα συμφωνηθούν», ανέφερε. 

«Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας όπως και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας», είπε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

«Χρειάζονται λίγα ακόμη βήματα - στο Eurogroup μπορεί να υπάρξει συμφωνία», συμπλήρωσε και τάχθηκε υπέρ «ενός ισορροπημένου σετ μεταρρυθμίσεων, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει αξιόπιστη και ελκυστική για επενδύσεις. Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να έχουμε μια Ελλάδα με θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης», κατέληξε ο επίτροπος, υπογραμμίζοντας, ότι «όλοι πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα».

Κατά τη συνάντηση ο P. Moscovici παρομοίασε την Ελλάδα με τον «φοίνικα που αναγεννάται από τις στάχτες του».

«Είμαι εδώ για να εργασθώ μαζί σας. Τα αποτελέσματα της Ελλάδος είναι πολύ ικανοποιητικά. Είχατε υπεραπόδοση στην ανάπτυξη το 2016 που ήταν υποτιθέμενα μια χρονιά ύφεσης και είχαμε 0,3% ανάπτυξη. Είχαμε πολύ καλά τελευταία τρίμηνα» τόνισε ο κ. Moscovici και συνέχισε.

«Οι δικές μας προβλέψεις για το 2017 και το 2018, είναι εκείνες που αναδεικνύουν ότι η Ελλάδα μπορεί να έχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη στην Ευρώπη, του 3% για το 2018. Σε σχέση με τα δημοσιονομικά αποτελέσματα είχατε υπεραπόδοση το 2015 και το 2016 και τα πράγματα πήγαν καλά. Το ίδιο πιστεύω θα συμβεί το 2017 και το 2018. Όποιες και αν είναι τώρα οι αποφάσεις, αυτές θα πρέπει να βασίζονται στα πραγματικά νούμερα, στους πραγματικούς αριθμούς και οι πραγματικοί αριθμοί, όπως είδα τη Δευτέρα, είναι οι αριθμοί εκείνοι που εντάσσονται στις δικές μας προβλέψεις».

Αναφερόμενος στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου, ο Ευρωπαίος επίτροπος, έκανε λόγο για «πολύ σημαντική στιγμή», που θα μπορούσε, όπως είπε, «να θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Πιστεύω πως απαιτούνται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Με λίγη προσπάθεια μπορούμε να τα καταφέρουμε και πρέπει να τα καταφέρουμε» τόνισε.

«Θίξατε το θέμα της λιτότητας» συνέχισε, απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό. «Ξέρω τους Έλληνες πολύ καλά και νιώθω φίλος αυτής της χώρας. Θέλω οι Έλληνες να δουν ένα φως στο τούνελ της λιτότητας. Εμείς δεν είμαστε υπέρμαχοι της λιτότητας και κανένας θεσμός δεν είναι υπέρ της λιτότητας. Όμως, όπως είπατε προηγουμένως, θα πρέπει να υπάρξει ένα ισορροπημένο σετ μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική, εποικοδομητική για ξένες επενδύσεις και ελκυστική και να δημιουργηθεί εμπιστοσύνη, διότι η εμπιστοσύνη είναι το σημείο κλειδί», είπε ο κ. Moscovici.

«Πρέπει να βρούμε μέτρα επ' ωφελεία των ανέργων. Αυτό που θέλουμε είναι να έχουμε στις τάξεις μας μία Ελλάδα με θέσεις εργασίας με ανάπτυξη στην καρδιά της ευρωζώνης. Οι επόμενες μέρες είναι φυσικά ζωτικής σημασίας αλλά νομίζω ότι δεν απέχουμε πολύ από μία λύση και οι παράμετροι μιας ισορροπημένης συμφωνίας υπάρχουν. Νομίζω ότι πρέπει όλοι μας να μεταλαμπαδεύσουμε θετικά μηνύματα. Αυτές οι προσπάθειες θα ολοκληρωθούν τώρα, θα αρχίσουν να αποδίδουν τους πρώτους καρπούς και οι άνθρωποι θα δουν τα αποτελέσματα. Τα μέλη της Επιτροπής, όπως πάντα, θέλουμε να διευκολύνουμε αυτή τη διαδικασία.

Ακόμη και αν οι αποφάσεις πρέπει να είναι συλλογικές, από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΔΝΤ -και φυσικά θα πρέπει αυτό να επικυρωθεί και στο Eurogroup- θα πρέπει, εμείς, η Επιτροπή, θα κάνουμε το βέλτιστο δυνατόν για να φθάσουμε σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», κατέληξε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ιδιαίτερα εποικοδομητική χαρακτήρισε νωρίτερα τη συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα νομισματικής πολιτικής, Pierre Moscovici, εξερχόμενος του υπουργείου.

Ο ευρωπαίος επίτροπος σημείωσε ότι η Ευρώπη χρειάζεται μία ισχυρή Ελλάδα στην καρδιά της Ευρωζώνης, ενώ αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία δήλωσε ότι η ελληνική οικονομία έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία υπεραποδίδει και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί.

Παρότρυνε μάλιστα τη χώρα μας να συνεχίσει τις προσπάθειες και να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

«Υπάρχει βούληση για μία λύση. Όταν υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Το πρωί ο κ. Moscovici προσερχόμενος στο υπουργείο δήλωσε πως η 20η Φεβρουαρίου μπορεί να είναι μία καλή στιγμή για την Ελλάδα.

«Είμαστε πιο κοντά σε κάποιες συζητήσεις, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», τόνισε.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί στη Βουλή με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επικοινωνία Moscovici - Dijsselbloem

Στο μεταξύ, επικοινωνία μεταξύ του κοινοτικού επιτρόπου Pierre Moscovici και του προέδρου του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem με αντικείμενο το ελληνικό ζήτημα, υπήρξε χθες το βράδυ σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Dijsselbloem φέρεται να μετέφερε στον Ευρωπαίο επίτροπο ότι το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα»

«Οι πολίτες έχουν ανάγκη μια Ευρώπη που λύνει προβλήματα, όχι που δημιουργεί ή πολλαπλασιάζει προβλήματα», τόνισε ο επίτροπος Οικονομικών Pierre Moscovici, στην ομιλία του κατά την τελετή αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών Πανεπιστημίου Αθηνών

Ο κ. Moscovici, υπογράμμισε ότι το 2017 δεν μπορεί να είναι μια χρόνια αδράνειας για την Ευρώπη. Τα επιτεύγματα του προηγούμενου μισού αιώνα απειλούνται, είπε ο επίτροπος Οικονομικών οποίος γεννήθηκε – όπως είπε τη χρονιά που υπεγράφη Συνθήκη της Ρώμης και ανήκει στην «πρώτη γενιά στη Δυτική Ευρώπη που δεν έζησε καταστροφικότητα του πολέμου».

«Ισχυρή φιλοδοξία μου, να χτίσουμε μια πιο πολιτική Ευρώπη, με μια ισχυρή ευρωζώνη στην καρδιά της» προσέθεσε.

Συνάντηση με Π. Παυλόπουλο - Δ. Αβραμόπουλο 

«Η διακινδύνευση της θέσης της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης είναι διακινδύνευση για την ενότητα της ίδιας της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την διάρκεια της παρασημοφόρησης του Γάλλου Επιτρόπου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος στο Προεδρικό Μέγαρο. 

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στη συμβολή και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει ο κ. Moscovici στην υπεράσπιση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης, καθώς και στην πολύ θετική στάση του, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ. Moscovici, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλο για την μεγάλη τιμή, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να φανταστούμε την Ελλάδα εκτός της καρδιάς της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσει να δίνει την ίδια μάχη, που δίνει εδώ και χρόνια, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μεγάλο θάρρος.

«Η Ελλάδα είναι λίγο σαν τον φοίνικα θεωρώ, είναι μια χώρα που έχει επιδείξει πολύ μεγάλο θάρρος. Το επιδείκνυε πάντα και συνεχίζει μέσω των ηγετών της», ανέφερε ο Moscovici, και προέτρεψε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση. 

Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι από την πλευρά του, θα συνεχίσει να ρίχνει γέφυρες ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, καθώς και ανάμεσα στην Αθήνα και το Παρίσι.  

Καταλήγοντας, σημείωσε, ότι θα συνεχίσει να είναι ένας απαιτητικός φίλος για την Ελλάδα, που θα βρίσκεται πάντα πλάι της και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι και θα είναι σημείο αναφοράς για όλους μας στην Ευρώπη. 

Στην τελετή Παρασημοφόρησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρέστησαν επίσης, ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Πάνος Καρβούνης και ο Γάλλος Πρέσβης στην Αθήνα κ. Κριστόφ Σαντεπί, καθώς και η σύζυγος του Πιέρ Moscovici κ. Aν Μισέλ Μπαστερί.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Φωτογραφίες: SOOC

Διαβάστε ακόμα:

- P. Moscovici: Δεν υπάρχει πλέον η απειλή του Grexit