Αλήθειες και ψέματα για τις συντάξεις του ΟΓΑ

Αλήθειες και ψέματα για τις συντάξεις του ΟΓΑ

Υψηλότερες συντάξεις για τους αγρότες προβλέπει η πρόταση Κατρούγκαλου, σύμφωνα με όσα είπε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, εκφράζοντας μάλιστα την απορία για τη μη προσέλευση των αγροτών στον διάλογο που τους καλεί η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Αναλύοντας το παράδειγμα ενός αγρότη 57 ετών ασφαλισμένου στην 3η κατηγορία (όπου ανήκει η πλειοψηφία σήμερα των αγροτών-ασφαλισμένων στον ΟΓΑ) ο οποίος την επόμενη διετία, με το υφιστάμενο σύστημα, πρόκειται να «μεταταχθεί» στην επόμενη (4η κατηγορία)

είπε πως με το τωρινό σύστημα θα πλήρωνε εισφορές το 2018 ύψους 1.065 ευρώ ετησίως ενώ με το προτεινόμενο 1238 ευρώ-επιβάρυνση που αντιστοιχεί σε 14,5 ευρώ το μήνα.

Τόνισε δε ότι ο ίδιος αγρότης εφόσον συνταξιοδοτούνταν το 2026 θα είχε μηδενική βασική σύνταξη η οποία, βάσει προηγούμενων ρυθμίσεων, μειώνεται 4% ετησίως από το 2002 και μετά με αποτέλεσμα να μηδενίζεται το 2026. Έτσι η σύνταξή του θα ήταν 280 ευρώ.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, με τις προβλέψεις του σχεδίου Κατρούγκαλου, ο αγρότης του παραδείγματος θα λάβει συνολική σύνταξη 580 ευρώ.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Η αλήθεια είναι πως η σύνταξη του ΟΓΑ αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων: της κύριας σύνταξης, που αναλογεί στις καταβληθείσες εισφορές, και της βασικής σύνταξης, που δεν αναλογεί σε εισφορά και βαίνει μειούμενη κατά ποσοστό 4% κατ' έτος για τους νέους συνταξιοδοτούμενους μέχρι και το 2026.

Για το έτος 2016, η μειωμένη βασική σύνταξη (που θα απονέμεται στους νέους συνταξιούχους) ανέρχεται σε 158,40  ευρώ ανά μήνα (μικτά).

Από το 2027 η βασική σύνταξη δεν θα απονέμεται πλέον στους νέους συνταξιοδοτούμενους.

Ας σημειωθεί ότι το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης που λαμβάνουν οι παλιοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ, που δεν μπήκαν στο καθεστώς εισφορών, είναι 360 ευρώ το μήνα, και το καθαρό ποσό, μετά την κράτηση ασθένειας είναι 338,40 ευρώ.

Ωστόσο, το συνταξιοδοτικό σύστημα του ΟΓΑ δεν προβλέπει κατώτατα όρια, ούτε χορήγηση ΕΚΑΣ. Έτσι λοιπόν, το χορηγούμενο ποσό βασικής σύνταξης έρχεται να αντισταθμίσει τη διαφορά ποσού σύνταξης που οι άλλοι ασφαλιστικοί φορείς χορηγούν στους συνταξιούχους τους με λίγα χρόνια ασφάλισης, μέχρι τη συμπλήρωση του ποσού του κατωτάτου ορίου (και η οποία διαφορά επίσης δεν καλύπτεται από ασφαλιστικές εισφορές).

Η μεταχείριση των ασφαλισμένων του ΟΓΑ εξακολουθεί να είναι διαφορετική από αυτή των υπολοίπων ασφαλισμένων, αφού στην νέα ασφαλιστική πρόταση αναφέρεται ρητά ότι το ΕΚΑΣ δεν θα χορηγείται στους συνταξιούχους του ΟΓΑ.

Την ίδια ώρα, από κυβερνητικής πλευράς προτάσσεται το γεγονός ότι ο ΟΓΑ επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό με το ποσό των 3,3 δις ευρώ για την καταβολή των συντάξεων στους ασφαλισμένους του. Το ποσό αυτό θεωρείται ιδιαίτερα υψηλό, καθιστά τον Οργανισμό μη βιώσιμο και γι' αυτό, προφανώς, κρίνεται σκόπιμη η ενσωμάτωσή του στο νέο φορέα. Αλήθεια ή ψέματα;

Το ποσό των 3,3 δις ευρώ καλύπτει την ανελαστική δαπάνη των συνταξιοδοτικών παροχών του Οργανισμού. Αυτό που δεν εξηγεί η κυβερνητική πρόταση είναι, πώς θα επιτευχθεί μείωση της ανωτέρω δαπάνης, αφού δεν θα μειωθούν οι παρεχόμενες συντάξεις (σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, θα αυξηθούν), ενώ μικρή μόνο αύξηση μπορεί να προκύψει στις καταβαλλόμενες εισφορές; Στο ερώτημα αυτό οι γνώστες του ασφαλιστικού απαντάνε με ένα άλλο ερώτημα: Μήπως η πρόταση υποκρύπτει μεγάλες αυξήσεις εισφορών μέσω της αλλαγής της βάσης υπολογισμού τους (φορολογητέο εισόδημα);

Ξανθή Γούναρη