Τα ανοιχτά μέτωπα των ελληνικών τραπεζών είναι οι τελευταίες τιτλοποιήσεις που θα μπουν στον Ηρακλή, τα περίπου 45 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων που θα μείνουν εκτός Ηρακλή, η διαχείριση των δανείων τα οποία βρίσκονται σε μορατόριουμ λόγω των lockdown, η εναρμόνιση με τα νέο λογιστικό πρότυπο και φυσικά η διεξαγωγή των stress tests.
Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν εγκλωβισμένες χρηματιστηριακά, αν και όλες έχουν δρομολογήσει σημαντικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων.
Σε κάθε περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται πλέον σε τροχιά καθοριστικών εξελίξεων καθώς η απόφαση των ευρωπαϊκών αρχών να προλάβουν την αύξηση των κόκκινων δανείων και να διαχειριστούν τα προβλήματα που αυτή θα προκαλέσει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, θα αγγίξει και τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο με φόντο και τελικό προορισμό την υλοποίηση της τραπεζικής ένωσης.
Η Eurobank βρίσκεται ένα βήμα μπροστά έχοντας ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό και την τιτλοποίηση Cairo των 7,5 δισ. ευρώ. Ακολουθεί η Alpha Bank η οποία δέχθηκε προχθές δύο δεσμευτικές προσφορές από τις PIMCO και Davidson Kempner για το μεγάλο project Galaxy , την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων ύψους 10,6 δισ. ευρώ, ενώ η Τρ. Πειραιώς ολοκλήρωσε το project Phoenix και προχωρά στο project Vega και η Εθνική Τράπεζα αναμένεται σύντομα να υποβάλει αίτημα ένταξης στον «Ηρακλή» για το χαρτοφυλάκιο Frontier των 6,3 δισ. ευρώ.
Η Τρ. Πειραιώς έχει και την εκκρεμότητα με την πληρωμή των 165 εκατ. ευρώ του κουπονιού των CoCos και αναμένει την απόφαση του SSM. Αν οδηγηθούμε στην αυτόματη μετατροπή των CoCos σε μετοχές το ποσοστό του ΤΧΣ στην τράπεζα θα αυξηθεί στο 61%, από 26%. Η εξέλιξη θα είναι θετική για τις μετοχές της Τρ. Πειραιώς μακροπρόθεσμα, ανέφερε σε έκθεσή της η JPMorgan, τονίζοντας ότι θα «ξεφορτωθεί» μια και καλή αυτό το μη βιώσιμο εργαλείο και θα ενισχυθεί το επενδυτικό της στόρι.
Ένα άλλο ζήτημα είναι οι διεργασίες για την ελληνική bad bank ή εταιρεία διαχείρισης στοιχείων ενεργητικού, όπως αναφέρεται στο σχέδιο της ΤτΕ. Η πρόταση της ΤτΕ έχει παρουσιαστεί σε τράπεζες και κυβέρνηση και μένει η απόφαση του πρωθυπουργού για το αν θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια η γνωμοδότηση της Κομισιόν.
Οι πληροφορίες έχουν ως εξής: Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία προωθεί τη λύση μιας πανευρωπαϊκής bad bank, όμως η Γερμανία δεν δίνει το πράσινο φως, προκρίνοντας τη δημιουργία εθνικών σχημάτων τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σε μορφή δικτύου. Στο σενάριο που η κυβέρνηση προωθήσει το σχέδιο της ΤτΕ και γίνουν οι προσαρμογές που ενδεχομένως ζητήσει η Κομισιόν, ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος είναι πιθανό να «ξεφορτωθεί» τα κόκκινα δάνεια μέσα στο 2021 και να συγκλίνει με τον ευρωπαϊκό μέσο όσο, κερδίζοντας το εισιτήριο για την τραπεζική ένωση.
Σε αντίθεση με την πανευρωπαϊκή bad bank, η Γερμανία δείχνει έτοιμη να προχωρήσει με την τραπεζική ένωση και στο πανευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων μετά το τέλος της πανδημίας με την εξής κατευθυντήρια γραμμή: όποιες χώρες έχουν καταφέρει έως και το 2022 να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια θα μπουν στην ένωση και οι υπόλοιπες θα μείνουν εκτός μέχρι να το πράξουν. Κατά συνέπεια το εισιτήριο για την είσοδο των ελληνικών τραπεζών στην τραπεζική ένωση περνάει μέσα από την bad bank.
Ιστορίες συγχώνευσης
Τα χρηματιστηριακά βάσανα δεν είναι μόνο ελληνικά αλλά και πανευρωπαϊκά. Η εδώ και χρόνια χαμηλή κερδοφορία των τραπεζών και τώρα ο κίνδυνος νέων επισφαλειών, αυξάνουν τις ανησυχίες ενώ ακόμη και πριν την πανδημία η ΕΚΤ είχε επανειλημμένα τονίσει την ανάγκη συγχωνεύσεων με στόχο τη δημιουργία πιο βιώσιμων τραπεζικών σχημάτων. Στις αρχές του 2020 οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών διαπραγματεύονταν περίπου στο 75% της λογιστικής αξίας του ενεργητικού τους και σήμερα είναι κάτω από το 50%. Η ανάγκη βελτίωσης των οικονομικών στοιχείων για να γίνουν πιο ελκυστικές επενδυτικά ενισχύει τα επιχειρήματα υπέρ της συγκέντρωσης.
Στην Ισπανία οι CaixaBank και Bankia συμφώνησαν να συγχωνευθούν τον Σεπτέμβριο δημιουργώντας έναν τραπεζικό κολοσσό με asssets 650 δις. ευρώ και 20 εκατ. πελάτες. Τον περασμένο Ιούλιο, η Intesa Sanpaolo εξασφάλισε τη μετοχική πλειοψηφία που χρειαζόταν για να εξαγοράσει την UBI Banca, σε ένα τραπεζικό deal άνω των 4 δις. ευρώ που είναι ένα από τα μεγαλύτερα της δεκαετίας.
Σύμφωνα με τη Eurostat, ο συνολικός αριθμός ευρωπαϊκών τραπεζών έχει μειωθεί κατά 30% την περίοδο 2008-2018, σε 5.698, όμως στη Γερμανία ξεπερνούν τις 1.500, ενώ σε Αυστρία και Ιταλία τις 500. Αυτές θα είναι οι χώρες στις οποίες θα δούμε (αν δούμε) τις περισσότερες συγχωνεύσεις αλλά δεν θα πρέπει να αποκλείονται και τα διασυνοριακά deals.