Κέρδη μετά από φόρους τα οποία ανήλθαν σε 97 εκατ. ευρώ, έναντι 53 εκατ. ευρώ το 2018, ανακοίνωσε για το σύνολο της χρήσης του 2019 η Alpha Bank.
Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της, η εκδήλωση της πανδημίας COVID-19 επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντική επιβράδυνση. Οι επιπτώσεις της πανδημίας διαφαίνονται ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2020 και προέρχονται κυρίως από την εξασθένηση της εξωτερικής ζήτησης, τις εγχώριες συνθήκες αβεβαιότητας καθώς και το ισχυρό πλήγμα από την πλευρά της προσφοράς λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας, τονίζει η τράπεζα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, δήλωσε: «Αντιμέτωποι με την πανδημία του Covid-19, θέσαμε στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας την προστασία των Εργαζομένων μας, τη διασφάλιση της επιχειρησιακής μας συνέχειας και, βεβαίως στο πλαίσιο της ευθύνης μας έναντι του κοινωνικού συνόλου, την υποστήριξη των Πελατών μας και της ελληνικής Οικονομίας.
Εγκαίρως προσαρμόσαμε τον τρόπο λειτουργίας της Τράπεζας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις έκτακτες συνθήκες που προκαλεί η εξέλιξη της πανδημίας, ενώ με απόλυτη πειθαρχία θέσαμε σε εφαρμογή όλα τα αναγκαία μέτρα για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων. Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελληνική Κυβέρνηση και οι Ευρωπαϊκές Αρχές παρέχουν κρίσιμη ευελιξία και υποστήριξη, επιτρέποντας στην Alpha Bank να ανταποκριθεί στις απαιτητικές συνθήκες που επικρατούν κατά την ασταθή αυτή περίοδο, ενόψει της επιστροφής μας σε συνθήκες ομαλής οικονομικής δραστηριότητας.
Τα αποτελέσματα του 2019 αναδεικνύουν τα ισχυρά θεμέλια της Alpha Bank, δηλαδή την κορυφαία στο τραπεζικό σύστημα κεφαλαιακή μας θέση, η οποία αυξήθηκε περαιτέρω με την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου Tier 2 ύψους 500 εκατ. ευρώ, και την ενισχυμένη μας ρευστότητα. Παραμένουμε δεσμευμένοι στην υλοποίηση του τριετούς μας Στρατηγικού Σχεδίου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και το Project Galaxy, η τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 12 δισ. ευρώ, προσαρμόζοντας, όπως επιβάλλεται από τις τρέχουσες συνθήκες, το χρόνο υλοποίησης του έργου, ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή ολοκλήρωσή του.
Η Alpha Bank έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές αντιξοότητες στα 140 χρόνια της ιστορίας της. Είμαι βέβαιος πως όλοι μαζί, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διοικητική Ομάδα και το Προσωπικό μας, θα υπερβούμε τις προκλήσεις και αυτής της κρίσης και θα διαθέσουμε όλη μας την ενέργεια προκειμένου να βοηθήσουμε τους Πελάτες μας να ξεπεράσουν τις δυσκολίες».
Το δ’ τρίμηνο 2019, οι συνολικές καταθέσεις του Ομίλου σημείωσαν αύξηση 0,8 δισ. ευρώ (1,9%) σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε 40,4 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, τα υπόλοιπα των καταθέσεων αυξήθηκαν κατά 0,8 δισ. ευρώ (+2,3%), αύξηση προερχόμενη από καταθέσεις Ιδιωτών και φορέων του Δημοσίου. Σε ετήσια βάση, οι καταθέσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση κατά 1,8 δισ. ευρώ (+5,4%). Η πλειονότητα των παραπάνω εισροών προέρχεται από καταθέσεις Ιδιωτών.
Ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις βελτιώθηκε περαιτέρω και ανήλθε σε 97% στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 έναντι 100% το γ΄ τρίμηνο 2019 σε επίπεδο Ομίλου, ενώ στην Ελλάδα ανήλθε σε 98% έναντι 101% αντίστοιχα.
Το 2019, τα Καθαρά Έσοδα από Προμήθειες αυξήθηκαν κατά 9,1 εκατ. ευρώ ή 2,7% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 340,1 εκατ. ευρώ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη θετική συνεισφορά των εργασιών διαχείρισης χαρτοφυλακίου και τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων, την αύξηση των προμηθειών από τη χορήγηση νέων δανείων και αναδιαρθρώσεων καθώς και από τη θετική συνεισφορά των εργασιών επενδυτικής τραπεζικής.
Τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 0,5 δισ. ευρώ το δ΄ τρίμηνο 2019, ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων, του βελτιωμένου ρυθμού είσπραξης οφειλών καθώς και των εκκαθαρίσεων, και διαμορφώθηκαν σε 18,8 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Ως αποτέλεσμα, τα μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 21,8 δισ. ευρώ το δ’ τρίμηνο 2019.
Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 44,8% στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, ενώ ο Δείκτης Κάλυψης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων ανήλθε σε 43,8%. Τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 2,4 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 12,2 δισ. ευρώ στο τέλος Δεκεμβρίου 2019. Στο τέλος Δεκεμβρίου 2019, ο Δείκτης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 30,1% έναντι 33,5% το προηγούμενο έτος, ο Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων ανήλθε σε 65%, ενώ ο συνολικός Δείκτης Κάλυψης Καθυστερήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων, ανήλθε σε 118%.