Μέσα σε όλα τα «τρελά» που συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες και με την ανθρωπότητα να διανύει μία από τις πιο αβέβαιες περιόδους στη σύγχρονη ιστορία, δεν θα μπορούσε ο χρυσός να μην είχε δεχθεί «πλημμύρα» επενδυτικών κεφαλαίων, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ασφαλούς καταφυγίου. Χθες, η τιμή spot ξεπέρασε το επίπεδο των 1.810 δολαρίων για πρώτη φορά από το 2011, έτος που καταγράφηκε ιστορικό υψηλό, ενώ η τιμή του συμβολαίου μηνός έφτασε έως τα 1.829 δολάρια.
Που μπορεί να φτάσει ο χρυσός και ποιοι παράγοντες θα καθορίσουν την πορεία του στο εξής; Αναμφίβολα ο καλπασμός της πανδημίας και η συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην ενίσχυση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, το οποίο σύμφωνα με την πλατφόρμα Kitco, είδε την τιμή spot να αγγίζει τα 1.900 δολάρια τον Αύγουστο του 2011 που είναι το ιστορικό υψηλό.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακό ότι ο χρυσός έχει ήδη αναρριχηθεί στα 1.810 δολάρια όταν πριν από λίγες ημέρες η Citi τοποθετούσε την τιμή του στα 1.825 δολάρια στο επόμενο τρίμηνο και έκανε λόγο για άνοδο έως τα 2.000 δολάρια μέσα στο 2021. Η Goldman Sachs έδινε τιμές-στόχους στα 1.800 δολάρια στο τρίμηνο, στα 1.900 δολάρια στο εξάμηνο και στα 2.000 στο δωδεκάμηνο.
Χθες, η Wells Fargo προέβλεψε ότι ο χρυσός θα φτάσει έως τα 2.200-2.300 δολάρια έως το τέλος του 2021, που σημαίνει ότι δίνει περιθώρια ανόδου της τάξης των 500 δολαρίων ή +27,7% από το τρέχον επίπεδο. Όμως η άνοδος δεν θα είναι απότομη καθώς βραχυπρόθεσμα θα αποδειχθεί δύσκολη αποστολή η διάσπαση του υψηλού των 1.900 δολαρίων, σημειώνει η αμερικανική τράπεζα. Παρ’ όλα αυτά, επιμένει ότι βρίσκεται σε τροχιά για νέες κορυφές.
Η αβεβαιότητα, λοιπόν, βοηθά τον χρυσό να «δαμάσει» τις… αρκούδες. Οι εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο που θα έχει ένα νέο κύμα πανδημίας στην ήδη ευάλωτη και αποδυναμωμένη παγκόσμια οικονομία ενισχύουν το φόβο την ώρα που οι χωρίς περιορισμούς αγορές ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες στέλνουν στα ύψη τις επενδύσεις σε χρυσό. Την τάση αυτή επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, σύμφωνα με τα οποία η ζήτηση για ETFs χρυσού μέσα στο 2020 ξεπερνά κάθε προηγούμενο και ισοδυναμεί με το 45% της παγκόσμιας παραγωγής.
Όπως ανέφερε την περασμένη Τρίτη το Συμβούλιο, ο Ιούνιος ήταν ο έβδομος διαδοχικός μήνας εισροών στα ETFs χρυσού. Μέσα στον Ιούνιο τα εν λόγω ETFs πρόσθεσαν 104 τόνους του πολύτιμου μετάλλου, που αντιστοιχούν σε 5,6 δισ. δολάρια ή το 2,7% των κεφαλαίων υπό διαχείριση, με τα συνολικά παγκόσμια αποθέματα χρυσού των ETFs να σκαρφαλώνουν στο ιστορικό υψηλό των 3.621 τόνων. Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η μερίδα του λέοντος των εισροών (80%) ανήκει σε funds από τη Βόρεια Αμερική, που στην ουσία είναι τα κεφάλαια που συντηρούν το ράλι.
Σε ολόκληρο το α’ εξάμηνο του 2020 τα ETFs χρυσού δέχθηκαν καθαρές εισροές της τάξης των 734 τόνων ή 39,5 δισ. δολαρίων, που είναι επίπεδο πολύ υψηλότερο από τις μεγαλύτερες ετήσιες εισροές που έχουν καταγραφεί ποτέ, τόσο σε επίπεδο βάρους όσο και αξίας. Τα προηγούμενα υψηλά (ετήσια όμως και όχι εξαμήνου) ήταν οι 646 τόνοι του 2009 και σε αξία δολαρίων τα 23 δισ. του 2016. Παράλληλα, η ζήτηση του α’ εξαμήνου είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τις αγορές-ρεκόρ των κεντρικών τραπεζών που σημειώθηκαν το 2018 και το 2019, ενώ θα μπορούσε να απορροφήσει το 45% της συνολικής παγκόσμιας παραγωγής του α’ εξαμήνου.
Το SPDR Gold Trust, που είναι το μεγαλύτερο ETF χρυσού στον κόσμο, έχει σημειώσει κέρδη κοντά στο 20% μέσα στο 2020. Σημειώνεται ότι τα ETFs χρυσού και παρόμοια προϊόντα αποτελούν σημαντικό μέρος της αγοράς χρυσού, με θεσμικούς και μη επενδυτές να τα χρησιμοποιούν για την υλοποίηση της επενδυτικής στρατηγικής τους. Επίσης, οι εισροές στα ETFs συνήθως αντανακλούν την επιθυμία των επενδυτών να έχουν στην κατοχή τους χρυσό τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.