Αμετάπειστη η Lagarde στη συνάντηση με Τσίπρα

Αμετάπειστη η Lagarde στη συνάντηση με Τσίπρα

Του Γιάννη Σιδέρη

Την παράσταση στο Νταβός χθες έκλεψε φυσικά η φράση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε It's the implementation, stupid – Είναι η εφαρμογή ηλίθιε» που χρησιμοποίησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στο πάνελ όπου συμμετείχε ο έλληνας πρωθυπουργός. Πλήθος τα ερωτήματα αν ήταν απλώς μια παραλλαγή γενικής χρήσεως, της γνωστής φράσης του Κλίντον για την οικονομία, ή αν στοχευμένα  απευθυνόταν στον έλληνα πρωθυπουργό. Ωστόσο και έτσι να ήταν, δεν παύει αν είναι μια ατυχής στιγμή, που δεν δίνει τον τόνο της χθεσινής ημέρας.

Τον τόνο τον δίνει η πλέον ουσιαστική συνάντηση, αυτή του έλληνα πρωθυπουργού, με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, - και δευτερευόντως με τον αμερικανό υπουργό οικονομικών Jack Lew  - με δεδομένο το βαρύ κλίμα που είχε  δημιουργήσει η προσπάθεια της κυβέρνησης  να απεμπλακεί από το ΔΝΤ, και την αντίδραση της πλειοψηφίας των δανειστών σε μια τέτοια προοπτική

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της ελληνικής κυβέρνησης, η συζήτηση χαρακτηρίστηκε ως ειλικρινής. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ ότι ο χρόνος αποτελεί κρίσιμη παράμετρο για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και συνολικά του ελληνικού προγράμματος. Συμφωνήθηκε ότι η καθυστερήσεις δεν αποτελούν στόχο καμιάς πλευράς. Επίσης συμφωνήθηκε να υπάρχει απευθείας επικοινωνία ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και το ΔΝΤ προκειμένου η κάθε πλευρά να έχει σαφή αντίληψη για της θέσεις της άλλης

(Σημείωση: Ο έλληνας πρωθυπουργός φυσικά πρότεινε αυτή την τακτική, ενώ ζήτησε από την κ. Λαγκάρντ να σταματήσουν οι διαρροές, καθώς δυσχεραίνουν και την διαπραγμάτευση και την ελληνική θέση. Είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα ένιωσε αρκετά τρωτή μετά την διαρροή της περίφημης φράσης «περιμέναμε αγελάδα και μας έστειλαν γάτα». Οι πληροφορίες, αναφέρουν επίσης ότι η κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε αφενός ανεπίτρεπτη την διαρροή, αφετέρου «κατάπτυστη» την συγκεκριμένη  φράση).

Ανένδοτη η Λαγκάρντ

Η αλληλοκατανόηση ωστόσο μάλλον σταμάτησε στην ατζέντα. Η κα Λαγκάρντ φέρεται να παρέμεινε ανένδοτη από τις θέσεις του Ταμείου για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, με αιχμή  το ασφαλιστικό. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΝΤ, συζήτησαν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ελλάδα στην προσπάθεια επίτευξης ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης και βιώσιμων δημοσιονομικών μέσω ενός αξιόπιστου και συνολικού μεσοπρόθεσμου οικονομικού προγράμματος. Ενα τέτοιο πρόγραμμα απαιτεί ισχυρές οικονομικές πολιτικές, ειδικά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση καθώς επίσης και σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας για να διασφαλιστεί ότι το χρέος θα βρεθεί σε μία βιώσιμη καθοδική πορεία» καταλήγει η ανακοίνωση.

Είναι ευνόητο ότι οι «ισχυρές οικονομικές πολιτικές», περιλαμβάνουν αλλά και επεκτείνονται του ασφαλιστικού. Μεταφράζονται σε  παρέμβαση στις εργασιακές σχέσεις, στην διαμόρφωση περεταίρω ευέλικτης αγοράς εργασίας, καθώς και στα μέτρα που περιλαμβάνει η γνωστή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Κατά τα άλλα ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Λαγκάρντ σχετικά με τους ελέγχους που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές για λίστες καταθετών στο εξωτερικό. Επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει πολιτική βούληση να διερευνηθούν αυτές οι υποθέσεις και όχι να συγκαλυφθούν όπως στο πρόσφατο παρελθόν, όταν ελεγχόμενα πρόσωπα απολάμβαναν πολιτικής προστασίας σε ανώτατο επίπεδο και στα οποία σήμερα έχουν επιβληθεί υψηλότατα πρόστιμα.

 Τέλος, την ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει σημαντικό μέρος των ποσών αυτών που βρίσκονται σε καταθέσεις του εξωτερικού με τη νομοθέτηση της διαδικασίας της «αυτοκαταγγελίας».

Σταθερή η θέση των ΗΠΑ υπέρ αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους

Εν τω μεταξύ και  με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, κ. Jack Lew συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, στο περιθώριο του  Φόρουμ του Νταβός.

Ο αμερικανός  υπουργός επανέλαβε την γνωστή θέση της χώρας του υπέρ της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο η προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΔΝΤ δείχνει και το όριο της παρέμβασης καθώς και τις προϋποθέσεις που θέτει το ταμείο  για την  ευόδωση  του ελληνικού αιτήματος.  Αλλωστε και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του, η οποία αναφέρεται στην συνάντηση, σημειώνει τον σημαντικό ρόλο του Ταμείου και συνιστά συνεργασία με τους ευρωπαίους εταίρους.

Σήμερα ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΕΚΤ. κ. Ντράγκι. Αντικείμενο θα είναι η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση – το επισήμανε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος προ ημερών. Ωστόσο ο κ. Ντράγκι δεσμεύεται από κανονισμούς και νόρμες, και η αξιολόγηση είναι μία από αυτές… 

Η Ελλάδα μάλλον νιώθει μόνη στα αιτήματά της...