Σε αντίθεση με άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Nissan και η Honda που προχώρησαν σε περικοπές παραγωγής λόγω έλλειψης ημιαγωγών (μικροτσίπ), η Toyota αναβάθμισε τη δική της για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, η Ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία δήλωσε σήμερα, Τετάρτη, ότι διαθέτει αποθέματα μικροτσίπ που αρκούν για τέσσερις μήνες, παρόλο που δεν περίμενε την παγκόσμια έλλειψη τους, ενώ παράλληλα αύξησε την πρόβλεψη για τα ετήσια κέρδη της κατά 54%.
Η μετοχή της Toyota έκλεισε χτες με άνοδο 1,7% στο Τόκιο, έχοντας φτάσει στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούλιο του 2015.
«Βραχυπρόθεσμα, δεν αναμένουμε καμία μείωση στον όγκο παραγωγής λόγω της έλλειψης ημιαγωγών, αλλά βλέπουμε ότι υπάρχει κίνδυνους απουσίας ημιαγωγών», ανέφερε ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Kenta Kon.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι ελλείψεις παγκοσμίως μπορεί να συνεχίσουν μέχρι το καλοκαίρι, αν και η κατάσταση μπορεί να επιλυθεί νωρίτερα.
Για το 2021 η Toyota αναμένει να πουλήσει 9,73 εκατ. οχήματα, 3,3% περισσότερα σε σχέση με την προηγούμενη εκτίμηση για 9,42 εκατ. Ωστόσο, θα είναι λιγότερα από τα 10,46 εκατ. πριν από ένα χρόνο.
«Το γεγονός ότι η Toyota δεν επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη ημιαγωγών είναι ένας ενθαρρυντικός καταλύτης», σημείωσε από την πλευρά του ο Hideyuki Suzuki, γενικός διευθυντής επενδυτικής έρευνας της SBI Securities.
Για τη χρήση μέχρι το τέλος Μαρτίου, η Toyota αναμένει λειτουργικά κέρδη-ρεκόρ ύψους 2 τρισ. γιεν (19,13 δισ. δολάρια), αρκετά υψηλότερα από την αρχική εκτίμησή της των 1,3 τρισ. γιεν, αλλά και από εκείνη αναλυτών στην Refinitiv που ανέμεναν κέρδη 1,542 τρισ. γιεν.
Τέλος, στο τελευταίο τρίμηνο του 2020, τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 987,9 δισ. γιεν, έναντι μέσων εκτιμήσεων στη Refinitiv για 565,51 δισ. γιεν.