Σε μια σειρά από «τολμηρές» κινήσεις προχώρησε η Τουρκία στην προσπάθειά της να αποφύγει την οικονομική κρίση εν μέσω μιας ισχυρής διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ερντογάν προσπαθεί να «δυσκολέψει» τις αγορές ώστε να μην μπορούν να κερδίσουν από την υποτιμημένη λίρα και από τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αναδιάρθρωση προβληματικών δανείων που έχουν ήδη ξεπεράσει τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια. Έτσι, η τραπεζική ρυθμιστική αρχή αποφάσισε να περιορίσει τις συναλλαγές swap, μειώνοντας την πρόσβαση στη λίρα.
Η BRSA ανακοίνωσε ότι οι τράπεζες μπορούν να εκτελούν συναλλαγές swap για το πολύ 25% των ιδίων κεφαλαίων που κατέχουν. Το ποσοστό ήταν προηγουμένως στο 50%.
Καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εντείνει τη διπλωματική σύγκρουση με τον ομόλογό του Ντόναλντ Τράμπ, με μια σειρά νέων δασμών σε αμερικάνικα προϊόντα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ανακοίνωσε μέτρα μεταξύ των οποίων τη σημαντική μείωση των ποσοστών υποχρεωτικής τήρησης ελάχιστων αποθεματικών σε λίρες και δολάρια από τις τράπεζες, προκειμένου να στηρίξει το σκληρά δοκιμαζόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την οικονομία της χώρας.
Ως αποτέλεσμα η τουρκική λίρα ανέκαμψε από την κατρακύλα των προηγούμενων ημερών.
Οι επενδυτές ωστόσο εξακολουθούν να ζητούν υψηλότερα επιτόκια και οι βιομήχανοι απαιτούν μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική για να σταθεροποιηθεί η τουρκική λίρα.
Τα μέτρα «στοχεύουν στα συμπτώματα της πρόσφατης υποχώρησης της λίρας και όχι στις αιτίες», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors LLC στο Λονδίνο. «Η θεραπεία για ένα επίμονα αποδυναμωμένο νόμισμα δεν χρειάζεται καμιά φοβερή επιστήμη. Ούτε μέτρα ρευστότητας ούτε πολιτικές προσαρμογές. Χρειάζεται υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε.