Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Το θέμα των δικαστικών αποφάσεων φαίνεται ότι απασχολεί πρωτίστως τους δανειστές της χώρας με τις ερωτήσεις τους να πέφτουν βροχή προς την κυβέρνηση, καθώς μπορούν να εκτροχιάσουν πλήρως την ελληνική οικονομία. Κυβερνητικός αξιωματούχος μετά το πέρας των χθεσινών συναντήσεων ανέφερε ότι οι πιστωτές δίνουν πολύ μεγάλη σημασία και θέλουν να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τις δικαστικές αποφάσεις, τα αναδρομικά και πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να τα αντιμετωπίσει.
Ζητούν μάλιστα να μάθουν ποιο είναι το ρίσκο και αν θα έρθουν και άλλες αποφάσεις. Είναι γνωστό πάντως ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων μπορούν να δημιουργήσουν μία τρύπα ύψους 24 δισ. ευρώ που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σηκώσει η οικονομία και ο προϋπολογισμός.
Η κυβέρνηση καλείται να παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία στους θεσμούς και σε κάθε περίπτωση πριν την δημοσιοποίηση της έκθεση τους θα έχουν μια πρώτη εικόνα για την έκβαση των δικαστικών αποφάσεων καθώς αναμένονται οι πρώτες αποφάσεις από το συμβούλιο της επικρατείας στις αρχές Φεβρουαρίου (ή έκθεση της Κομισιόν θα δημοσιοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου).
Εκτός από το φλέγον ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων ζήτησαν να ενημερωθούν διεξοδικά για την πορείας υλοποίησης των 16 προαπαιτούμενων, ουρές του τρίτου Μνημονίου με την κυβέρνηση να ζητάει πίστωση χρόνου μέχρι τα τέλη του μήνα, κυρίως για την εξόφληση των οφειλών του δημοσίου προς του προμηθευτές του. Το οικονομικό επιτελείο την Πέμπτη αναμένεται να παραθέσει στοιχεία της εκκαθάρισης μαζί με το νέο χρονοδιάγραμμα ολικής αποπληρωμής των χρεών.
Ανάλογα στοιχεία που αφορούν την οριστική εκκαθάριση του «στοκ» των συντάξεων και των εφάπαξ παροχών έχει ήδη μεταβιβάσει ο ΕΦΚΑ και το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) προς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών. Οι δανειστές της χώρας πιέζουν έντονα την κυβέρνηση να πράξει το αυτονόητο να εξοφλήσει τα χρέη της και να μην δημιουργεί καινούργια με τη επισήμανση οι οφειλές να πληρώνονται εντός 90 ημερών. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο καλοκαίρι o Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) είχε εκταμιεύσει την τελευταία δόση ύψους 900 εκατ. ευρώ για τον σκοπό αυτό και τα λεφτά δεν έχουν ακόμη φτάσει στους τελικούς δικαιούχους.
Σε ότι αφορά τα χρηματοοικονομικά το οικονομικό επιτελείο εξήγησε στους δανειστές ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το νέο σύστημα με τις κρατικές εγγυήσεις. Παράλληλα όμως ενημέρωσε ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει φτιάξει και μια Επιτροπή με την ΤτΕ για να προετοιμάσει το σχήμα που προτείνει ο Γιάννης Στουρνάρας. Στα χρηματοοικονομικά η κυβέρνηση παρουσίασε το νέο πλαίσιο προστασίας («αντί Κατσέλη») με βάση το Κυπριακό μοντέλο (ΕΣΤΙΑ).
Στις σημερινές συναντήσεις μπαίνουν τα εργασιακά θέματα για τα οποία η κυβέρνηση έχει βάλει πολύ ψηλά στην πολιτική της ατζέντα ενόψει των επερχόμενων εθνικών εκλογών. Στόχος της κυβέρνησης είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% με τους δανειστές να έχουν βάλει τον πήχη στο 7%, αρνούμενοι να συναινέσουν σε υψηλότερα ποσοστά.
Πάντως για τη θετική διάσταση που θα έχει η αύξηση του κατώτατου μισθού έκαναν λόγω οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, στους εκπροσώπους των θεσμών με τους οποίους συναντήθηκαν χθες στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του Ντέκλαν Κοστέλο. Οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ επεσήμαναν ότι η επικείμενη αύξηση θα συμβάλει τουλάχιστον στη μεταβολή της ψυχολογίας και θα παράσχει στις εμπορικές επιχειρήσεις μια μικρή αλλά πολύ αναγκαία ρευστότητα. Παράλληλα, έθεσαν τις επιφυλάξεις τους για το θέμα του αυξημένου – σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες – μη μισθολογικού κόστους, το οποίο όπως είπαν πρέπει να μπει στην ατζέντα των θεμάτων που πρέπει να διευθετηθούν.
Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τα φορολογικά – διοικητικά της ΑΑΔΕ (ανάγκες στελέχωσης κλπ).