Μια από τις σημαντικότερες ειδήσεις στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αποτελεί σήμερα η δίκη μετόχων της Tesla κατά του CEO της εταιρείας Elon Musk, σχετικά με την εξαγορά της SolarCity. Οι μέτοχοι μεταξύ των οποίων βρίσκονται θεσμικοί επενδυτές και συνταξιοδοτικά ταμεία, υποστηρίζουν ότι η εξαγορά είχε πραγματοποιηθεί για να διασωθεί η SolarCity, στην οποία ήταν επίσης βασικός μέτοχος ο Musk και όχι για να επεκταθεί η Tesla. Οι μέτοχοι καλούν τον Elon Musk, να επιστρέψει $13 δισ. στα ταμεία της Tesla. Αρκετές παρόμοιες περιπτώσεις βρίσκονται στο μικροσκόπιο, όχι μόνο της δικαιοσύνης, αλλά και των αμερικανικών χρηματιστηριακών εποπτικών αρχών.
Αντίθετα, στην Ελλάδα συγχωρούμε και ξεχνούμε εύκολα. Και ακόμα πιο εύκολα σπρώχνουμε τα πράγματα κάτω από το χαλί, ή κλωτσάμε το τενεκεδάκι πιο μακριά, αρνούμενοι να ασχοληθούμε με συγκεκριμένα θέματα. Θέματα, που αντί να αντιμετωπίζονται άμεσα και να επιλύονται, είτε εξαφανίζονται προσωρινά από προσώπου γης για να εμφανιστούν και πάλι αργότερα, έχοντας όμως μεγεθυμένες διαστάσεις, είτε εισέρχονται σε ένα λαβύρινθο διαδικασιών που χάνουν το φως της δημοσιότητας. Ωστόσο, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν ξεχνούν. Και όταν τα προβλήματα δεν επιλύονται, εκπυρσοκροτούν ξαφνικά και τα σκάγια παίρνουν πολλούς στο πέρασμα τους.
Ένα τέτοιο θέμα, που αποτελεί πρόβλημα για το Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι αυτό, της εταιρείας Ελλάκτωρ. Ένα θέμα που ξεκίνησε με τον αποκλεισμό του 26% των μετόχων της εταιρείας, από τις διαδικασίες της γενικής συνέλευσης, το καλοκαίρι του 2021. Συγκεκριμένα το μετοχικό μέτωπο πέριξ του ολλανδικού επενδυτικού ομίλου της Reggeborgh, είχε εμποδίσει τη συμμετοχή της Greenhill, στη γενική συνέλευση.
Το γεγονός είχε προβληματίσει την ευρύτερη επενδυτική κοινότητα και ειδικότερα επενδυτές του εξωτερικού, που διατηρούν ισχυρές αμφιβολίες για το κατά πόσο οι κανόνες του εγχώριου χρηματιστηριακού πεδίου είναι καθαροί, μη επιδεχόμενοι παρεμβάσεων. Αναφερόμαστε σε επαγγελματίες επενδυτές και διαχειριστές κεφαλαίων, που δεν έχουν κανένα λόγο να μπλέκουν σε υποθέσεις, που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν το επαγγελματικό τους κύρος και τις αποδόσεις των χαρτοφυλακίων τους. Και οι μνήμες από το σκάνδαλο της Folli Follie είναι ακόμα νωπές.
Στην πορεία φάνηκε, ότι η πλευρά της ολλανδικής Reggeborgh του Henry Holterman η οποία ελέγχει το 30% της Ελλάκτωρ, είχε προχωρήσει σε ενέργειες, από κοινού με την επίσης ολλανδική Atlas Invest του Van Poecke η οποία κατέχει ένα μετοχικό ποσοστό της τάξης του 10% στην εταιρεία. Τα στοιχεία που είχαν προκύψει, οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι πράγματι υπήρχε συντονισμός και έτσι η υπόθεση έφτασε στο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Έκτοτε αναμένονται οι αποφάσεις και η εφαρμογή του νόμου.
Στο μεσοδιάστημα η ολλανδική πλευρά προέβη σε τρεις ενέργειες.
Η πρώτη ήταν η αποστολή εξώδικου προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η δεύτερη ήταν να δείξει, ότι διαθέτει ισχυρές πολιτικές πλάτες, τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αντιπολίτευση, επιχειρώντας μάλιστα να εκθέσει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μετά από συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου.
Και η τρίτη, ήταν η προσπάθεια απαξίωσης της πλευράς της Greenhill των επιχειρηματιών Δ.Μπάκου και Ι.Καϋμενάκη, με αναφορές στην «αναξιοπιστία» τους και στην «έλλειψη κεφαλαιακής ισχύος».
Ωστόσο, εδώ δεν χωράνε ούτε εξώδικα, ούτε πολιτικές πιέσεις, ούτε επικοινωνιακοί χειρισμοί. Οι επενδυτές, εγχώριοι και ξένοι, περιμένουν συγκεκριμένες απαντήσεις.
Αναμένουν τις αποφάσεις από την πλευρά της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με τις συντονισμένες ενέργειες μετόχων, που κατέχουν συνδυασμένα το 40% της Ελλάκτωρ.
Παράλληλα αναμένουν την απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με την υποβολή δημόσιας πρότασης από τη πλευρά των Ολλανδών, προς τους μετόχους της Ελλάκτωρ, για το 100% των μετοχών της εταιρείας.
Οι αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν ταχύτατα, έτσι ώστε όχι μόνο να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μικρομετόχων της εταιρείας, αλλά να φανεί ότι δεν υπάρχει καν υποψία ασυλίας από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά ούτε και των εποπτικών αρχών, απέναντι σε χρηματιστηριακές συμπεριφορές και πρακτικές που διερευνώνται.
Στη γνωστή επικοινωνιακή ένσταση, που διατυπώνεται, ότι μπορεί να χαθεί ένας ξένος επενδυτής, που έχει επενδύσει 170 εκατ. ευρώ στην Ελλάκτωρ, η απάντηση μας είναι, ότι όλοι οι επενδυτές έχουν πληρώσει για να αγοράσουν τις μετοχές της Ελλάκτωρ, που διαθέτουν στα χέρια τους. Από τον Δ. Μπάκο μέχρι τους μικροεπενδυτές και από τους εγχώριους θεσμικούς επενδυτές μέχρι τα funds από το εξωτερικό. Και έχουν όλοι τους, τα ίδια δικαιώματα. Κάποιοι όμως, έχουν περισσότερες υποχρεώσεις, που απορρέουν από τα ποσοστά των συμμετοχών τους, σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου.