Ανάμεσα σε Καμμένο και τρόικα ο Τσίπρας

Ανάμεσα σε Καμμένο και τρόικα ο Τσίπρας

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Σε συμπληγάδες βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς βάλλεται από παντού εξαιτίας των λανθασμένων χειρισμών αλλά και πρακτικών που ενδεχομένως να απασχολήσουν και τη Δικαιοσύνη. Η συζήτηση στη Βουλή για τις τακτικές του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στο θέμα των «μεσαζόντων» για την πώληση πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία και οι φωνές του σκληρού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον του, αλλά και η έλευση των πιστωτών της χώρας που ζητούν εδώ και τώρα να ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων των τραπεζών καθώς σε διαφορετική περίπτωση όχι μόνο θα αναχωρήσουν αλλά κάνουν λόγο και για αναστολή της τρίτης αξιολόγησης, δημιουργούν σύγχυση στην κυβέρνηση που δεν ξέρει που να ρίξει το βάρος. Από τη μία το θέμα του κ. Καμμένου φαίνεται να… καίει αλλά δυστυχώς για το κυβερνών κόμμα αναγκάζεται να τον στηρίξει. Οποιαδήποτε άλλη επιλογή πολύ πιθανόν να οδηγήσει άμεσα σε εκλογές.

Από την άλλη, οι πλειστηριασμοί είναι αγκάθι χρόνων και όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι αυτή που θα βιώσει την αγανάκτηση πολιτών που θα χάσουν τα σπίτια τους έναντι πινακίου φακής. Και αυτό καθώς η ίδια άφησε την αγορά ακινήτων να κατρακυλήσει αδυνατώντας να τροποποιήσει τους φόρους στην περιουσία για να μοιράσει μερίσματα. Μάλιστα οι πλειστηριασμοί πρέπει να ξεκινήσουν το αργότερο την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου και εντός του 2018 να πραγματοποιηθούν 18.000 πλειστηριασμοί ακινήτων.

Οι θεσμοί πάντως έστειλαν το μήνυμα τους στην Αθήνα ότι η τρίτη αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο πρέπει να έχει κλείσει πριν το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου – ημερομηνία σταθμός για τους δανειστές προκειμένου να μην παραβιαστεί το χρονοδιάγραμμα. Οι Declan Costello, Francesco Drudi, Nikola Giamaroli και Delia Velculescu επιστρέφουν την Τρίτη και θα μείνουν στην Αθήνα πέντε ημέρες. Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν όπως προαναφέρθηκε τα κόκκινα δάνεια, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, τα εργασιακά, οι παρεμβάσεις στο Δημόσιο (αξιολόγηση, κινητικότητα). Θα επισημάνουν στην κυβέρνηση ότι μία λάθος κίνηση με τους πλειστηριασμούς θα δημιουργήσει πρόβλημα στις τράπεζες κάτι που όπως τονίζουν θα φανεί στα stress test καθώς θα αναγκαστούν να εγγράψουν ζημιές από τα στεγαστικά δάνεια που έχουν κοκκινίσει. Σε αυτή την περίπτωση είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας ανακεφαλαιοποίησης, κάτι που δεν επιθυμούν οι εταίροι.

Επίσης σημαντικό πρόβλημα οι καθυστερήσεις υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει περίπου 30 από τα 101 προαπαιτούμενα. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελικό κείμενο της τεχνικής συμφωνίας SLA αναμένεται να «κλειδώσει» στην τελευταία συνάντηση που θα έχουν οι δύο πλευρές στο τέλος αυτή της εβδομάδας. Το ραντεβού έχει ορισθεί για τις 10 το πρωί του Σαββάτου 2 Δεκεμβρίου, και με στόχο ως αργά το απόγευμα της ίδιας ημέρας να έχουν κλείσει όλα. Αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Eurogroup όπως θα επικυρώσει την τεχνική συμφωνία. Αμέσως μετά η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με όλες τις αλλαγές που θα έχουν συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές και στα τέλη Ιανουαρίου 2018 να γίνει η εκταμίευσης της δόσης ύψους 5,5 δις. ευρώ.

Στο μεταξύ οι δανειστές είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν θέλουν αναζωπύρωση του ελληνικού μετώπου κάτι που φάνηκε και από τις δηλώσεις του Klaus Regling ο οποίος ξεκαθάρισε ότι εάν η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθήσει με τον ίδιο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις, η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η εκταμίευση της δόσης είναι πιθανό να εγκριθεί στις αρχές του 2018. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) αφού δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις σημαντικές καθυστερήσεις που υπήρξαν στις δυο προηγούμενες αξιολογήσεις τόνισε ότι «εάν η Αθήνα συνεχίσει την καλή δουλειά η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει ομαλά και η έγκριση για την επόμενη εκταμίευση είναι πιθανό να δοθεί στις αρχές του 2018».