Του Θανάση Παπαδή
Όλοι στην κυβέρνηση είχαν προϋπολογίσει ότι τα φετινά έσοδα από τον τουρισμό θα είναι μειωμένα και κάποιοι μάλιστα απαισιόδοξοι έλεγαν ότι η μείωση αυτή μπορεί να είναι και κοντά στο 10%. Τα στοιχεία ωστόσο της ΤτΕ αν μη τι άλλο δημιουργούν προσδοκίες ότι το κακό μπορεί και να αποφευχθεί.
Παράγοντες της αγοράς ισχυρίζονται ότι όντως υπάρχει πρόβλημα με τις αφίξεις, οι οποίες ούτως ή άλλως θα κλείσουν με αρνητικά πρόσημο, εντούτοις δείχνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι για τα έσοδα.
Όπως μάλιστα σημειώνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι ακόμη και να μην βρεθούν σε θετικό έδαφος η πτώση θα είναι μικρή.
Καθοριστικοί βέβαια μήνες θα είναι ο Ιούλιος και ο Αύγουστος. Πέρυσι οι δύο αυτοί μήνες πρόσθεσαν στα έσοδα σχεδόν 7 δισ, δηλαδή λίγο πάνω από το 40% του συνόλου. Ωστόσο και ο Ιούνιος που είναι ο πρώτος «μάχιμος» μήνας του έτους, τουριστικά, δεν φέρνει παραδοσιακά μικρά έσοδα. Προκειμένου ο καθένας να αντιληφθεί τι συμβαίνει, αρκεί να πούμε ότι τα έσοδα τον Ιούνιο ήταν 2,6 δισ, ενώ πέρυσι ήταν 2,2 δισ. Τον Ιούλιο πέρυσι ήταν 3,3 δισ και τον Αύγουστο επίσης του 2018 ήταν 3,6 δισ.
Κατά συνέπεια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να σωθεί η παρτίδα ή τουλάχιστον να μην είναι η πτώση σημαντική, δεδομένο ότι υπάρχει και ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας ύψους 700 εκατ.
Τα ισχυρά χαρτιά
Η Ελλάδα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση, εξαιτίας του ότι φαίνεται να έρχονται «καλύτεροι» τουρίστες σε σχέση με πέρυσι. Ειδικά Άγγλοι, Αμερικανοί και Γάλλοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2019 η κατά κεφαλή δαπάνη των τουριστών, διαμορφώθηκε στα 567 ευρώ, έναντι 489 πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 15,9%.
Τα περισσότερα και πολύ πάνω από τον μέσο όρο ξοδεύουν Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες. Συγκεκριμένα οι Γερμανοί ξόδεψαν κατά μέσω ότι 943,5 ευρώ, λίγο χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ οι Βρετανοί 752 ευρώ, κατά πολύ περισσότερο σε σχέση με πέρυσι που ήταν 701 ευρώ.
Τη μεγαλύτερη αύξηση ωστόσο εμφάνισαν οι Γάλλοι τουρίστες που δαπάνησαν 358,5 ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 32,2% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Από τους εκτός Ε.Ε. τουρίστες, οι Αμερικανοί εμφάνισαν επίσης σημαντική αύξηση στη δαπάνη, κατά 24,4%,που διαμορφώθηκε στα 388,8 ευρώ. Αντίθετα, κατά μέσο όρο κάθε Ρώσος τουρίστας «άφησε» στην Ελλάδα 96 ευρώ, έναντι 103,3 πέρυσι.
Για τον Ιούνιο, η μέση κατά κεφαλή δαπάνη διαμορφώνεται στα 620 και είναι αυξημένη κατά 16,4% με τους Γερμανούς να δαπανούν 450 . Παράλληλα, οι Γάλλοι βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, καθώς ξοδεύουν 54% περισσότερα, 181 ευρώ, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2018.
Όσον αφορά στην κρουαζιέρα, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρουν πως το μέσο κατά κεφαλή έσοδο κινήθηκε τον Ιούνιο στα 73 και στα 174 στο εξάμηνο, παρουσιάζοντας αύξηση 16% και 15,3% αντίστοιχα.