Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Στις κατασχέσεις και στους φόρους στηρίζεται η κυβέρνηση για να μεγεθύνει την ελληνική Οικονομία τόσο το 2018 όσο και το επόμενο έτος. Οι φόροι και οι ασφαλιστικές εισφορές του προηγούμενου έτους δημιούργησαν την αναιμική ανάπτυξη του 1,4% και όπως όλα δείχνουν και το τρέχον έτος η κυβέρνηση θα βασιστεί στις ίδιες ακριβώς πηγές για να επιτύχει τον στόχο του 2%.
Καμία επένδυση δεν έγινε, οι συστάσεις από το Eurogroup ώστε να προχωρήσουν οι ιδιωτικοποιήσει συνεχίζονται, αλλά μάταια, καθώς η κυβέρνηση έχει στρέψει την προσοχή της στη διανομή του κοινωνικού μερίσματος αλλά και στο να μοιράσει φέτα και γραβιέρα στις ευπαθείς ομάδες (σύμφωνα με τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού από τα Καλάβρυτα).
Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Στατιστική Αρχή φαίνεται ότι ο τρόπος που επιχειρείται να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας είναι τουλάχιστον καταστροφικός.
Είναι ενδεικτικό ότι το γ' τρίμηνο του έτους η αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,2% επιτεύχθηκε κυρίως από τις εξαγωγές, δηλαδή από τις προσπάθειες του ιδιωτικού τομέα ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε απέναντι του το κράτος.
Αντίθετα οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 23,2%, η καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 0,3%, οι εισαγωγές αγαθών παρουσίασαν αύξηση 15%, ενώ οι φόροι επί των προϊόντων αυξήθηκαν κατά 6,7%. Από την ανάλυση των στοιχείων διαφαίνεται ότι τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας παραμένουν και φαίνεται ότι θα διατηρηθούν και το 2019. Συγκεκριμένα η η μείωση των επενδύσεων, το πάγωμα των δημοσίων δαπανών και συγκεκριμένα των επενδύσεων (που οδήγησαν και στα υπερπλεονάσματα) αλλά και η αύξηση των εισαγωγών βυθίζουν την ελληνική οικονομία και διώχνουν του επενδυτές.
Με αποτέλεσμα δυστυχώς, ταμεία και εφορία να συνεχίζουν να βάζουν στο στόχαστρο 4 εκατομμύρια πολίτες που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν τις υποχρεώσεις τους. οι οποίο και θα υποστούν κατασχέσεις αποδοχών, τραπεζικών λογαριασμών και ακίνητης περιουσίας. Μάλιστα θα δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί. Το εντυπωσιακό είναι ότι από αυτούς τους πολίτες το κράτος εισπράττει κάθε έτος άνω του 50% σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Σε ορισμένες περιπτώσεις το ποσό που υφαρπάζει καθόλα νόμιμα το κράτος φθάνει και το 65-70%. Και με αυτό που απομένει πρέπει να ζήσουν και να πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους. Οι επιλογές που έχουν είναι λιγοστές πλέον. Δεδομένου ότι έχουν αποκλεισθεί από την τραπεζική χρηματοδότηση αποφασίζουν τι θα πληρώσουν και τι θα αφήσουν για το μέλλον, με εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο να χάσουν το σπίτι τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ταμείων και της εφορίας το 2018 αναμένεται να εισπραχθούν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ μέσω κατασχέσεων και ρυθμίσεων. Μόνο που χρόνο με τον χρόνο τόσο τα ταμεία όσο και η εφορία βρίσκει λιγότερα χρήματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς, γεγονός που οφείλεται στην υπεροφορολόγηση.
Συνολικά, στην εφορία και τα ταμεία χρωστούν το αστρονομικό ποσό των 138 δισ. ευρώ εκ των οποίων μόλις τα 20 δισ. ευρώ μπορούν να εισπραχθούν . Και δυστυχώς όσο διατηρούνται στα ίδια επίπεδα οι φόροι και οι εισφορές τα ποσά αυτά θα διογκώνονται. Και όλο και περισσότεροι πολίτες θα χάνουν τις ρυθμίσεις καθώς δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Είναι ενδεικτικό ότι περισσότεροι από 150.000 φορολογούμενοι που χρωστούν εκατομμύρια στο Δημόσιο «εκδιώχθηκαν» από τη ρύθμιση των 100 δόσεων και απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Ο λόγος της αποβολής τους από τη ρύθμιση ήταν ότι δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν εμπρόθεσμα νέες οφειλές που στο μεταξύ τους είχαν βεβαιωθεί.
Σημασία όμως για τους κυβερνώντες είναι στο τέλος του έτους να μοιράζουν μερίσματα. Να επιτυγχάνουν μέσω της υπερφορολόγησης, υπερπλεόνασμα και να αφήνουν την πραγματική οικονομία να βουλιάζει.