Η Ελλάδα θα αποφύγει την ύφεση του χρόνου, όπου η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,1% από 6,2% το 2022. Αυτό εκτιμά, μεταξύ άλλων, η Morgan Stanley σε έκθεσή της. Επιπροσθέτως οι αναλυτές εκτιμούν πως η ανάπτυξη στη χώρα θα φτάσει το 1,9% το 2024 και οι επενδύσεις θα ενταθούν το προσεχές διάστημα.
Ειδικότερα τα κεφάλαια που θα διοχετευθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία σε συνδυασμό με τις άμεσες ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας οδηγούν στο συμπέρασμα τους αναλυτές πως το επενδυτικό κενό που παρατηρήθηκε την περασμένη δεκαετία (λόγω της κρίσης) θα συρρικνωθεί.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα καθυστερήσει και δεν την τοποθετούν νωρίτερα από το 2024. Κάτι που οφείλεται στην ενεργειακή κρίση, στον επίμονο πληθωρισμό και στις δύσκολες συγκυρίες που έχουν διαμορφωθεί στις διεθνείς αγορές.
Η Morgan Stanley εκτιμά πως το 2023 θα υποχωρήσει σημαντικά ο πληθωρισμός στο 5,1%, από 10,2% φέτος, και το χρέος στο 168,7% του ΑΕΠ του χρόνου και στο 166,2% το 2024. Σημειώνεται πως το προφίλ του δημόσιου χρέους δεν ανησυχεί τη Morgan Stanley,καθώς η μέση ωρίμανσή του φτάνει τα 20,6 χρόνια.
Tην ίδια στιγμή πυκνώνουν οι οίκοι αξιολόγησης και οι τράπεζες που «μιλούν» για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2023, τη στιγμή που οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης θα γυρίσουν σε ύφεση. Πρόσφατα η Moody's μίλησε για «διαρθρωτικές βελτιώσεις της ελληνικής οικονομίας» και αναβάθμισε το μακροοικονομικό προφίλ σε «Μέτριο» από «Αδύναμο».
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, η καλή πορεία του τουρισμού, η εγχώρια κατανάλωση και οι επενδύσεις θα οδηγήσουν σε αύξηση του ΑΕΠ 5,3% το 2022, 3,1% περισσότερο δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, του χρόνου η ανάπτυξη θα φτάσει το 1,8%, ενώ οι περισσότερες οικονομίες στην ευρωζώνη θα σημειώσουν μικρή ύφεση. Και αυτό γιατί ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει άμεσα τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό που ροκανίζει την ανάπτυξη στην Ευρώπη.
Είχε προηγηθεί η UBS σύμφωνα με την οποία η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 6,4%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για ανάπτυξη 5,7%. Ενώ η τράπεζα μιλά για παγκόσμια ύφεση το 2023 η χώρα μας αυτονομείται θετικά με τους αναλυτές να αναφέρουν πως το 2023 η Ελλάδα θα καταγράψει ανάπτυξη 2,5% και το 2024 3,2%.
H αναβάθμιση των τραπεζών
Πρόσφατα ο Moody's αξιολόγησε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο των καταθέσεων τριών από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες - της Eurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής Τράπεζας - μία βαθμίδα υψηλότερα από ό,τι αξιολογεί το αξιόχρεο των ελληνικών ομολόγων (Βa2 έναντι Ba3).
Στο ίδιο επίπεδο με τα ελληνικά ομόλογα αξιολόγησε το αξιόχρεο των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς.
Το αξιόχρεο των ομολόγων (senior unsecured debt) που εκδίδουν οι ελληνικές τράπεζες αναβαθμίστηκε από τον Moody's στην ίδια κατηγορία με αυτή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου για την Eurobank, την Alpha και την Εθνική και μία βαθμίδα χαμηλότερα για την Πειραιώς.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Moody's αναβάθμισε το αξιόχρεο των τραπεζών, αναφέροντας ως λόγους τόσο τη βελτίωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου τους - χάρη στη μείωση των κόκκινων δανείων - και της κερδοφορίας τους όσο και τη διαρθρωτική βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος της ελληνικής οικονομίας που έχει ενισχύσει την ανθεκτικότητά της στην αντιμετώπιση διαφόρων σοκ.
Ο οίκος δεν θεωρεί πλέον το μακροοικονομικό προφίλ της Ελλάδας ως αδύναμο, αλλά το κατατάσσει σε μία μεσαία κατηγορία και θεωρεί ότι οι τράπεζες θα μπορούν να ανακτήσουν υψηλές εξασφαλίσεις σε περίπτωση που χρειασθούν εξυγίανση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μικρότερος κίνδυνος για τις καταθέσεις και άλλα στοιχεία του παθητικού τους.