Λύση αναζητείται για την Τράπεζα Αττικής αναζητείται προκειμένου οι ασφαλισμένοι να μη χάσουν εντελώς τα λεφτά τους τα οποία έχουν επενδύσει στην Τράπεζα.
Οι βασικοί μέτοχοι της που είναι Ασφαλιστικά ταμεία- πρωτίστως των μηχανικών - κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματα των ασφαλισμένων καθώς η πολύπαθη τράπεζα βρέθηκε στο κόκκινο με ζημιές 300 εκατ.ευρω οι οποίες την οδηγούν σε κρατικοποίηση.
Μόνο σε τρεις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις της πολύπαθης Τράπεζας το 2013 το 2014 και το 2016 το ΤΜΕΔΕ επένδυσε περίπου 900 εκατ. ευρ;v ενώ σήμερα η λογιστική αξία της Αττικής είναι ελαφρώς πάνω από το 100 εκατ. ευρω. Κάθε φορά που η Τράπεζα οδηγείτο σε ανακεφαλαιοποίηση η εκάστοτε διοίκηση επικαλείτο λόγους αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού της οι οποίοι όπως αποδεικνύεται έμειναν τελικώς στα χαρτιά. Σε όλο αυτό το διάστημα η Τράπεζα έχει βρεθεί ουκ ολίγες φορές στο μικροσκόπιο του Επόπτη, δηλαδή της Τραπέζης τα Ελλάδος, ενώ σε έναν από τους ελέγχους αυτούς μετείχε και κλιμάκιο του SSM. Στο μεταξύ σε «ταραγμένες περιόδους» εξετάστηκαν σενάρια απορρόφησης της Τράπεζας Αττικής από κάποια συστημική τράπεζα, τα οποία όμως απορρίφθηκαν.
Θρυαλλίδα για την τελευταία κρίση αποτέλεσε η τιτλοποίηση των κόκκινων δανείων που έκανε η Τράπεζα τον Απρίλιο του 2017. Η λύση αυτή έφερε τότε στα ταμεία της Τράπεζας περίπου 70 εκατ. ευρω όμως μάλλον πρέπει να στηρίχθηκε σε πύλινα πόδια. Ο σχεδιασμός της έγινε από το διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Θ. Πανταλάκη, ο οποίος χθες σε μια κίνηση που δεν είχε κάποια λογική εγήγγηση, δεν επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν την ενημέρωση που έκανε στους αναλυτές και τους επενδυτές.
Την τιτλοποίηση το 2017 την είχε αναλάβει μία Σουηδική εταρεία η Aldridge. Όμως όπως απεδείχθη λίγους μήνες αργότερα καθοριστικό ρόλο σε αυτή είχε το Fund Ellington το οποίο σχεδον κάλυψε το μισό κόστος. Η Σουηδική εταιρεία το 2020 εμφανίζεται να έχει εισπράξει περισσότερα από 70 εκατ. ευρω προφανώς μεταβιβάζοντας σε κάποιο τρίτο που δεν κατονομάζει το σχετικό πακέτο.
Στο μεταξύ είχε στηθεί και η εταιρεία «Θεά Άρτεμις» η οποία είχε αναλάβει τη διαχείριση των κόκκινων δανειων. Το συνολικό πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανέρχονταν σε 1,3 δισ.ευρω όμως από αυτά μόνο τα 700 εκατ.ευρώ «μετατράπηκαν» σε junior bonds τα οποία πουλήθηκαν αντί περίπου 70 εκατ.ευρω στην Σουηδική εταιρεια και στο αμερικανικό Fund στο οποίο μετέχουν αρκετοί ομογενείς.
Μία ημέρα πριν ανακοινώσει τα αποτελέσματα της Τράπεζας η διοίκηση της αποφάσισε να ανακοινώσει μία νέα τιτλοποίηση, την «Ωμέγα», η οποία προδήλως περιέπλεξε την κατάσταση. Επιπροσθέτως η Τράπεζα θα ζητήσει ένα μέρος από την τιτλοποίηση αυτή να ενταχθεί στον Ηρακλή προκειμένου να περιορίσει έτσι την κεφαλαιακή ζημιά που θα υποστεί. Η «εμπλοκή» του «Ηρακλή»συνεπαγέται όμως ότι ένα μέρος του κινδύνου το αναλαμβάνει το Δημόσιο.
Προς το παρών τα ερωτήματα που έχουν δημιουργηθεί είναι πολύ περισσότερα από τις απαντήσεις που είναι διατεθειμένη να προσφέρει η διοίκηση της Τράπεζας. Από την πλευρά τους οι Μηχανικοί κάνουν λόγο για «διελκυστίνδα» στην οποία έχει εισέλθει η Τράπεζα.
Ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ Κ. Μακέδος ανέφερε ότι «Το ΤΣΜΕΔΕ σε κάθε περίπτωση ασκεί και θα συνεχίσει να ασκεί το σύνολο των αρμοδιοτήτων του ως βασικού μετόχου στην τράπεζα και, κυρίως, τον ελεγκτικό του ρόλο στα πεπραγμένα της εκάστοτε Διοίκησης, ώστε να διασφαλίσει την επένδυσή του. Η διελκυστίνδα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μεταξύ θεσμικών φορέων για τα θέματα της Attica Bank πρέπει να σταματήσει για το καλό της Τράπεζας και του Ταμείου.»