Ομολογιούχοι της ΔΕΗ με αποδόσεις που πολύ δύσκολα βρίσκει κανείς, της τάξης του 6%-7% θα μπορέσουν να γίνουν τα επόμενα χρόνια οι κάτοικοι των λιγνιτικών περιοχών της Δ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Η επιλογή της επιχείρησης να κάνει συμμέτοχες τις τοπικές κοινωνίας στα mega- Φωτοβολταϊκά που δρομολογεί στα πρώην ορυχεία, μετοχοποιώντας το 5% της συνολικής τους αξίας, υπέρ των κατοίκων, αυτό ακριβώς συνεπάγεται.
Σε μια κίνηση που αποσκοπεί προφανώς στο να δώσει ένα πρώτο «μέρισμα» στους κατοίκους όσων περιοχών δουν τα λιγνιτικά εργοστάσια, τα οποία αποτελούσαν πόρο ζωής γι' αυτούς και τις οικογένειές τους, να σβήνουν, η ΔΕΗ αποφάσισε να τους κάνει partners στην επόμενη σελίδα της. Εργαλείο, τα δύο ομόλογα που πρόκειται να εκδώσει, στα μερίδια των οποίων θα έχουν αποκλειστικό δικαίωμα αγοράς, οι κάτοικοι των δήμων απολιγνιτοποίησης.
Το ένα θα λέγεται «Φωτοβολταϊκά Πάρκα Δ.Μακεδονίας» και το άλλο «Φωτοβολταϊκά Πάρκα Μεγαλόπολης» και η αξία τους μόνο κατά προσέγγιση μπορεί να υπολογιστεί.
Αν για παράδειγμα υποθέσουμε ότι στην Δ. Μακεδονία η επιχείρηση θα κατασκευάσει φωτοβολταϊκά ισχύος 2,5 GW, όπως και ο στόχος της, τότε με ένα μέσο κόστος τα 700.000 ευρώ ανά MW, προκύπτει μια αξία 1,75 δισ ευρώ. Eπομένως το 5% του ποσού αυτού ισοδυναμεί με περίπου 88 εκατ. ευρώ.
Τόση θα είναι και η αξία του ομολόγου που θα εκδώσει, το οποίο και θα «σπάσει» σε ανώνυμες ομολογίες των 1.000 ευρώ έκαστη. Εκδίδοντας συνολικά 88.000 τέτοιες ομολογίες θα δώσει την δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής να γίνουν μικρο-ομολογιούχοι με αποδόσεις που δεν θα βρουν πουθενά αλλού.
Διότι οι αποδόσεις που προσφέρει ένα mega Φωτοβολταϊκό σαν αυτά που σκοπεύει να κτίσει στην περιοχή η ΔΕΗ, κυμαίνονται γύρω στο 6%-7%, επίπεδα που δεν συναντά σήμερα κανείς ούτε στο χώρο του real estate.
Στο ερώτημα μάλιστα πως θα διασφαλισθεί ότι οι ομολογίες θα μοιρασθούν αναλογικά και δεν θα σπεύσουν να τις «μαζέψουν» οι πιο ευκατάστατοι, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού τους χιλιάδες μικρούς, η απάντηση είναι ότι αυτές θα μοιραστούν σε όλους όσους προσέλθουν, ώστε να μην μείνει ουδείς απ' έξω. Ίδια τακτική με αυτή της Δ. Μακεδονίας, θα ακολουθηθεί και στην περίπτωση της Μεγαλόπολης όπου η ΔΕΗ σχεδιάζει Φωτοβολταϊκά ισχύος 500 MW.
Συμπερασματικά, η κίνηση της επιχείρησης έχει προφανή στόχευση να στείλει το σήμα ότι σε μια συγκυρία όπου η εποχή του λιγνίτη, η οποία έδινε άμεσα ή έμμεσα εισόδημα σε χιλιάδες κατοίκους, τελειώνει, εντούτοις οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να γίνουν συνεταίροι στο αναπτυξιακό της μέλλον.
Στόχος είναι τα μερίδια να εκδίδονται σταδιακά, με την ανάπτυξη των έργων και να παρέχουν την ετήσια απόδοση με την ολοκλήρωσή τους, δίνοντας στους μεριδιούχους τη δυνατότητα να γίνονται συμμέτοχοι σε όλα τα υπό ανάπτυξη και κατασκευή έργα. Μοντέλο, που απ' ότι λέγεται, πιθανώς να υιοθετήσει η ΔΕΗ και σε άλλα μεγάλα έργα που θα αναπτύξει στο μέλλον.