Διαφορετικές ταχύτητες επικρατούν ως προς το άνοιγμα των συνόρων για τουρισμό σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, δηλαδή και προς την Ελλάδα, με την Γερμανία να ανάβει πρώτη σήμερα το σχετικό «πράσινο φως», ενώ το ίδιο επιδιώκουν να κάνουν Βρετανία και Ιταλία, χωρίς όμως να τους βοηθά το προβληματικό επιδημιολογικό τους προφίλ.
“Αύριο θα συζητήσουμε στο υπουργικό συμβούλιο ένα ψήφισμα προκειμένου οι ταξιδιωτικές προειδοποιήσεις που ισχύουν σήμερα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αρκετές άλλες συνδεδεμένες, να περιοριστούν σε πιο ήπιες κατευθυντήριες γραμμές”, ανέφερε σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Και εξήγησε ότι από αυτή την εβδομάδα η γερμανική κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τις ταξιδιωτικές οδηγίες για προορισμούς εντός ΕΕ και συνδεδεμένες χώρες σε απλές ταξιδιωτικές συστάσεις.
Στην πράξη η ανακοίνωση του Χάας σημαίνει αναμφίβολα καλά για τον ελληνικό τουρισμό καθώς δείχνει ότι η Γερμανία αίρει νωρίτερα από ό,τι για άλλους ταξιδιωτικούς προορισμούς την οδηγία που είχε εκδώσει για όλο τον κόσμο με ισχύ μέχρι τις 14 Ιουνίου.
Σαν εξέλιξη θεωρείται αναμφίβολα θετική για την ελληνική αγορά, τόσο ψυχολογικά, όσο και ουσιαστικά, πολλώ δε μάλλον όταν η Ελλάδα είχε δεχθεί πέρυσι πάνω από 4 εκατομμύρια γερμανούς τουρίστες. Δεν είναι ωστόσο το ίδιο θετικές οι εξελίξεις από δύο άλλες βασικές δεξαμενές για τον ελληνικό τουρισμό, την Βρετανία και την Ιταλία, αμφότερες με πολύ κακές υγειονομικές επιδόσεις στην αντιμετώπιση του COVID19.
Δυσαρέσκεια από τους Ιταλούς
Στην περίπτωση της Ιταλίας, η κυβέρνηση της Ρώμης στέλνει μήνυμα δυσαρέσκειας για την απόφαση της Αθήνας να επιβάλει πρόσθετους περιορισμούς στους Ιταλούς τουρίστες που θα επιλέξουν για διακοπές την Ελλάδα, συγκεριμένων χωρών οι οποίες δεν είχαν επιδείξει καλή υγειονομική αντιμετώπιση της πανδημίας. Η Ιταλία ζητά να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα και για τους Ιταλούς τουρίστες θεωρώντας λανθασμένη την απόφαση της Αθήνας να μπαίνουν σε καραντίνα - έστω και μόνο για μια εβδομάδα- οι τουρίστες που φθάνουν στα ελληνικά αεροδρόμια από τέσσερις περιοχές του ιταλικού Βορρά.
“Δεν δεχόμαστε μαύρες λίστες, δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε”, ανέφερε σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Il Messagero ο υπουργός Eξωτερικών της γείτονος Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι στις 9 Ιουνίου επισκεφθεί την Αθήνα θα έχει μαζί του όλα τα επιδημιολογικά στοιχεία για να δείξει ποια είναι η κατάσταση σε όλες τις ιταλικές περιφέρειες.
«Αερογέφυρες» θέλει να στήσει ο Τζόνσον
Η Βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ώστε οι ταξιδιώτες που εισέρχονται στη χώρα να μην είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, αναφέρεται σήμερα σε εφημερίδες.
Με δεδομένο ότι η Βρετανία επλήγη σφοδρά από τον κορονοϊό, το Λονδίνο ανακοίνωσε πως όσοι φθάνουν από το εξωτερικό, θα μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών.
Εν τούτοις η Ντάουνινγκ Στριτ εξετάζει ορισμένες εξαιρέσεις, εν μέσω έντονων διαφωνιών από βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος και από τους επαγγελματίες του βρετανικού τουριστικού τομέα όπως σημειώνεται στις Times, Telegraph και Guardian.
Η κυβέρνηση, η οποία έκανε γνωστό πως θα επανεκτιμά το μέτρο κάθε τρεις εβδομάδες, εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκρίνει τη δημιουργία αυτού που έχει ονομαστεί travel bubbles δηλαδή νοερές αερογέφυρες με βάση ορισμένα κριτήρια.
Αυτά τα σημεία θα αφορούν κυρίως την τιμή του ρυθμού αναπαραγωγής του ιού R0 και τον συνήθη αριθμό των επιβατών, αλλά και την οικονομική σημασία της σύνδεσης των δύο χωρών για τη Βρετανία.
Μεταξύ αυτών των χωρών λοιπόν είναι η Ελλάδα, η Αυστραλία και η Πορτογαλία θα σύμφωνα με την Telegraph.
Οι λεπτομέρειες του μέτρου της καραντίνας των 14 ημερών για τις διεθνείς αφίξεις στο Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζονται το απόγευμα στη Βουλή των Κοινοτήτων από την Υπουργό Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ ωστόσο δεν θα τεθούν σε ψηφοφορία.
«Πράσινο φως» στους Γερμανούς για ταξίδια εντός ΕΕ
Σε αντίθεση με Ιταλία και Βρετανία, σήμερα ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, άναψε στους γερμανούς τουρίστες το πράσινο φως για ταξίδια εντός της ΕΕ.
Στελέχη της ελληνικής αγοράς τουρισμού που μίλησαν στο liberal.gr υποδέχονται με ικανοποίηση τις εξελίξεις από το μέτωπο της γερμανικής αγοράς, καθώς όπως λένε, δείχνουν αν μη τι άλλο, ότι η επιστροφή στην κανονικότητα έχει μια δυναμική, χωρίς αναταράξεις και γεγονότα που θα μας πήγαιναν πίσω.
Η προσέλκυση γερμανών τουριστών στην Ελλάδα, αποτελεί φέτος μία από τις βασικές προτεραιότητες για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εξάλλου η Γερμανία μαζί με την Αυστρία είναι πρώτες στην λίστα του ελληνικού ενδιαφέροντος για σύναψη διμερών συμφωνιών, ενώ από τις πιο μικρές με τις οποίες γίνονται ήδη συζητήσεις ξεχωρίζουν το Ισραήλ, η Κύπρος, βαλκανικές χώρες και η Πολωνία.
Σύμφωνα ωστόσο με τους συνομιλητές μας, κινήσεις σαν αυτές έχουν περισσότερο ψυχολογική σημασία, αφού η άρση της οδηγίας μια εβδομάδα νωρίτερα δεν αλλάζει επί της ουσίας κάτι. Ούτως ή άλλως η αεροπορική σύνδεση της Ελλάδας με 29 χώρες, οι οποίες παρουσιάζουν θετική επιδημιολογική πορεία, έχει αποφασιστεί να επιτραπεί από τις 15 Ιουνίου και μετά. Αρχικά, η απελευθέρωση θα αφορά μόνο τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ την 1η Ιουλίου θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα αεροδρόμια της επικράτειας.
Ελάχιστα ξενοδοχεία άνοιξαν
Στο ερώτημα πόσα από τα ξενοδοχεία 12μηνης διάρκειας άνοιξαν χθες τις πόρτες τους, η απάντηση των ειδικών, είναι ελάχιστα, εξηγώντας ότι στην παρούσα φάση κάτι τέτοιο δεν έχει κανένα νόημα όταν οι πτήσεις είναι ελάχιστες, τα χερσαία σύνορα παραμένουν κλειστά, ενώ το σήμα ασφαλείας του υπ. Τουρισμού το οποίο προβλέπεται από το υγειονομικό πρωτόκολλο, δεν έχει ακόμη χορηγηθεί.
Στο μεγάλο ερώτημα πότε θα υπάρξει ορατότητα για την πορεία της φετινής σεζόν, η απάντηση που δίνουν οι συνομιλητές μας είναι μετά τις 15 Ιουνίου, όταν θα έχει γίνει γνωστός ο οριστικός προγραμματισμός των πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών, παράλληλα με τις διακρατικές συμφωνίες με τις οποίες θα λειτουργήσει φέτος ο κλάδος πανευρωπαϊκά.
Ειδικά για την περίπτωση της γερμανικής αγοράς στην οποία φέτος ποντάρει πολλά ο ελληνικός τουρισμός, οι άνθρωποι του χώρου αποφεύγουν τις προβλέψεις για το πόσοι από τα 4 εκατ. των περυσινών τουριστών θα επισκεφθούν φέτος στην Ελλάδα.
Εξάλλου σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Καθημερινή, ο γερμανός υφυπουργός Τουρισμού Τόμας Μπαράις είχε κάνει σαφές πόσο δύσκολο είναι να εκτιμήσει κανείς με οποιαδήποτε ακρίβεια τον αριθμό. Oλα θα εξαρτηθούν από τον βαθμό στον οποίο η Γερμανία θα καταφέρει να κρατήσει χαμηλά τα νέα κρούσματα και να εφαρμόσει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας στις μετακινήσεις και στην ταξιδιωτική βιομηχανία γενικότερα.