«Ενθαρρυντική και θετική» χαρακτήρισε την έκθεση για την Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν και αρμόδιος για το ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, αφού, όπως τόνισε, «αν δούμε ξεκάθαρα θετικές τάσεις στην ανάλυση βιωσιμότητας χρέους, αυτό μπορεί να αντικατοπτριστεί στα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς αυτά τα δύο συνδέονται στενά».
Απαντώντας σε δημοσιογράφους, κατά τη σημερινή παρουσίαση των αποφάσεων της Κομισιόν για τους προϋπολογισμούς των χωρών της Ευρωζώνης, ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ως προς τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα ότι η Ελλάδα τον ξεπερνά για 5η συνεχή χρονιά και «τον επόμενο χρόνο η πρόβλεψή μας δείχνει ότι θα πετύχει τον στόχο για 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό ανοίγει το δρόμο για την επόμενη εκταμίευση των κερδών των ομολόγων. Οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει μέρος των κερδών να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επενδύσεων, αντί για το χρέος. Είμαστε ανοιχτοί γι' αυτή τη συζήτηση, αλλά θα αποφασίσουν οι πιστωτές».
Ανέφερε ακόμη πως μετά το 2020, οι στόχοι για τα πρωτογενή υπάρχουν «επειδή η Ελλάδα έχει μακράν το υψηλότερο ποσοστό χρέους επί του ΑΕΠ και πρέπει να μειωθεί σε επίπεδα που θα θέτουν μικρότερους κινδύνους για την οικονομία. Με τέτοιο ύψος χρέους υπάρχει μικρό περιθώριο για λάθη πολιτικής».
«Πολλοί θυμόμαστε ακόμα την κρίση χρέους του 2015 και σήμερα είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος που δημοσιεύουμε μια ενθαρρυντική και θετική έκθεση για την Ελλάδα», επισήμανε ο Β. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι το Eurogroup θα συζητήσει το Δεκέμβριο την έκθεση και την ενεργοποίηση της επόμενης δέσμης των μέτρων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στα capital controls που έχουν σταδιακά καταργηθεί, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει «σημαντικά βήματα» για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των τραπεζών. Σημείωσε επίσης ότι έχει ενισχυθεί το επιχειρηματικό περιβάλλον και οι δράσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις της για το 2019, εκφράζοντας την ελπίδα να συνεχιστούν προς την ολοκλήρωση της «φιλόδοξης ατζέντας» της.
Με τη σειρά του και ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα «θετικά» συμπεράσματα της έκθεσης, στη βάση των οποίων θα κριθεί και η καταβολή στην Ελλάδα περαιτέρω κεφαλαίων, των κερδών των ευρωπαϊκών κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση έκανε τα απαραίτητα προκειμένου να επιτύχει όλες τις δεσμεύσεις της για τα μέσα του 2019», είπε, σημειώνοντας επίσης, και την εποικοδομητική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τους θεσμούς. Ο ίδιος αξιολόγησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα προχώρησαν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα έχουν «θετικό» αντίκτυπο στις «επενδύσεις και στην ανάπτυξη».
Φωτογραφία: AP