Του Απόστολου Σκουμπούρη
Με την άρση των capital controls να είναι η πιο σημαντική εξέλιξη των τελευταίων ετών –μετά την αλλαγή διακυβέρνησης στις εκλογές της 7ης Ιουλίου– καθώς σηματοδοτεί το κλείσιμο ενός «μαύρου» τετραετούς κύκλου ταλαιπωρίας και τη φυγή προς τα εμπρός, η ελληνική αγορά μπαίνει σε μια νέα φάση το επόμενο διάστημα.
Άλλωστε, με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, κλείνει μια ταραχώδης περίοδο για την ελληνική κοινωνία με αποκορύφωμα το διχαστικό δημοψήφισμα, αλλά και μια μαύρη σελίδα για την οικονομία, με τις επιπτώσεις βεβαίως να ταλανίζουν για πολλά χρόνια όλο το σύστημα.
Η αγορά λοιπόν μπαίνει σε μια νέα φάση που περιλαμβάνει ένα μπαράζ από road shows διεθνώς και συναντήσεις κορυφαίας σημασίας, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά των τραπεζών και του χρηματιστηρίου.
Ένα κρεσέντο εξωστρέφειας και παρουσίασης της νέας τάξης «πραγμάτων» στην ελληνική οικονομία, τις τράπεζες, την αγορά ομολόγων αλλά και συνολικά την οικονομία θα ξεδιπλωθεί τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες, με στόχο την ολιστική αλλαγή του κλίματος και την προσέλκυση επενδύσεων.
Με νέα κυβέρνηση, φιλική προς τις επενδύσεις αλλά και ξεκάθαρη φιλοευρωπαϊκή κουλτούρα, με άρση των capital controls μετά από 50 μήνες, με διαρκή ιστορικά χαμηλά στα ομόλογα – που αντανακλούν την κατακόρυφη μείωση του ρίσκου χώρας – το επόμενο διάστημα με αιχμή τις τράπεζες θα γίνει προσπάθεια αλλαγής κλίματος.
Σήμερα Πέμπτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέπτεται το Βερολίνο για πρώτη φορά ως πρωθυπουργός, όπου θα έχει συναντήσεις σε κορυφαίο επίπεδο, με κύρια στόχευση την προσέλκυση επενδύσεων και το «χτίσιμο» επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα, μακριά από τους πειραματισμούς και τις εγκληματικές αλχημείες του πολύ πρόσφατου παρελθόντος.
Μια επίσκεψη με… μπόνους τον ισχυρό συμβολισμό από την κατάργηση των κεφαλαιακών ελέγχων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, που σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή, μετά από μια 4ετία όπου οι τράπεζες ήταν στο… γύψο! Η κυβέρνηση θέλει να «χτίσει» κλίμα εμπιστοσύνης και να καταστήσει τη χώρα ξανά φιλική προς τις επενδύσεις.
Μπαράζ από road shows με επίκεντρο τις τράπεζες
Παράλληλα, μέσα στο Σεπτέμβριο είναι προγραμματισμένα αρκετά road shows εξωστρέφειας και προβολής από την πλευρά των τραπεζών αλλά και του χρηματιστηρίου.
Το πρώτο θα γίνει την προσεχή Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο με διοργανωτή τη Goldman Sachs, ενώ θα ακολουθήσει στις 3 έως 5 του ίδιου μήνα το επενδυτικό Forum της HSBC, επίσης στη βρετανική πρωτεύουσα.
Στις 18 και 19 Σεπτεμβρίου θα γίνει το καθιερωμένο ετήσιο 14ο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου με την παρουσίαση πλέον των 30 εισηγμένων στο Χ.Α. εταιρειών, τόσο από τον FTSE 25 (πρωτίστως) όσο και από τον Mid Cap.
Φυσικά, το παρόν θα δώσουν και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, έχοντας το «μπόνους» της άρσης των capital controls αλλά και την κινητικότητα στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων.
Τέλος, μεταξύ 24 και 26 Σεπτεμβρίου θα λάβει χώρα το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML στο Λονδίνο. Μέσα σ' αυτό το κρεσέντο εξωστρέφειας, καταλυτικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν οι τράπεζες, οι οποίες μετά την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων ευελπιστούν βάσιμα σε έκτακτες αναβαθμίσεις από διεθνείς οίκους, κάτι που θα αναβαθμίσει το ρόλο τους και επενδυτικά.
Οι επισημάνσεις της Moody''s και η επενδυτική επανάσταση
Η κυβέρνηση –αλλά και οι τράπεζες– γνωρίζει ότι η κρίση όχι μόνο δεν έχει παρέλθει αλλά απαιτείται μια επενδυτική επανάσταση και ένα επενδυτικό σοκ – χωρίς γκρίζες ζώνες και χωρίς μεσοβέζικες λύσεις – για να υπάρξει πραγματική αλλαγή κλίματος για την οικονομία.
Άλλωστε, οι χθεσινές επισημάνσεις του οίκου Moody''s ότι ενδέχεται η Ελλάδα να κρατηθεί για μεγάλο διάστημα στη βαθμολογία «Β», απλώς επιβεβαιώνει το δύσκολο τούνελ που έχει να διαβεί η ελληνική οικονομία για να δει περισσότερο φως.
Είναι κοινός τόπος πως μετά από μια δεκαετία κρίσης, καταστροφής, συρρίκνωσης της οικονομίας και του βιωτικού επιπέδου των πολιτών, κλεισίματος εκατοντάδων χιλιάδων επιχειρήσεων, φυγής στο εξωτερικό 450.000 νέων και μεγαλύτερων, με ολόκληρες οικογένειες να μεταναστεύουν, η χώρα χρειάζεται μια επενδυτική επανάσταση.
Μια γενικευμένη επενδυτική επανάσταση, ώστε να εισρεύσουν κεφάλαια, να ανοίξουν δουλειές, να ξεμπλοκάρουν projects, να ανοίξουν και όλα τα πέριξ επαγγέλματα, να δουλέψει η οικονομία και να αλλάξει η ψυχολογία.
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν έχει χρόνο, καθώς ο πολύτιμος χρόνος – σε πολλά επενδυτικά projects – έχει χαθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια όταν και η παγκόσμια οικονομία «έτρεχε» με γρήγορους ρυθμούς. Η Ελλάδα έχασε αυτή τη δεκαετία όχι μόνο το bull market των αγορών αλλά και την ευκαιρία να καρπωθεί – στο βαθμό που θα της αναλογούσε – τα χαμηλά επιτόκια διεθνώς, την πρωτοφανή ρευστότητα αλλά και τη γενικευμένη φρενίτιδα για επενδύσεις πάσης φύσεως.
«Κλειδί» οι τράπεζες
Η αλλαγή περνά από τις τράπεζες. Η αντιμετώπιση και η οριστική λύση του βραχνά των κόκκινων δανείων θα είναι ο καταλύτης. Εγχείρημα ασφαλώς κάθε άλλο παρά εύκολο.
Πολύ ψηλά επίσης στην ατζέντα είναι η αναβάθμιση και η θωράκιση (θεσμική και νομική) της διαδικασίας του εξωδικαστικού συμβιβασμού, που έως τώρα δεν έχει αποδώσει σχεδόν τίποτα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες.
Όπως τόνισε πρόσφατα ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στην πρώτη συνάντηση με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους, «ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι προτεραιότητα, ενώ θα υπάρξουν και αλλαγές ώστε τα τραπεζικά στελέχη να μη φοβούνται να βάλουν μια υπογραφή», αλλά να προχωρούν με δημιουργικότητα τις περιπτώσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Αυτά και πολλά άλλα θα έρθουν στο πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί».