Αντιμέτωπη με το greekflation η κυβέρνηση στην ΔΕΘ
Shutterstock
Shutterstock

Αντιμέτωπη με το greekflation η κυβέρνηση στην ΔΕΘ

To υπουργείο Ανάπτυξης παρέδωσε στο Μέγαρο Μαξίμου τον φάκελο με τα προτεινόμενα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας και η σκυτάλη περνάει πλέον στον πρωθυπουργό να κάνει τις σχετικές εξαγγελίες.

Το περιεχόμενο του φακέλου παραμένει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθώς ο στόχος είναι να δοθεί μια πειστική απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά: την εκτεταμένη ακρίβεια, όχι πάντοτε δικαιολογημένη από τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο. H διαπίστωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο τελευταίο report της ότι στην αύξηση των επιχειρηματικών κερδών οφείλεται το 50% του πληθωρισμού (πρόκειται για το περίφημο greedflation για το οποίο έχει πολλάκις προειδοποιήσει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας), έρχεται στην επιφάνεια τη στιγμή που τα βλέμματα στρέφονται στην κυβέρνηση για να δώσει απαντήσεις.

Έτσι, η προσδοκία αυτή τη φορά από την ομιλία του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ δεν είναι το αν θα ανακοινωθεί η παράταση του market pass ή αν θα μπουν ακόμη περισσότερα προϊόντα στο καλάθι του νοικοκυριού. Είναι το αν θα ανακοινωθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις για να χτυπηθεί η βασική αιτία της ακρίβειας ειδικά στα τρόφιμα. Η αιτία, σύμφωνα πάντοτε με τα στοιχεία της Επιτροπής Ανταγωνισμού δεν είναι η αύξηση των μισθών. Η συμμετοχή του μισθολογικού κόστους στην αύξηση του πληθωρισμού ήταν 35% που ήταν και το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη. Όσο για τη συμμετοχή των φόρων, ήταν μόλις 15%. Τα βλέμματα στρέφονται στα επιχειρηματικά κέρδη και το ερώτημα είναι ποια θα είναι η θέση της κυβέρνηση απέναντι αυτές στις διαπιστώσεις.

Μια ημέρα πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού, θα έχουν δοθεί στη δημοσιότητα τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την πορεία του πληθωρισμού. Ακόμη και με μια μικρή αποκλιμάκωση του γενικού δείκτη -αναμενόμενη καθώς η σύγκριση θα γίνεται με τις υψηλές τιμές του περυσινού Αυγούστου- τα στοιχεία από το «μέτωπο» των τροφίμων δεν θα είναι ενθαρρυντικά. Το επιχείρημα ότι είναι ένα «παγκόσμιο πρόβλημα» δεν αρκεί πλέον στην κοινωνία που βλέπει τις όποιες ονομαστικές αυξήσεις στο εισόδημα να εξανεμίζονται.

Άλλωστε, η ίδια η έκθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού έφερε στο φως το εύρημα ότι πληρώνουμε το ακριβότερο (ή για την ακρίβεια το 2ο ακριβότερο) γάλα σε ολόκληρη την Ευρώπη με αποτέλεσμα να παρασύρονται εκατοντάδες κωδικοί προϊόντων προς τα πάνω. Το γιατί ένα λίτρο γάλα στην Ελλάδα πωλείται από 1,12 έως 2,22 ευρώ όταν στην Γερμανία έχει 95 λεπτά και στην Ισπανία 90 λεπτά δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητός από τους καταναλωτές πόσο μάλλον όταν η σύγκριση γίνεται με χώρες οι οποίες έχουν πολύ υψηλότερο εισόδημα σε σχέση με την Ελλάδα.

Προφανώς και το πρόβλημα δεν περιορίζεται στα γαλακτοκομικά. Και ο κίνδυνος επιδείνωσης το επόμενο χρονικό διάστημα λόγω και της αύξησης των τιμών της ενέργειας είναι μεγάλος. Μένει λοιπόν να φανεί τι έχει να πει η κυβέρνηση για το φλέγον θέμα…