Αντιμέτωπος με τους χειρότερους εφιάλτες του βρίσκεται ξανά ο επιχειρηματικός κόσμος. Αν και θέλει να πιστεύει πως έστω και με πολύ πόνο, στο παρά πέντε, και πριν μας τελειώσουν τα λεφτά, θα ολοκληρωθεί τελικά η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, πλέον δεν είναι καθόλου σίγουρος πως τα πράγματα θα πάρουν αυτή τη τροπή.
Δικαιώνονται πλέον όλοι εκείνοι που είχαν ξεθάψει τις τελευταίες εβδομάδες από τα συρτάρια τους τα Plan B τα οποία είχαν ετοιμάσει από πέρυσι, που μπροστά στις πολιτικές ζαριές της κυβέρνησης και την αέναη παράταση της διαπραγμάτευσης, είχαν πάρει τα μέτρα τους απέναντι σε κάθε ενδεχόμενο προκειμένου να προστατεύσουν την εταιρεία, τους μετόχους και τους πελάτες τους.
Η σκιά του 2015 πέφτει για τα καλά πάνω σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, που ούτως ή άλλως ήταν «κουμπωμένες» ενόψει της φορο-λαίλαπας που είχε εξαγγελθεί. Έβλεπαν εδώ και καιρό την Ελλάδα να επιστρέφει στην εποχή της αβεβαιότητας, την οικονομία να επιδεινώνεται, τους υπουργούς να δυσκολεύονται ακόμη και στη διαχείριση των πιο απλών, ήλπιζαν ωστόσο πως η αξιολόγηση θα κλείσει, και πως μετά το πρώτο φορο-σοκ, η χώρα θα γύριζε σελίδα, έστω από το 2017, αφού η φετινή χρονιά θεωρούνταν ούτως ή άλλως χαμένη.
Τώρα, η αγορά βρίσκεται μπροστά στο χειρότερο δυνατό σενάριο, τα πάντα βρίσκονται στον αέρα. Η εμπλοκή έχει προκαλέσει σε πρώτη φάση αμηχανία και παγωμάρα, πολλοί ωστόσο διατηρούν την ψυχραιμία τους, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση θα κλείσει τη διαπραγμάτευση με το οποιοδήποτε κόστος, έχοντας μάθει το πάθημα του τελευταίου καλοκαιριού. Αυτό δε σημαίνει ότι η σκέψη και μόνο ότι θα ξαναζήσουν το ίδιο σκηνικό του 2015, δεν τους προκαλεί τρόμο.
Η αγορά εκτιμά ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος ανάγνωση των προθέσεων των δανειστών, πίστευε ότι οι ευρωπαίοι έχουν το πάνω χέρι, πως δεν θα καμφθούν μπροστά στην απαίτηση του ΔΝΤ για έξτρα μέτρα, τα οποία τελικά θα έμπαιναν στην άκρη ή θα ξεπερνιόνταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Έκανε μια ακόμη λάθος εκτίμηση για τη πορεία της διαπραγμάτευσης η κυβέρνηση, νόμιζε ότι τα πράγματα θα της πάνε αριστερά, τελικά της βγήκαν από δεξιά, λέει στο liberal.gr, κορυφαίος επιχειρηματικός παράγοντας.
Και τώρα τι; Ακόμη και αν μετά το Πάσχα, επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία, ο επιχειρηματικός κόσμος μιλάει ανοικτά πλέον για… στασιμομιζέρια. Η χώρα θα βρίσκεται εντός της ευρωζώνης και θα παίρνει συνεχώς μέτρα (3ο, 4ο μνημόνιο) για να διορθώσει τις αποκλίσεις των προϋπολογισμών της, δίχως ωστόσο αυτό να έχει αποτέλεσμα όσον αφορά στο αναπτυξιακό πρότυπο. Στο πολύ κακό αυτό σενάριο, η Ελλάδα θα παραμένει σε μια αέναη υφεσιακή κατάσταση, κάθε τόσο θα αναγκάζεται να βάζει νέους φόρους, δίχως να μπορεί να ξεφύγει από αυτό το φαύλο κύκλο, που θα γεννά νέα ύφεση, κ.ο.κ.
Μοναδική λύση η μείωση της φοροδιαφυγής, και οι επενδύσεις, που απαιτούν όμως σταθερό περιβάλλον, αξιόπιστη δημόσια διοίκηση, η χώρα να σέβεται τις συμφωνίες που υπογράφει. Ακόμη και αν συμβούν όλα τα παραπάνω, οι επενδύσεις δεν είναι σαν παραγγελία από delivery, θέλουν το χρόνο τους.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του ΣΕΒ, που κυκλοφορεί αύριο, ο τίτλος επρόκειτο να είναι “Καλή Ανάσταση!”, εκτός και αν η χθεσινοβραδινή εμπλοκή, κάνει το συντάκτη να τον προσαρμόσει στην υμνογραφία της ημέρας, που είναι σχετική με τα πάθη του Χριστού.
Γ.Φ.