Ισχυρές αντιστάσεις στην αρρυθμία που έφερε η πανδημία επιδεικνύουν οι περισσότερες εταιρείες της πληροφορικής και ειδών λύσεων πληροφορικής, παρουσιάζοντας ανάπτυξη εργασιών στο μεγαλύτερο μέρος τους, ενώ η πανδημία δεν μπόρεσε να ματαιώσει τα σχέδια υγιών χρηματοοικονομικά εταιρειών για εξαγορές αλλά και είσοδο σε νέες αγορές.
Από τις 12 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και την πορεία των μεγεθών τους στο εννεάμηνο οι μισές παρουσιάζουν σημαντική άνοδο σε επίπεδο κύκλου εργασιών, ενώ με εξαίρεση την Intralot και την Λογισμός που κατέγραψαν σημαντικές απώλειες και εν τέλει επηρεάσανε την συνολική εικόνα των κλάδων, οι υπόλοιπες κατάφεραν να περιορίσουν τις απώλειες στα έσοδα τους κάτω από το 5%. Η εικόνα του κλάδου δίνει αισιόδοξα μηνύματα για το σύνολο του έτους αλλά πολύ περισσότερο για το 2021 καθώς εξωγενείς παράγοντες είναι ικανοί να ωθήσουν υψηλότερα τις εταιρείες που τον εκπροσωπούν στην χρηματιστηριακή αγορά αλλά και εκτός αυτής.
Αξιοσημείωτη επίσης είναι η ανάπτυξη που έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία χρόνια εταιρείες του κλάδου που είχαν εισαχθεί κατά το παρελθόν στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως η Entersoft, η Epsilon Net και η Performance Technologies, αλλά και οι Info Quest, Byte, ΙΛΥΔΑ και Q&R..
Αντίθετα, έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει το γεγονός ότι δύο άλλες εισηγμένες του κλάδου η Intralot που δραστηριοποιείται στην εξειδικευμένη αγορά του gaming και η Λογισμός παρουσιάζουν πτώση 52% και 11% αντίστοιχα. Αντίστοιχα αρνητική είναι η εικόνα των δύο και σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους αλλά και EBITDA,συμπαρασύροντας τον κλάδο ο οποίος στην πλειονότητά του κινήθηκε θετικά.
Οι προσδοκίες για τα αμέσως επόμενα έτη στην πληροφορική έχουν τεθεί υψηλά και είναι σαφές ότι η αντοχή που επέδειξαν στο εννεάμηνο τα οικονομικά των εκπροσώπων του κλάδου αποτελεί για πολλούς επενδυτές βασικό παράγοντα για το πώς θα κινηθούν εν συνεχεία.
Η προοπτική μεγάλων εισροών κοινοτικών κονδυλίων κατά τα αμέσως επόμενα έτη, έχει ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών ενώ οι καταλύτες που ωθούν τον κλάδο πληροφορικής υψηλότερα στα επόμενα χρόνια είναι πολλοί.
Στα σημαντικότερα σημεία στήριξης για τον κλάδο είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, που γίνεται "βίαια” πραγματικότητα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το υλοποιούμενο ΕΣΠΑ, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου καλείται να απορροφηθεί έως και το έτος 2022, τα κεφάλαια που πρόκειται να επενδυθούν τα επόμενα χρόνια στον κλάδο μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και η επιτάχυνση λόγω της πανδημίας τάσεων που ήταν ήδη σε εξέλιξη, όπως το ηλεκτρονικό εμπόριο, η εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, τα ηλεκτρονικά τιμολόγια και τα ηλεκτρονικά λογιστικά βιβλία
Τέλος, οι επενδύσεις των εταιρειών τα τελευταία χρόνια έχουν αναδείξει την χώρα μας και οι πρόσφατες επενδύσεις μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών στην Ελλάδα, ωθούν στην μετεξέλιξη της χώρας σε τεχνολογικό Hub της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου . Επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά το κυριότερο τοποθετούν τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη καινοτομίας, οδηγώντας σε εκρηκτική ανάπτυξη.
Επιπρόσθετα, η προώθηση των ψηφιακών υποδομών, όπως για παράδειγμα τα δίκτυα 5ης γενιάς τα οποία προωθούνται και προχωρούν, επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό και ταυτόχρονα δημιουργούν ένα γόνιμο επενδυτικό κλίμα για τη χώρα και την οικονομία, ενθαρρύνοντας την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία και ελληνικές εταιρίες που πρωτοπορούν να γίνονται στόχοι επενδυτικών funds παγκοσμίου βεληνεκούς
Σε σχέση με όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα της ICAP, οι επιχειρήσεις Πληροφορικής και Επικοινωνιών αναμένουν το 2020 τη μικρότερη μείωση πωλήσεων κατά μόλις 1%. Μάλιστα, για το 2021 οι δύο κλάδοι προσβλέπουν σε θετικό πρόσημο σε επίπεδο κύκλο εργασιών κατά 3%.
Τέλος, ο κλάδος είναι ήδη σε φάση μετασχηματισμού αλλά και αλλαγών καθώς έχουν ήδη ανακοινωθεί σειρά deal και σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς αναμένονται και νέες συμφωνίες, ενώ ανάπτυξη βλέπουν αρκετοί εκπρόσωποι και στην επέκταση σε αγορές του εξωτερικού.