Έντονο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης (Aditional Tier 1 – AT1) της Τράπεζας Πειραιώς, του οποίου το βιβλίο έκλεισε με τις προσφορές να έχουν ξεπεράσει τα 2,2 δισ. ευρώ.
Το αρχικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 9 - 9,25% με την έκδοση να έχει στόχο την άντληση 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο με το μέγεθος της προσφοράς που εκδηλώθηκε υποχώρησε στην περιοχή του 8,75% και το ποσό που θα αντληθεί τελικά διαμορφώθηκε στα 600 εκατ. ευρώ
Διεθνείς συντονιστές της έκδοσης ήταν οι Goldman Sachs και UBS Investment Bank καθώς και Joint Bookrunners, μαζί με τις Credit Suisse, Deutsche Bank και Morgan Stanley.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για την πρώτη υβριδική έκδοση ομολόγου που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα, μετά από πολλά χρόνια.
Οι τίτλοι ΑΤ1 είναι χωρίς τακτή και προσδιορισμένη ημερομηνία λήξης, με δυνατότητα ανάκλησης στην ονομαστική τους αξία το 2026. Οι τίτλοι ΑΤ1 φέρουν επιτόκιο 8,75%, πληρωτέο στο τέλος κάθε εξαμήνου.
Η ημερομηνία διακανονισμού έχει προγραμματισθεί για τις 16 Ιουνίου 2021 και οι τίτλοι ΑΤ1 θα εισαχθούν στην Αγορά Euro MTF του Χρηματιστηρίουτου Λουξεμβούργου. Εξετάζεται επίσης η εισαγωγή των τίτλων στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Τα καθαρά έσοδα από την έκδοση των τίτλων ΑΤ1 θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου του Ομίλου Πειραιώς, καθώς και για την περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας κατά περίπου 200 μονάδες βάσης μετά την ολοκλήρωση του σχεδίου μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που έχει δρομολογηθεί.
Για την έκδοση του είχε προϊδεάσει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρ. Μέγαλου στην τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιήσει με τους αναλυτές όταν ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου.
Σε ανάλυσή της χτες η Autonomous εκτιμούσε ότι η απόδοση του ομολόγου θα κυμανθεί μεταξύ 8% και 9%, χαμηλότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις της αγοράς που κυμαίνονταν στη ζώνη του 9,5%, κάτι που επιβεβαιώθηκε.
Το ομόλογο είχε βαθμολογηθεί με "Ca" από τη Moody’s και με "CCC-" από την Standard & Poor’s, και είναι τύπου PNC5.5, δηλαδή δεν έχει ημερομηνία λήξης (perpetual) με προαιρετική μη σωρευτική αναστολή κουπονιών, ενώ το write-down του αρχικού κεφαλαίου να ενεργοποιείται εάν ο δείκτης CET1 υποχωρήσει κάτω από το 5,125%.
Από την πλευρά της η S&P ανέφερε ότι η κίνηση αυτή της συστημικής τράπεζας αποτελεί ένα θετικό βήμα προς την ολοκλήρωση του στρατηγικού της σχεδίου και της εκκαθάρισης από τα NPEs.
Σε σχετική της έκθεση, η Moody’s σημείωνε ότι στο πλαίσιο του σχεδίου αύξησης κεφαλαίου, η Πειραιώς Financial Holdings βρίσκεται στη διαδικασία άντλησης έως και 600 εκατ. ευρώ μέσω τις έκδοσης τίτλων ΑΤ1, η οποία θα αυξήσει τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας (CAR) κατά περίπου 140 μονάδες βάσης και τον pro-forma περίπου στο 18,9%, συμπεριλαμβανομένων άλλων πρόσθετων κεφαλαιακών ενεργειών οι οποίες δεν προκαλούν dilution. Αυτό συγκρίνεται με τον CAR στο 14,2%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της τράπεζας.