Τον προβληματισμό του λιανικού εμπορίου για δημιουργία επιχειρήσεων πολλαπλών ταχυτήτων, επιπτώσεις στην οικονομία με άνοιγμα της ψαλίδας στο ισοζύγιο εξωτερικών πληρωμών, μείωση των εσόδων από φόρους αλλά και αρρυθμίες στην αγορά εργασίας, αναλύει στο Liberal ο κ.Αντώνης Μακρής, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) αναφερόμενος στον αποκλεισμό συγκεκριμένων επιχειρήσεων από το άνοιγμα της αγοράς.
Μιλώντας στο Liberal ο Α. Μακρής διερωτάται που οδεύει το λιανεμπόριο αφού «είναι κοινή παραδοχή ότι το εμπόριο ανήκει μαζί με τον τουρισμό και την εστίαση στους κλάδους που έχουν δεχθεί τις μεγαλύτερες πιέσεις από την πανδημία ειδικά το τελευταίο εξάμηνο που η αγορά ήταν πρακτικά κλειστή.
Η διαμορφωθείσα κατάσταση της αγοράς δεν επιτρέπει αποκλεισμό επιχειρήσεων από το άνοιγμα και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούμε άδικο να συνεχιστεί η επιλεκτική πολιτική στην επανέναρξη λειτουργίας συγκεκριμένων κατηγοριών του λιανεμπορίου και απευθύνουμε έκκληση να λειτουργήσουν άμεσα τα εμπορικά κέντρα, εκπτωτικά χωριά και malls που παραμένουν κλειστά».
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι ο Σύνδεσμος δεν υποκαθιστά κανέναν ειδικό και σημειώνει ότι «Σεβόμαστε και ευγνωμονούμε την επιτροπή των λοιμοξιολόγων για τον αγώνα τους κατά την διάρκεια της πανδημίας, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να μας αφαιρέσει το δικαίωμα να διαφωνούμε και να θέλουμε τεκμηρίωση των αποφάσεων που παίρνει η πολιτεία όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων.
Μολαταύτα οι αποφάσεις που άφησαν κλειστές συγκεκριμένες επιχειρήσεις μοιάζουν να λειτουργούν, όπως αναφέρει από «ένα αόρατο σύστημα που αποφασίζει επιλεκτικά και χωρίς πλήρη τεκμηρίωση για το άνοιγμα της αγοράς, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα.
Αυτό το σύστημα αποκλείει εμπορικά σημεία, παρεμβαίνοντας στον ελεύθερο ανταγωνισμό, στην λειτουργία της ανοιχτής αγοράς και της επιχειρηματικότητας, την στιγμή μάλιστα που με κλειστά τα εμπορικά κορυφώθηκαν τα κρούσματα.
Και συνεχίζει ο ίδιος αναφερόμενος στην χαμηλή ποσόστωση του εμπορίου στα κρούσματα σημειώνοντας ότι « Με δεδομένο δε ότι το εμπόριο δεν παρουσιάζει πολλά κρούσματα παρακαλούμε τον ΕΟΔΥ και την πολιτική προστασία να μας παράσχει τα στοιχεία από την ιχνηλάτηση του κλάδου που αποδεικνύει τον ισχυρισμό μας ».
Εξάλλου ως επίρρωση του αιτήματος για άνοιγμα όλων των επιχειρηματικών μονάδων του εμπορίου ο κ. Αντώνης Μακρής αναφέρει« Έχουμε βαθιά γνώση ότι οι μεγάλες επιχειρήσεις που αποκλείονται από το ορθό άνοιγμα της αγοράς αποτελούν εκείνους που αποδεδειγμένα τηρούν με ιερή ευλάβεια πρωτοκόλλα και κανόνες που ορίζονται από τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική προστασία.
Οποιασδήποτε άλλος ισχυρισμός μόνο εκ του πονηρού μπορεί να προέρχεται και σαφώς δεν αποδεικνύεται από την πράξη, καθώς οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις απέδειξαν και στο παρελθόν, εν μέσω πανδημίας, ότι μπορούν και λειτουργούν με ορθές διαδικασίες και απόλυτη ασφάλεια.
Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιεί για τις επιπλοκές που μπορεί να επιφέρει η διατήρηση αυτής της διχοτόμησης της αγοράς καθώς όπως τονίζει « Παρεμβαίνοντας στον ανταγωνισμό και στην ελεύθερη αγορά δημιουργούνται πολλαπλών ταχυτήτων επιχειρήσεις γεγονός που θα δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά εργασίας και την οικονομία της χώρας.
Και αυτό γιατί πιθανή οικονομική δυσχέρεια ως απότοκος του κλεισίματος των καταστημάτων επί 6 μήνες μπορεί να οδηγήσει σε μείωση φορολογικών εσόδων, έλλειψη ποικιλίας προϊόντων, άρα και μη επαρκής εξυπηρέτηση των αναγκών του καταναλωτή».
Η διατήρηση δε των καταστημάτων αυτών σε καθεστώς μη λειτουργίας γιγαντώνει το πρόβλημα καθώς ενόψει της εορταστικής περιόδου του Πάσχα η Πολιτεία επιλέγει τη λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων και στερεί από τις υπόλοιπες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου τον πασχαλινό τζίρο.
Στις επιπλοκές που ενδέχεται να καταγραφούν στην αγορά προσμετράτε σύμφωνα με τον κ. Α. Μακρή και «το γεγονός ότι η έλλειψη ανταγωνισμού μπορεί να φέρει άνοδο των τιμών, καθώς η απουσία των μεγάλων λιανέμπορων από την ενεργό δράση χαλάει η ρύθμιση της αγοράς που λειτουργεί πολλαπλώς υπέρ του καταναλωτή.
Τέλος, ο ίδιος αναφέρεται και στην επόμενη μέρα σημειώνοντας ότι «Το χωρίς κανόνες και επαρκή αιτιολόγηση «ανοιγο-κλείσιμο» των καταστημάτων λειτουργεί αποτρεπτικά στην εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων και στην έλευση σημαντικών παικτών από το εξωτερικό.
Σημειώνει δε ότι «στην αγορά δεν υπάρχουν αδιέξοδα και ο καταναλωτής που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί θα ανατρέξει σε site του εξωτερικού που τιμολογούν στο εξωτερικό και δεν έχουν φορολογικές υποχρεώσεις στην χώρα με ότι σημαίνει αυτό για την ελληνική οικονομία».