Του Βασίλη Γεώργα
Δεύτερη ευκαιρία στους «έντιμους επιχειρηματίες» που κηρύσσουν πτώχευση επιχειρεί να θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που τροποποιεί διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα και προβλέπει την απαλλαγή τους από χρέη δύο χρόνια μετά την πτώχευση.
Το νομοσχέδιο δόθηκε χθες για δημόσια διαβούλευση προκειμένου να ψηφιστεί στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης, και μεταξύ άλλων ανοίγει το δρόμο για ευκολότερες πτωχεύσεις αλλά και «διασώσεις» υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, ενώ παράλληλα δρομολογεί διαδικασίες ώστε οι μεγαλομέτοχοι να χάνουν τη διοίκηση των εταιρειών τους εφόσον δεν συναινούν σε λύσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες.
Πλήρης απαλλαγή από χρέη μετά από 2 χρόνια
Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι έντιμοι πτωχεύσαντες που κρίνονται «συγγνωστοί» (σ.σ άξιοι συγχώρησης), θα μπορούν να υποβάλουν στο δικαστήριο δύο χρόνια μετά την αίτηση πτώχευσης αίτημα πλήρους απαλλαγής από το υπόλοιπο των οφειλών προς τους πιστωτές που δεν ικανοποιούνται από την πτωχευτική περιουσία. Αν ο οφειλέτης κηρυχθεί συγγνωστός, δεν προσωποκρατείται από τους πιστωτές της πτώχευσης και παύουν επίσης οι στερήσεις δικαιωμάτων ως αποτέλεσμα της πτώχευσης. Επιπλέον η κήρυξη του οφειλέτη ως άξιου συγχώρεσης, σημειώνεται στο Μητρώο Πτωχεύσεων, καθώς και στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο.
Η δυνατότητα αυτή που προβλέπεται στο 11ο κεφάλαιο για την αποκατάσταση του οφειλέτη, δεν υπήρχε μέχρι σήμερα, ενώ το σημαντικό είναι ότι η απαλλαγή γίνεται προσπάθεια να καλύψει όλες τις εκκρεμείς πτωχευτικές διαδικασίες και όχι μόνο τις αιτήσεις που θα κατατεθούν μετά την ψήφιση του νόμου. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, απαλλαγή του οφειλέτη επιτρέπεται μόνο μία φορά, εκτός εάν πρόκειται για νεώτερη απαλλαγή με βάση σχέδιο αναδιοργάνωσης. Ο οφειλέτης δεν απαλλάσσεται από οφειλές που δημιουργήθηκαν από αδίκημα που τελέσθηκε με δόλο ή βαρεία αμέλεια.
Συγγνωστός κρίνεται ο οφειλέτης όταν το δικαστήριο αποφασίσει ότι με βάση τα αίτια και τις συνθήκες της πτώχευσης και υπό την προϋπόθεση «επιδεικνύει καλή πίστη» τόσο κατά την κήρυξη της πτώχευσης όσο και κατά την διάρκειά της και είναι συνεργάσιμος.
Αλλαγή διοίκησης
Με το νομοσχέδιο δίνεται παράλληλα το δικαίωμα στο Πτωχευτικό Δικαστήριο να αποφασίζει την αλλαγή της διοίκησης των εταιρειών που τελούν υπό πτωχευτική διαδικασία. Η εν λόγω διάταξη προβλέπει ότι μετά από αίτηση του συνδίκου το δικαστήριο μπορεί να αφαιρέσει από τον οφειλέτη τη διοίκηση της πτωχευτικής περιουσίας, αν αυτό εξυπηρετεί τα συμφέροντα των πιστωτών. Με τον τρόπο αυτό ανοίγει ο δρόμος ώστε οι μεγαλομέτοχοι να χάνουν τα ηνία διοίκησης των εταιρειών τους εφόσον δεν συναινούν σε λύσεις που τους προτείνουν οι τράπεζες. Στην περίπτωση τη διοίκηση θα αναλαμβάνει ο σύνδικος, ενώ μέχρι την επικύρωση του σχεδίου αναδιοργάνωσης θα απαγορεύεται η πώληση στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης.
Οι συμφωνίες εξυγίανσης έχουν ισχύ εφόσον εγκρίνονται από το 60% των πιστωτών και μπορούν να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μετοχοποίηση χρεών, ρύθμιση δανείων, πώληση περιουσιακών στοιχείων ή ολόκληρης της επιχείρησης, αλλά και να βάζουν φρένο στα προνόμια που απολαμβάνουν διάφορες κατηγορίες πιστωτών. Σύμφωνα με τη σχετική ρύθμιση «μία κατηγορία πιστωτών δεν μπορεί να ζητήσει την αποπληρωμή των απαιτήσεων προς αυτήν πριν από την πλήρη ικανοποίηση μιας άλλης».
Ανακρίσεις και έλεγχοι από τον ΣΔΟΕ
Σε άλλο κεφάλαιο για τις συνέπειες της πτώχευσης, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο εισηγητής της πτώχευσης μπορεί να αναθέτει σε ειδικούς ανακριτικούς υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ή άλλων ελεγκτικών οργάνων, την αρμοδιότητα συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων σε επιχειρήσεις. Οι αρμοδιότητες αυτές αφορούν στη διενέργεια ελέγχων και σύνταξης σχετικών εκθέσεων, λήψης αντιγράφων από τα φορολογικά αρχεία του οφειλέτη κ.α προκειμένου να διαπιστώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη που κηρύσσει πτώχευση.
Δείτε το νομοσχέδιο με τις τροποποιήσεις του πτωχευτικού κώδικα εδώ.