Μεγέθυνση, επιτόκια και εμβολιασμοί. Δύσκολα μπορεί κάποιος να φανταστεί ότι τα τρία θέματα μπορεί να συνδέονται. Στις μέρες μας όμως και στην ελληνική οικονομία πρέπει να τα παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά.
Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας γίνεται θετικός από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Τον εκτιμούμε σε ετήσια βάση γύρω στο 3,2%.
Τα επιτόκια δανεισμού του ελληνικού δημοσίου (10ετές) βρίσκονται γύρω στο 0,87%. Όπως και τα ευρωπαϊκά επιτόκια υπόκεινται στην ελαφρά ανοδική πίεση του τελευταίο καιρού. Οι πιέσεις ξεκινούν από τις προσδοκίες ανόδου της παγκόσμιας οικονομίας κυρίως λόγω της έλευσης των εμβολιασμών και ιδιαιτέρως της επίδοσης της οικονομίας της Κίνας αλλά ιδιαιτέρως των ΗΠΑ.
Έτσι φαίνεται ότι οδεύουμε προς μία θετική κυκλική μεταβολή με άνοδο στις αγορές των προϊόντων και βελτίωση της κατάστασης των αναπτυσσόμενων οικονομιών. Οι εξελίξεις αυτές συνοδεύουν και κάποιες πληθωριστικές προσδοκίες. Τελικά, τα επιτόκια φαίνεται να ισορροπούν σε ένα ελαφρά ανοδικό επίπεδο που δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε, μέχρι στιγμής, ότι θα κυμανθεί πάνω από το 1% εξαρτώμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και από τι αποφάσεις της ΕΚΤ. Φαίνεται ότι η Λαγκάρντ παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή επιδιώκοντας την παρατηρούμενη ισορροπία.
Όσο όμως πλησιάζει ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας προς το κόστος του δανεισμού γινόμαστε ανήσυχοι. Με άλλα λόγια το ύψος του δημόσιου δανεισμού δεν ενοχλεί ιδιαίτερα όσο το κόστος του είναι χαμηλότερο του ρυθμού μεγέθυνσης της οικονομίας. Η σχέση αυτή δεν πρέπει να αντιστραφεί διότι κάτι τέτοιο θα συνδεόταν με ένα κλίμα δημοσιονομικής κρίσης.
Εάν προσέξει κάποιος την προβλεπόμενη εξέλιξη του ρυθμού μεγέθυνσης μέσα στο 2021, θα δει ότι, υπό κανονικές συνθήκες, όσο κακό θα είναι το πρώτο τρίμηνο, τόσο καλό θα είναι το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Άρα ποια τρίμηνα μας μένουν για να δώσουν τον θετικό τόνο στην ανάπτυξη του έτους; το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο. Δηλαδή ο τουρισμός ο οποίος για να είναι συμβατός με το 3,2% θα πρέπει να φθάσει να παράξει το 2021 το 60%-70% της προστιθέμενης αξίας του 2019 !
Είναι λοιπόν σαφές ότι ο εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων που θα εξασφάλιζαν τον ρυθμό ανόδου για τη χώρα είναι κομβικής σημασίας.
Όσο κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας ήταν να πετύχουμε όσο το δυνατόν μικρότερο αριθμό θανάτων μέχρι σήμερα, τόσο κεφαλαιώδους εθνικής σημασίας είναι να διατηρήσουμε έναν αξιόλογο θετικό ρυθμό μεγέθυνσης στη χώρα. Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού αλλά και ο εμβολιασμός συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων μπορούν να βοηθήσουν πολύ.
* Ο Παναγιώτης Πετράκης είναι καθηγητής Οικονομικών στο ΕΚΠΑ