Η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα, αλλά εθνικό. Απειλεί την ανάπτυξη της οικονομίας, γι' αυτό και είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για λήψη άμεσων μέτρων, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Παραγωγή, πολλώ δε μάλλον, όταν οι επιπτώσεις στην ελληνική βιομηχανία είναι πολύ πιο σημαντικές σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, που λειτουργεί με διμερή συμβόλαια σε κλειδωμένες τιμές.
Σε σύγκριση με το 2019, οι χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου τους τελευταίους μήνες έχουν εκτοξευτεί έως και 400% και σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών στο χρηματιστήριο ηλεκτρικής ενέργειας που υπερβαίνει τα 200 Ευρώ/ΜWh, δημιουργούν σημαντική επιβάρυνση κατά 20-40% στο κόστος παραγωγής της ελληνικής βιομηχανίας.
Οι συγκεκριμένες επιπτώσεις, όπως επισημαίνει η Ελληνική Παραγωγή, είναι πολύ πιο σημαντικές για την εγχώρια βιομηχανία σε σύγκριση με την ευρωπαϊκή. Αυτό συμβαίνει διότι η διαπραγμάτευση του συνόλου της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας πραγματοποιείται μέσω της ημερήσιας χονδρεμπορικής αγοράς, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αγορές, στις οποίες το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς λειτουργεί μέσω διμερών συμβολαίων με κλειδωμένες τιμές, που αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στην περίπτωση απότομης αύξησης των τιμών για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες.
Σύμφωνα με την Ελληνική Παραγωγή, το αυξανόμενο κόστος που μετακυλίεται από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στην ελληνική βιομηχανία σε συνδυασμό με την παράλληλη αύξηση των διεθνών τιμών πρώτων υλών, του κόστους των μεταφορών και των σοβαρών προβλημάτων επάρκειας και καθυστερήσεων στις διεθνείς αλυσίδες τροφοδοσίας, διαμορφώνουν ένα εξαιρετικά δυσμενές, ιδίως για τις μικρομεσαίες μεταποιητικές επιχειρήσεις, περιβάλλον. Το σύνολο των παραγόντων αυτών οδηγεί σε μια πρωτοφανή αύξηση του κόστους παραγωγής που είναι αδύνατον να απορροφηθεί στο σύνολό της από τις ίδιες τις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται κατά συνέπεια σοβαροί κίνδυνοι μετακύλισης του αυξημένου κόστους στις τελικές τιμές και τους καταναλωτές, περιορισμού της παραγωγής αλλά και αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων με τις γνωστές συνέπειες.
Η ελληνική μεταποίηση, όπως αναφέρει η Ελληνική Παραγωγή, αποτέλεσε ανάχωμα και σημαντικό στήριγμα της χώρας μέσα στην πανδημική κρίση, συμβάλλοντας στον περιορισμό των επιπτώσεων από την κατάρρευση των τουριστικών εισπράξεων. Φέτος το Α’ εξάμηνο, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν αύξηση κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι και κατά 18,3% σε σχέση με προ πανδημίας επίπεδο του Α’ εξαμήνου 2019.
Από όλα τα δεδομένα, προκύπτει πως η αντιμετώπιση της εκρηκτικής αύξησης του κόστους ενέργειας για τη βιομηχανία δεν είναι συντεχνιακό ζήτημα. Αφορά τη διατήρηση της θετικής αναπτυξιακής δυναμικής, αφορά τη διεθνή ανταγωνιστικότητα και τις εξαγωγές της χώρας, αφορά την απασχόληση, αφορά τον περιορισμό του κινδύνου ενός πληθωριστικού κύκλου που θα είχε ολέθριες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
Άλλωστε, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 21ης και 22ης Οκτωβρίου, έθεσε ως κυρίαρχο ζήτημα τις συνέπειες της εκτόξευσης του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στην ατζέντα του. Το πρόβλημα, όπως τονίζει η Ελληνική Παραγωγή, μπορεί να υπονομεύσει σοβαρά τις προοπτικές ανάπτυξης και την κοινωνική συνοχή και γι' αυτό χρειάζονται σημαντικές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί.