Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει προσεκτικά τα σχέδια διανομής μερισμάτων των τραπεζών της ευρωζώνης καθώς οι προοπτικές για την ευρύτερη οικονομία των 19 χωρών του ευρώ συννεφιάζουν και οι αγορές δείχνουν μεταβλητότητα, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ Andrea Enria στο Ecofin στις Βρυξέλλες.
Με τη ζώνη του ευρώ αντιμέτωπη με ενεργειακή κρίση και αυξανόμενα κόστη δανεισμού, η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στις τράπεζες ότι πρέπει να ενσωματώσουν τον κίνδυνο ύφεσης όταν υπολογίζουν πόσα κεφάλαια είναι σε θέση να διανείμουν μέσω μερισμάτων, μπόνους ή επαναγοράζοντας ίδιες μετοχές.
Η ΕΚΤ έχει συλλέξει επικαιροποιημένες προβολές για την κεφαλαιακή θέση των τραπεζών και έχει αναλύσει διάφορα σενάρια, ανέφερε ο Enria, με σκοπό να εκτιμήσει το πόσο ευάλωτες μπορεί να είναι οι τράπεζες στην τωρινή συγκυρία.
Η επιφυλακτικότητα της ΕΚΤ έχει ήδη βρει αντίσταση από την ιταλική τράπεζα Unicredit η οποία, σύμφωνα με τους Financial Times, ήλθε σε αντιπαράθεση με τους επόπτες της ΕΚΤ για το σχέδιο της να διανείμει κεφάλαια.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Enria στους υπουργούς Οικονομικών, οι τράπεζες πρέπει να είναι έτοιμες να αλλάξουν τα σχέδια τους σε περίπτωση επιδείνωσης στην εξυπηρέτηση των δανείων που έχουν χορηγήσει ή αστάθειας στις αγορές ή εάν εμφανιστούν νέοι κίνδυνοι.
Γενικότερα, τα ρίσκα στον τραπεζικό κλάδο έχουν αυξηθεί και η τρέχουσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από σημαντική αβεβαιότητα. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον Enria, οι τράπεζες πρέπει να δείξουν σύνεση και να προσαρμόσουν προληπτικά τις στρατηγικές και τα σχέδια τους, παρακολουθώντας στενά τα ρίσκα που προκύπτουν από την τρέχουσα συγκυρία.
Η ένταση μεταξύ της διοίκησης της Unicredit και του εποπτικού βραχίονα της ΕΚΤ για τα σχέδια διανομής κεφαλαίων και την παρουσία της στη Ρωσία χτύπησαν τις μετοχές της τράπεζας στο χρηματιστήριο του Μιλάνου με τους αναλυτές να τονίζουν ότι μπορεί να είναι ένδειξη ότι η ΕΚΤ υιοθετεί πιο συντηρητική προσέγγιση στις διανομές στους μετόχους των τραπεζών, αρνητική εξέλιξη για τον κλάδο.
«Αν επιβεβαιωθεί, θα είναι αρνητική εξέλιξη για την Unicredit και τις τράπεζες της ΕΕ καθώς θα σηματοδοτήσει μια σύσφιξη στην προσέγγιση της ΕΚΤ τώρα που η κερδοφορία αυξάνεται», σχολιάζουν οι αναλυτές της Mediobanca.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκαν οι Financial Times, οι σχέσεις της Unicredit με την ΕΚΤ είναι τεταμένες μετά από ανταλλαγή αριθμού επιστολών με τις οποίες οι δύο πλευρές αντάλλαξαν διαφορετικές απόψεις όσον αφορά στη δραστηριοποίηση της ιταλικής τράπεζας στη ρωσική αγορά και τα σχέδια διανομής κεφαλαίων.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της Unicredit, η ΕΚΤ έθετε συνεχείς προκλήσεις και συστάσεις στη στρατηγική αναδιάρθρωση που επιχειρεί ο επικεφαλής της Unicredit Andrea Orcel. H Unicredit πήρε το πράσινο φως από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο για δεύτερο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους έως 1 δισ. ευρώ.
Η κρίση της πανδημίας είχε ωθήσει την ΕΚΤ να παγώσει τη διανομή μερισμάτων και οι αναλυτές ανησυχούν τώρα ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και η πιθανολογούμενη ύφεση της οικονομίας μπορεί να οδηγήσει σε νέους περιορισμούς.
Ο Orcel έχει ποντάρει στη διανομή μερισμάτων και στις επαναγορές μετοχών για να ανεβάσει την τιμή της μετοχής της Unicredit που έχει δείκτη τιμής προς λογιστική αξία 0,43 σε σύγκριση με 0,67 στην ανταγωνίστρια Intesa Sanpaolo.
Παρά την προτίμηση της ΕΚΤ οι διανομές κεφαλαίων να προσδιορίζονται σε ποσοστά, ο επικεφαλής της Unicredit έχει στόχο να διανείμει πάνω από 16 δισ. ευρώ μέχρι το 2024, εκτιμώντας ότι η τράπεζα θα είναι σε θέση να το πετύχει στο μεγαλύτερο κομμάτι του ακόμη και σε περιβάλλον σημαντικής ύφεσης.
Μαζί με την αυστριακή τράπεζα Raiffeisen, η Unicredit διστηρεί παρουσία στη Ρωσία αφού απέτυχε να αποσυρθεί στην αρχική φάση της σύρραξης με την Ουκρανία όπως το έπραξε η γαλλική Societe Generale. Για να επιχειρήσει μια έξοδο σήμερα θα χρειαστεί την έγκριση της Μόσχας. Αλλά ακόμη πριν φτάσουν εδώ τα πράγματα η Unicredit είχε δυσκολευτεί να βρει αγοραστή που να μην εμπίπτει στις κυρώσεις της Δύσης για τις δραστηριότητες της στη Ρωσία.