Του Προκόπη Χατζηνικολάου
Φόβους ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος των εσόδων στον τρέχοντα προϋπολογισμό εκφράζουν ο Eυρωπαίοι από την πρώτη ανάλυση των στοιχείων που έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση. Φοβούνται ότι μπορεί να παρουσιασθούν τα ίδια φαινόμενα με το περυσινό έτος (2017) που οι αποκλίσεις στο σκέλος των εσόδων ανήλθαν στο 1 δισ. ευρώ, οι οποίες καλύφθηκαν από τα υπερέσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Ωστόσο, το 2018 είναι εξαιρετικά αμφίβολο εάν οι υστερήσεις στα έσοδα μπορούν να καλυφθούν. Υποστηρίζουν ότι ο προϋπολογισμός στο σκέλος των εσόδων μπορεί να παρουσιάσει μειωμένα έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ, με παράλληλη υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων επενδύσεων, όπως καταγράφηκε και πέρυσι. Παράλληλα, επιμένουν ότι πρέπει να βγουν από τα ταμεία του δημοσίου κονδύλια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου που ξεπερνούν και πάλι τα 3 δισ. ευρώ.
Πως προκύπτει από τα στοιχεία του 9μηνου του προϋπολογισμού, τα φορολογικά έσοδα εμφανίζουν σημάδια κόπωσης. Μάλιστα, εάν το κράτος επέστρεφε, με βάση τον στόχο που έχει τεθεί 507 εκατ. ευρώ φόρων τα έσοδα θα παρουσίαζαν μηδενική αύξηση, αντί 1 δισ. ευρώ που παρουσίασε η κυβέρνηση. Κάτι το οποίο το διαβάζουν και οι Eυρωπαίοι.
Επίσης, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων υποεκτελείται. Συγκεκριμένα βρίσκεται «πίσω» κατά 1,2 δισ. ευρώ. Εκτός τους γεγονότος ότι η κυβέρνηση παγώνει τις επενδύσεις, κάτι που κάνει παγίως από την ημέρα ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας, ωραιοποιεί με τον τρόπο αυτό τα μεγέθη του προϋπολογισμού.
Μεγάλο αγκάθι είναι και οι οφειλές του Δημοσίου στις επιχειρήσεις. Η συμφωνία με τους θεσμούς προέβλεπε την αποπληρωμή τους μέχρι το τέλος του έτους κάτι που δεν φαίνεται πλέον ορατό. Η κυβέρνηση λοιπόν έχει πατήσει φρένο στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών λίγο μετά την έξοδο από το μνημόνιο. Συγκεκριμένα, στα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου έφθασαν τα 3,036 δισ. ευρώ από 2,73 δισ. ευρώ που ήταν στα τέλη Ιουλίου, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 306 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση, αν και έχει δεσμευθεί στους θεσμούς για τον μηδενισμό των οφειλών έως τα τέλη Δεκεμβρίου φέτος, ακολουθεί αντίστροφη πορεία διογκώνοντάς τα. Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού δεν υπάρχει σαφής αναφορά για πλήρη εξόφλησή τους έως τα τέλη του 2018. Υπάρχει μόνον η εκτίμηση ότι οι φορείς πρέπει να μειώσουν περαιτέρω τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους έως τα τέλη του 2018, μετά και το 1 δισ. ευρώ που τους δόθηκε τον Αύγουστο για τον σκοπό αυτό. Το εντυπωσιακό, πάντως, είναι ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού τονίζεται ότι «η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους, αλλά και η εκκαθάριση και αποπληρωμή των εκκρεμών αιτήσεων επιστροφής φόρων και συνταξιοδότησης, αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του υπουργείου Οικονομικών καθώς οδηγεί στην ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το Δημόσιο χρωστάει στους προμηθευτές 1,974 δισ. ευρώ (από 1,940 δισ. στα τέλη Ιουλίου) ενώ έχουν αυξηθεί οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων (αυτές που έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες) σε 1,062 δισ. ευρώ από 790 εκατ. που ήταν τον Ιούλιο. Ας σημειωθεί ότι η κυβέρνηση πήρε από τους δανειστές 6,6 δισ. ευρώ και ακόμη συνεχίζει να χρωστάει, όταν στα τέλη του 2014 τα χρέη ήταν 3,8 δισ. ευρώ.