Το μεγάλο θέμα που καίει διαχειριστές δανείων, τράπεζες, δανειολήπτες χωρίς ρύθμιση και κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς, συζητείται την Πέμπτη στον Άρειο Πάγο, σε μία ήδη φορτισμένη προεκλογική περίοδο.
Δικαιούνται ή όχι οι διαχειριστές των δανείων ως εντολοδόχοι των funds να προχωρούν σε πλειστηριασμούς; Ο Άρειος Πάγος καλείται να αποφασίσει με αφορμή απόφαση που έφτασε στην Ολομέλειά του καθώς υπάρχουν πολλές θετικές δικαστικές αποφάσεις, αλλά υπάρχουν και αρνητικές, οι οποίες έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά με τις άλλες.
Έτσι την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου θα παρουσιασθούν οι αποφάσεις στον Άρειο Πάγο για να προκύψει ένα συμπέρασμα το οποίο θα αξιοποιηθεί στη συνέχεια ως πυξίδα, καθώς από τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις προκύπτει διχασμός, για το αν οι διαχειριστές των funds έχουν το δικαίωμα να τα εκπροσωπούν και να ζητούν πλειστηριασμούς, όπως προβλέπει ο νόμος του 2015 ή οι εταιρίες ακούν διαχείριση χωρίς να έχουν συγκεκριμένη ιδιότητα όπως προβλέπει ο νόμος του 2003.
Για το θέμα αυτό οι servicers περίμεναν από το υπουργείο Οικονομικών να τους λύσει τα χέρια με τροπολογία, αλλά από το υπουργείο Οικονομικών είχαν άλλη άποψη και επιπλέον στηρίζουν το μέτρο του εξωδικαστικού συμβιβασμού και ζητούν από τις τράπεζες να συμφωνήσουν σε όσο το δυνατόν περισσότερους.
Από την πλευρά τους οι servicers έχουν χρονική πίεση για εισπράξεις, με δάνεια που παραμένουν κόκκινα και αρρύθμιστα, τα οποία όμως δεν μπορούν οδηγήσουν γρήγορα σε πλειστηριασμό. Αυτό φέρνει σε αμφιβολία και κίνδυνο τις εγγυήσεις του Ηρακλή με τις οποίες έγινε η τιτλοποίηση.
Το 2022 έγιναν συνολικά 38.205 πλειστηριασμοί όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας e-auction, από τους 53.706 οι οποίοι είχαν αναρτηθεί. Τελικώς περίπου το 1/6 από αυτά, κάπου 9.000 ακίνητα μεταβιβάσθηκαν με τον τρόπο αυτό.
Φέτος οι πλειστηριασμοί που έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα πλησιάζουν τους 14.000 ,αλλά οι διαχειριστές τω δανείων είναι απαισιόδοξοι και θυμίζουν ότι είναι προεκλογική χρονιά.
Ωστόσο το ζήτημα επαφίεται στον Άρειο Πάγο για να βγάλει απόφαση, με την κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να έχουν δείξει με κάθε πιθανό τρόπο, ότι επιθυμούν να λυθεί το ζήτημα μέσω της οδού του εξωδικαστικού διακανονισμού με τη βοήθεια ρυθμίσεων και όχι με δικαστικές διαμάχες.